Portföljens utveckling (från start, risknivå & jfr SIXRX, se egen flik)

lördag 18 juli 2015

Är Star Wars inprisat i Disney?

Fick en fråga på Shareville om jag trodde nya Star Wars-filmerna är inprisade i Disneys aktiekurs. Jag svarade så här.

Det pågår flera saker i Disney så det är svårt att svara kort på om åkturen är slut snart. Först drevs aktien av starka filmer under 2014 (Frozen) och pipelinen för i år med Marvel och Star Wars. Den förstnämnda är väl så stor för den är bredare med fler filmer och serier än Star Wars. Sedan var det nöjesparkerna, inte minst förväntningar på den i Shanghai, som drev kursen. Viktigare för resultatet var dock de fantastiska resultaten för parkerna i USA. Det är kopplat till den allt bättre amerikanska konsumtionen. Sedan har tv-delen gått överraskande bra och många tycker Disney är bra positionerade för nya medievanor, eftersom bolaget har ett stort bibliotek av innehåll oavsett hur det distribueras. Spel- och merchandise har väl däremot inte imponerat lika mycket. Men i stort sett - stark medvind för hela bolaget har drivit kursen.

Aktien har gått upp rejält sedan slutet på förra året - från 80 till runt 120, så det är ju en del. P/e (ett år bakåt) ligger på strax under 26, vilket också är högre en normalt för bolaget.

Ska jag gissa något är aktien ungefär som HM här hemma, aldrig billig. Den långsiktige kan nog kliva på men jag skulle inte jaga ett klipp. Det har gått lite för bra ett tag för det. Min senaste kommentar och en analys från SeekingAlhpa om just den frågan är länkade.



2 kommentarer:

  1. Var det inte så att det blev en tydlig kursreaktion när trailern för Star Wars släpptes? Sannolikt ligger en hel del inprisad men det blir väldigt diffust att förutspå hela apparaten kring filmerna som kommer pågå en längre tid. Tippar på en hel del Star Wars-feber i jul! Om man ska nämna något om Frost så är det ofattbart populärt ännu på förskolan där jag har mina barn, mitt i Stockholms södra hipsterdel där man kunde ha väntat sig att det parerats bort av alternativa föräldrar. Blir en given succé även om mängden leksaker och prylar runt-i-kring känns aningen mättat.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, hur var det med reaktionen på trailern? Svagt minne av att det var som du sa, åtminstone på den första trailern. Hur som helst var det en bra artikel om just det där på SeekingAlpha (tyvärr har jag tappat länken). Den gick ut på att alla mediehändelser peakar före sitt genomförande. Kolla på melodifestivalen eller julafton. Båda har långa förberedelsetider men känns ju lite pasé dagen efter. :)

      Två svagheter med Star Wars är dels att det inte är ett helt universum (kul att skriva), på samma sätt som Marvel Universe. Där finns det en myriad filmer, serier, merchandise med mera, dels att kineserna inte har en aning om vem Darth Vader är ännu. En chansning som kan slå lite hur som.

      Har själv en treårig tjej med Frost som tillbehör :)

      Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Featured Post

Senaste filmerna från vloggen

Här hittar du alltid senaste klippen från mina vloggar - 3 snabba och Sparskolan. Jag fyller även på med andra klipp och poddar dä...

Aktuella data från OECD

Reklam