Portföljens utveckling (från start, risknivå & jfr SIXRX, se egen flik)

lördag 4 juli 2015

Familjeekonomin - hur nära är vi en plats i solen?

Halva året har gått. Dags att titta till familjeekonomin. Ett liv med mycket att göra kostar pengar - inte minst blir vi uppenbarligen mer givmilda till barnen. Dåligt samvete?

31 kvm i Juan les Pins (länk) 

En ekonomi i allt bättre form

När vi började plockade ihop oss för knappt tre år sedan var Affärsmodellen och jag överens om att vi vill må bra och vara i god form. På alla sätt. Det inkluderar en bra ekonomi.

En dröm har alltid varit att ha ett sommarställe på Franska Rivieran. Vi har nog båda en inre bild av något storslaget - typ villa med havsutsikt.  De pengar vi gnetat ihop räcker ännu bara till en trevlig lägenhet i fransmännens egna semesterfälla - Juan les Pins. Nåja, nu är vi åtminstone en bit på väg till vår plats i solen.

Halvårsutfallet

Vår ekonomi finns utlagd i sina olika delar här på sidan, se särskilt vår RR och BR (länk). Så här långt har året gått som framgår nedan. Nytt jobb för Affärsmodellen gav ett lyft över vår budget. Affärsmodellen gör även ett alldeles fantastiskt jobb med att hålla nere våra kostnader. Löpande kostnader (mat m.m) för en tvåbarnsfamilj på 6,5 tusen i månaden skrämmer inte. Faktum är att det är lite knäppt att vi lägger lika mycket på barnen i månaden. Dagis, hobby, allehanda egna och vänners födelsedagar samt diverse nöjesaktiviteter.

Annars går det på det hela taget bra. Några, normala smällar - bilen, en ny gräsklippare, tandläkare och glasögon. Livets vardag. En stor styrka är att vi har kvar mer än en månadslön när allt månatligt är draget. Det är tryggt om något skulle hända.



4 kommentarer:

  1. Trevliga siffror :-)
    Villa med havsutsikt på Rivieran kommer att vara hopplöst dyrt men det går att hitta en vettigt prissatt bostad om man kan välja bort havsutsikten.

    Exemplet som du länkar till är fjantigt överprissatt och det finns betydligt trevligare alternativ för motsvarande kostnad (och personligen så skulle jag akta mig för Juan les Pins då det angränsande området i nordväst förmodligen har högst kriminalitet på Rivieran).

    Om det blir aktuellt med ett boende här nere så skicka mig ett mail så ska jag knuffa dig i rätt riktning. Och nej, jag har inget egenintresse i det här men det är dumt att inte dela med sig av de erfarenheter vi har skaffat oss och det känns rätt onödigt att ni upprepar våra misstag..).

    Just nu är klockan 02.20 och jag sitter här på min terrass med ett utmärkt Bandolvin. Temperaturen är just nu 28 grader och även om jag är medveten om värmeböljan i Stockholm så är det rätt mycket trevligare här nere :-)

    Med önskan om en fortsatt trevlig sommar,
    Cm

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Ni ligger ju ett helt gäng steg före oss (gillar för övrigt din sida). Det verkar härligt med ert franska boende.

      1,5 mkr som vi sparat ihop räcker ju egentligen inte riktigt för en tvåbarnsfamilj. Någonstans runt det dubbla verkar vara rimligt, så vi har en bit kvar. Vi har ju villan här hemma som det går att låna mer på men det var inte riktigt meningen. Den är ju ett alldeles eget penningslukande hål, så det roliga vore att använda just de här "extrapengarna" för sommarboendet. Med andra ord har vi en resa framför oss - men man kan väl räkna med att börsen stiger i den här takten i många år :)

      En lägenhet nära stranden är väl det förhoppningen men vi skulle kunna tränga ihop oss i en liten tvåa smack på vattnet också. Det är härligt att se havet! Sedan vet jag av andra boendeerfarenheter att ju bättre man lär känna en plats, desto fler alternativ ser man. Vi har varit i Nice och Antibes samt i Villefrance, trevliga allihop. Det är också mysigt att tåget knyter ihop hela kusten.

      Brottslighet är lite segt. Det är väl inte på den nivån att de stör när man strosar runt exempelvis i Nice men jag har förstått att den inte är noll heller. Jag vill ju att barnen ska kunna gå ned till stranden själva med glasspengar och att ett inbrott max är lika troligt där som i vår villa här hemma. En annan praktisk aspekt är hantverkare - då och då måste ju något fixas i ett boende. Det är svårt nog att få tag i här hemma.

      Hur tänker du kring läge? Var tycker du smultronställena är?

      Trevlig sommar du med!

      Radera
    2. Hej igen!

      Jag uttryckte mig nog lite klantigt i förra inlägget. Nice med omnejd har en generellt sett mycket låg kriminalitet och jag har aldrig känt mig otrygg när jag vinglat hem framåt natten (vilket jag kan känna hemma i Stockholm).

      Det finns dock områden man bör undvika, Vallauris som jag nämnde tidigare och inne i Nice så bör man undvika områdena St Augustin och Pasteur. Utöver det så är det rätt lugnt...

      När det gäller läge så resonerade vi länge som ni gör. En liten kåk vid vattnet skulle ju vara rätt kul... Men med tiden så insåg vi att behovet vi har nu skiljer sig rätt rejält mot vad vi önskar när vi slutat arbeta. Relativt underhållsfritt (där går hus bort) och enkel åtkomst (där rök hus med sjöutsikt).

      Det slutade med en lägenhet i centrala Nice med en fet uteplats. Med 20 minuter till flygplatsen är det för oss en perfekt lösning så länge vi yrkesarbetar. När vi väl slutat arbeta så kommer vi avyttra lägenheten och jaga rätt på det där huset vi först önskade oss.

      Se inte jakten på vettiga hantverkare eller motsvarande som ett problem. Det finns mängder av svenskar på Rivieran så hjälp får man alltid även om man inte kan ett ord franska..

      Mvh//Cm

      Radera
    3. Tack! Verkligen inspirerande. Jag har faktiskt funderat på om lösningen är en lägenhet i centrala Nice. Det är ju en trevlig stad med en strand och ett fantastiskt läge i förhållande både till flygplatsen och tåget som tar en till alla andra trevliga platser.

      Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Featured Post

Senaste filmerna från vloggen

Här hittar du alltid senaste klippen från mina vloggar - 3 snabba och Sparskolan. Jag fyller även på med andra klipp och poddar dä...

Aktuella data från OECD

Reklam