Portföljens utveckling (från start, risknivå & jfr SIXRX, se egen flik)

måndag 3 april 2017

Glad börs, glada inköpschefer, dålig orderingång

Börsen struntar uppenbarligen i omvärlden just nu. Fast omvärlden verkar lyssna på börsen. Är det därför inköpscheferna är glada fast orderingången inte imponerar?

Reklam: Det går alltid att följa vår familjeportfölj, handel och alla mina kommentarer kring innehav live på Shareville

Därför ger franska valet en börsbump


Veckans krönika till Nordnet fick rubriken "Mjuka data slår hårda på börsen". Det utifrån ett globalt fenomen så här långt i år. Överallt sticker positiva förväntningar före faktiska data just nu. Jag tänkte reflektera helt kort kring det men först en annan insikt från helgens läsning. Det franska valet blir jämnt - trots allt.

Jag läste en bra artikel i Finacial Times om opionsläget i Frankrike. Om LePen får sina väljare att rösta - vilket är troligt - då måste utmanaren mobilisera hela det politiska fältet för att vinna.

Får LePen 95 procent av de sina att rösta så måste Macron eller Fillion få 70 procent av övriga att lägga sin röst i valurnorna. Det är inte sä lätt. Hillary Clinton misslyckades och det går att peka på samma effekt vid Brexit.

Det är svårt att samla en allians av ovilliga. Jag tror många vänsterpartister skulle tveka inför att rösta fram en moderatledare för att hindra Sverigedemokraterna. Bland moderaterna visar ju redan opinionen att många väljer SD framför socialdemokraterna.

Källa: TradingEconomics
Det här närmast garanterar ett jämnt val i maj. Det förklarar också varför opinionsmätningarna faller ut fel. De visar, med rimliga felmarginaler, vad väljarna tycker när de blir tillfrågade. Däremot visar de inte engagemanget bakom åsikten.

Spelar valresultatet någon roll då? Ja, det är rimligt att anta. Brexit har sänkt pundet en bra bit, vilket gjort britterna rejält fattigare men har utöver det än så länge inte påverkat exempelvis börsen nämnvärt. Donald Trump eldade på en redan het börs i USA, som dragit med sig

Marine LePen är annorlunda. Det kan vara så att hon, likt Trump, kör fast i administrationen. Den första reaktionen lär dock vara stor och effekterna på sikt potentiellt mycket stora. Starkt negativa skulle jag säga.

För att slippa den politiska diskussionen på den här bloggen som är tänkt att handla om ekonomi och investeringar kanske ett mer nedtonad reflektion är att det under alla omständigheter skulle ge en rejäl skakning på olika marknader. Trots allt skulle en överraskning i franska valet innebära en stor osäkerhet kring hela EU:s framtid. Något det går att tycka olika om men helt säkert skulle det märkas på börsen.

En titt på franska och tyska räntor visar att för närvarande är det på sin höjd försiktigt inprisat att det kommer en överraskning i valet. Det är verkligen något att hålla ett öga på.


FörhoppningsgapetJag tar några exempel i krönikan, som det lite roliga att amerikanska vinster reviderats ned för första kvartalet men börsen handlas upp.

Till och med när förväntan för den närmaste framtiden svajar, så stiger börsen. Det är en signal om ett riktigt stark framtidstro.

Samtidigt kan börsen backa trots en urstark siffra från industrins inköpschefer. Det i sin tur visar en uttänjd börsuppgång som behövt pausen den fått senaste tiden. Mer oroande är i så fall det här med att data inte verkar stötta förväntningarna.

Inköpschefernas optimism går inte att utläsa ur deras orderböcker, till exempel. Jag är i grunden optimist kring konjunkturen och börsen just nu. Det hindrar dock inte att det är värt att vrida och vända på argumenten.

Källa: TradingEconomics
Tänk om det är så här. Börsen stiger för att förväntningarna på inflation är på väg upp och realräntan är på väg ned. Mjuka data stiger i sin tur för att tillgångspriser, som börsen, stiger. Sambandet kanske helt enkelt går åt andra hållet. Det är börsuppgången som får inköpscheferna att tro på framtiden.

Källa: TradingEconomics
Bäst vore om det vore så bra att börsen bara rusat före en stark konjunktur något och att centralbankerna i sin tur inte vågar annat än att hålla sig en bit bakom tåget som ändå tuffar på. Fast det ligger även en möjlighet ien sådan där sista rush upp på alla marknader när kopplingen till värde lättar.

Källa: TradingEconomics
Slutligen en variant till på samma tema. Är det inte lite konstigt att börsen och industricheferna är så nöjda när inte bara nya order rör sig sidledes utan även svenska kronan stärkts något? Jag är som sagt ändå positiv men det hindrar ju inte att man kan vara fundersam.

Jacob Henriksson, alias Gottodix, som du kan följa på Facebook, Shareville här eller på Twitter @gottodix om du vill följa det jag läser. 

Som vanligt vill jag också puffa för att om ni gillar det jag skriver och filmar och vill bidra till något bra – lägg en slant på min insamling till SOS Barnbyar. Det gör skillnad! Åsikterna som presenteras i denna blogg ska inte ses som investeringsrådgivning. Alla mina egna aktieinnehav redovisas i portföljen på Shareville. Vill du veta mer om mig hittar du det här 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Featured Post

Senaste filmerna från vloggen

Här hittar du alltid senaste klippen från mina vloggar - 3 snabba och Sparskolan. Jag fyller även på med andra klipp och poddar dä...

Aktuella data från OECD

Reklam