Portföljens utveckling (från start, risknivå & jfr SIXRX, se egen flik)

lördag 4 juli 2015

40 års erfarenhet av att aldrig vara redo för en krasch

I vår aktietävling (länk) är Örby Industrier den skickligaste investeraren - i uppgång. För som han själv säger. Några krascher har han aldrig lyckats undvika.




Du har fyrtio års erfarenhet av Stockholmsbörsen och satsar på klassiska svenska bolag, gärna inom tillverkning och råvaror. I år deltar du med Cellavision, Elekta, SKF, SSAB och Volvo.

Hur går dina tankar kring bolagen?
Tja, jag gör ju en del inhopp i chansbolag också men ok basen är pålitliga svenska industrialister kan man väl säga. Jag är ju den generationen. 

Årets tävling, vad ska jag säga där. Volvo har jag haft och har stora förhoppningar på nästan lika länge som Cevian. Det borde lyfta mer än det gjort tycker jag nog. Det är väl Europa som har en bit kvar men det är väl på gång nu. 25 procent upp kan det nog bli i år. Celllavision är nog bara en tillfällig dipp. Köpte senast i min riktiga portfölj för runt 45 kronor. 

SSAB ser jag fram emot rapporten, där blir det ett lyft. Marknaden vägrar envist att ta till sig effekterna av synergierna med Rautarukki och man kan inte dra av den dåliga konjunkturen från priset hur många gånger som helst. Visst finns det ett överskott på stålmarknaden men det blir inte SSAB som drar det kortaste strået där. 

SKF har jag släppt i min egen portfölj men ska jag gissa blir det nog sidledes. Elekta, usch, det var en riktig chock. Det är ett företag jag trodde väldigt starkt men nu är det ju Varian som går bra så möjligen får man ta och tänka om där.

Det var en riktig smäll i Elekta, hur går tankarna hos dig med lång erfarenhet när sådant händer? 
Oftast – ajdå, nu får jag lägga i malpåse. Tyvärr för det vore bättre att sälja direkt. Men det är svårt… Man tappar sin rationella syn vid smällar.

Du investerar i klassiska svenska bolag, ofta lite större och gärna inom industrin, vad har du för råd till andra som blir nyfikna på den här nischen?
Det bästa är att följa konjunkturen och marknaden. Det här är bolag som svänger med börsen, så rätt ingångspris är viktigt.

Som expert på cykliska aktier vet jag att du ibland haft epitet ”Miljonär i högkonjunktur”. Vad är ditt tips för att surfa med i en uppgång?
Belåning. Det är ju det som ger utväxlingen men också risken. Men det är ju det, tror man på uppgång ska man vara positionerad därefter. Det kanske låter lite hårt och man ska väl inte ta efter det här om risk inte är något man gillar. För mig är det lite nerven i investeringar. En framgångsfaktor är att klara svängningarna. Gör man bara det så funkar det att gasa ut ur kurvorna.

Fast du brukar också målande berätta om de nedgångar du upplevt. Vilken var värst?
Jag den värsta var nog den i början på nittiotalet. När Dennis insats ställde till det för vanliga investerare. Valutaeffekten var en riktigt tuff smäll.  Jag hade lån i d-mark som inte var valutasäkrat. Den typen av tjänster såldes rätt hårt på den tiden. Så det var inte så udda som det kanske låter idag. Ingen hade en vettig uppfattning om hur övervärderad den svenska ekonomin var. Det var mycket missledande information även från myndigheter, politiker med flera. Det tog ett tag innan man förstod vad klocka var slagen.

IT-kraschen var ju trist den med och inte var det mycket roligare 2007. Äh, man få väl erkänna att man har varit med om alla smällar. SÅ är det att vara risktagare. Man lär sig aldrig!

Har du några tips om hur man ska förbereda sig för en nedgång och vad man bör göra när den kommer?
Jag investerar numera mest för att det är spännande och roligt så jag vet inte om jag ska ge råd egentligen. Jag tycker man ska följa sin instinkter. Ett råd till andra spelare är att det ska finnas en långsiktig bottenplatta – så att man klarar svängningarna.

Vad är din bästa investering genom åren?
Bostadsmarknaden – utan tvekan. Efter kraschen på nittiotalet köpte jag t.ex. två ettor på Södermalm för 5 tusen kronor kvadraten. Fast då hade jag köpt en annan lägenhet året innan för 12 tusen kronor per kvadrat. Den tog det tio år innan den hämtade sig. Så det är upp och ned :)

Vilka bolag tror du det är dags för nu?
Ska man inte plocka bland löpsedlarna så väljer jag något riktat mot Europa. Ett verkstadsbolag eller mer inom råvaror. Jag säger Boliden. Det är lagom litet för ett lyft.

Vad tror du om börsen resten av året?
Det blir runt nollan resten av året. Om det inte kommer en krasch förstås, fast det ska du inte fråga mig om. För dem har jag aldrig prickat.








Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Featured Post

Senaste filmerna från vloggen

Här hittar du alltid senaste klippen från mina vloggar - 3 snabba och Sparskolan. Jag fyller även på med andra klipp och poddar dä...

Aktuella data från OECD

Reklam