Sidor

lördag 19 december 2015

Vilket bolag blir 2016 års förhoppningsraket?

Raketer hör årsskiften till. Vilket förhoppningsbolag far iväg 2016? Här är min gissning.

Vilken fas investerar du i?

Idag tänkte jag skriva ett fullständigt oansvarigt inlägg - går det att spekulera i vad som blir nästa bubblarbransch? Nya bolags väg till toppen tittade jag på i "När slår utmanaren mästaren - Zalando eller HM? Netflix eller Disney?" (Molekylär Ekonomi).

I det inlägget gick jag igenom en modell för faserna ett bolag går igenom under sin livstid. Först förhoppning, sedan etablering, därefter tillväxt och avslutningsvis utdelning. Lyckligtvis kan skickliga bolag fortsätta utvecklas så det behöver inte vara en helt linjär utveckling. Även utdelningsbolaget kan lyckas med nya produkter. Många investerare väljer att fokusera på en fas. Det finns utdelningsinvesterare, specialister på tillväxtaktier, de som följer bolag under sin etableringsfas och så de som satsar på oetablerade bolag, så kallade förhoppningsbolag.

Jag ser faserna som en bra tankemodell för vad som händer i bolagens utveckling. Det är i skiftet mellan respektive steg som förändringarna inträffar. När förhoppningsbolaget faktiskt lanserar en produkt, när försäljningen tar fart eller när vinsterna blir så stabila att utdelningen börjar växa. Generellt brukar jag vilja agera när ett skifte har skett. Risken med att spekulera att en lansering ska lyckas brukar vara för svår att bemästra. Bättre då att till högre pris stiga på när bilden klarnat.

Det här gör det svårt för mig att investera i förhoppningsbolag - för där kommer ofta reaktionen i aktien före händelsen i bolaget. Jag hänger inte med i svängarna helt enkelt.

Varning läs med omsorg

Källa: Gartner
För förhoppningsbolag är verkligen svårbemästrade. Det vore att ifrågasätta hela marknadens funktionssätt att påstå att någon fas är rätt och någon är fel att investera i. Om det alltid vore fel att investera i förhoppningsbolag, till exempel, hur skulle då ekonomin på sikt och med rimligt kloka investerare kunna försörja nya bolag med kapital?

I det citerade inlägget ovan tittade jag bland annat på Gartner Hype Curve. När marknaden får nos på att ett bolag eller ännu hellre en bransch har en chans att etableras brukar det gå fort i aktiekursen. Det är nu svårigheten uppstår. Aktien går före bolaget. I just det här ögonblicket verkar faktiskt inte marknaden fungera. En bubbla blåses upp med förväntat resultat.

Går det att åka med?


Samtidigt vore det inte roligt att äga nästa års Fingerprint. Eller det är egentligen fel exempel. För det här inlägget handlar om förhoppningsbolag. Fingerprints lär fortsatt vara ett bolag och en aktie fylld med överraskningar. Däremot är det fel att omtala ett bolag med försäljning för flera miljarder som förhoppningsbolag. Fingerprint hade sin rusning på förhoppningsnivån redan runt år 2000.

Notera hur väl aktiekurvan följer Gartner Hype. En nästan momentan rusning under haussen sedan ett ras. Därefter drygt 10 års väntan på att etableringen faktiskt slog igenom. Den tidsrymden är inte alls ovanlig i den här typen av bolag. Under tiden fram till framgången, om den kommer, är det nyemissioner och ibland till och med konkurser, så det är långt ifrån säkert att de första investerarna får någon belöning ens om bolaget till slut blir en succé. Fast uppköp och annat bra kan också hända på vägen.

Vad är det vi letar efter?

Finns det några gemensamma egenskaper hos branscherna och bolagen som går in i en hype? Jag tror det, även om jag inte har något forskningsstöd den här gången. Vad är det som rusar? E-handel, fingeravtryck, digital distribution av media, många biotechbolag med möjliga mediciner för svåra sjukdomar, nya lösningar på energiförsörjning och diverse bolag med nya lösningar inom livsmedelsproduktion.

Nästan alltid ler man gillande när man hör affärsidén. Tanken kommer över en att det är klart att det borde fungera så här. Däremot brukar affärsmodeller (hur bolaget ska producera, sälja sin produkt och tjäna pengar), finansiering och ibland bolagets ledning var betydligt svagare kort. Man skulle kunna uttrycka det som att rusningen kommer när marknaden accepterar att det här är rätt i princip. Den presenterade idén kommer i någon form att bli stor men ingen vet riktigt exakt hur.

Det vi letar efter är alltså en idé som håller men som inte breakat ännu som vi letar efter. Något som kommer bli stort men inte redan är överhettat. Jag har en kandidat men vi återkommer till det.

Vilka var årets förhoppningsbolag?


Ett sätt att skaka fram årets förhoppningsbolag är att, med Börsdatas hjälp, titta på bolag med höga p/s-tal och starkt negativa p/e-tal. Med andra ord normalt bolag med låg eller ingen försäljning och som går med förlust. Inte precis värdeinvesterarens val. 

Listan ovan är fylld med spännande idéer eller vad sägs om BrainCool
BrainCools affärsidé är att utveckla och marknadsföra produkter inom medicinsk kylning. BrainCool's första projekt är inom kylning av stroke patienter. Vår produkt för hjärnkylning har testats kliniskt i Sverige och Storbritannien. En patentansökan har skickats in för behandlingsmetoden för stroke i USA. Bolagets andra indikation är motverka oral mukosit en allvarlig biverkan vid cancerbehandling. Den tredje indikationen är kylning av hjärtstopps patienter.
Det låter ju onekligen briljant och det där momentet med bekräftelse finns med - produkten har testats kliniskt och en patentansökan har skickats in. Mycket riktigt har aktien rusat. Eller vad sägs om FX International?
FXI spekulerar i valutor genom användning av ett datorprogram för algoritmisk handel. Resultatet av valutahandeln tillkommer FXI:s aktieägare.
Börsrobotar fungerar, det är ju bevisat. Vem vill inte ha en del av den kakan? Vidare till Power Cell
Our mission is to offer our customers environmentally friendly power systems developed with unique fuel cell and reformer technology that is suitable for both existing and future fuel infrastructures. Over the years, the Volvo Group has promoted extensive research in the field of fuel cell systems, and this has resulted in an innovative, unique and patented technology for converting commercially available hydro carbon fuels into clean, environmentally friendly electricity.
Någon som missat klimatavtalet i Paris? Nevs fick precis en kinesisk order på 100 miljarder för elbilar. Bränsleceller är minst lika hett. Bolaget har dessutom en koppling till en av de svenska kronjuvelerna Volvo.

Min favorit för 2016

På plats elva återfinns Immunicum. Det är ett bolag Karinbanan på Shareville tipsade om i "Gästinlägg: Solazyme, Immunicum och annat intressant inom biotech" (Molekylär Ekonomi).Så här beskriver bolaget sin inriktning.
Immunicum AB (publ) utvecklar läkemedel för immunbaserad behandling av cancer. Företagets båda huvudgrupper av terapeutiska cancervaccin samt metoden för expansion av tumörspecifika T-celler bygger på mångårig forskning inom området transplantationsimmunologi. Huvudprodukten har utvärderats i en klinisk fas I/II-studie på patienter med metastaserande njurcancer och redo för tester i fas II. Bolaget genomför också en klinisk fas I/II-studie på patienter med primär levercancer.
Det låter som de andra bolagen ovan. Bra om det funkar och några argument för att det idén verifierats av oberoende parter.  Notera dock att allt bolaget har i pipeline fortfarande har flera steg kvar i utvärderingen innan det når marknaden. Väl där ska det klara konkurrensen med andra alternativ. Hög risk för både bolag och aktie således. Så långt egentligen inget speciellt jämfört med många andra spännande bolag. 

Triggern återfinns istället i hur bolaget forskar fram sina läkemedel. Här kommer en beskrivning formulerad av mig som är lekman och inte ordentligt insatt. En mer fullständig och korrekt beskrivning återfinns här.

Traditionella cancerbehandlingar angriper tumören på olika sätt - kirurgiskt eller medicinskt - det lyckas inte alltid och kan ge bieffekter. Cancervacciner får istället kroppens immunsystem att angripa cancercellerna. Problemet är att den vaccinet mödosamt får göras för varje patient. Det är här Immunicum kommer in bilden. Deras lösningar bygger på den inom biotech heta Crispr/Cas9-tekniken. Här är en nyhet från tidigare i år "Immunicum levererar till USA - Förser amerikansk institution med adenovirusvektor för Crispr/Cas9-tekniken." (Life Science Sweden)

En upptäckt från Umeå som har god möjlighet att bli mycket stor både kommersiellt och förstås framförallt medicinskt. "Umeåforskare bland världens mest inflytelserika" (SR). Beskrivningen i vetenskapsradion var bra. Det har gått att manuellt klippa och klistra gener ett tag. Med den här tekniken går det att göra arbetet digitalt. Som att gå från att sätta typer i en tidning en i taget till att jobba med layout i datorn. Nobelprisklass är ordval som Vetenskapsradion använt för innovationen.

Det är någonstans här som jag tycker pusselbitarna för en hype börjar falla på plats. Ett svenskt bolag håller på med något oerhört viktigt - cancermedicin. Det finns en verkligt innovativ teknik i botten Crispr/Cas9-tekniken. Tekniken i sig är accepterad och kommer säkert slå igenom stort så småningom. Kännedomen om att vårt förhoppningsbolag har en bit kvar innan det peakar medan allt fler har hört talas om tekniken. 

Min reflektion

Med en, för förhoppningsbolag, blygsam ökning på 80 procent i år har inte aktieraketen lyft ännu. Det här blir därför min kandidat till förhoppningsraket 2016. Men glöm inte att det normala förloppet även för bolag med bra affärsidéer är en hype och en krasch i aktien därefter. Även om det på sikt skulle gå bra. Sådant är alldeles för svårt för vår portfölj men jag tar med aktien i nästa års aktietävling här på bloggen.


12 kommentarer:

  1. Det var en riktigt bra gissning Crispr/Cas9 är definitivt en så pass revolutionerande metod att den kommer att ge lite guldglans åt alla som påstår sig använda den. Just för canceranvändning är jag skeptisk och Adenovirus har fortfarande dåligt rykte som vektor efter att en tonåring vid namn Jesse Gelsinger dog av en immunreaktion när genterapi var riktigt hett omkring år 2000.

    Om tio år kommer genmanipulation med Crispr/Cas9 säkert vara en succé om inte ett gäng jävla idioter får igenom ett moratorium på tekniken (http://www.nytimes.com/2015/12/04/science/crispr-cas9-human-genome-editing-moratorium.html) och jag tror nog att Crispr/Cas9 systemet kommer att följa Gartner-kurvan. Däremot misstänker jag att väldigt många bolag kommer att slås ut i "disillusionmentfasen" och där är Immunicum en het kandidat.

    SvaraRadera
    Svar
    1. För att klargöra, jag håller med om din prediktion men jag tror att många bolag kommer att krascha helt i besvikelsefasen om några år.

      Radera
    2. Blir väl en fin konkurrensfördel om det blir konstiga regler. För Sverige och väl knappast EU lär väl förbjuda sina egna innovationer - men riktigt vet man inte. Vore typiskt om genmodifierad mat är förbjuden i Europa men effektiv genmodifiering är förbjuden i USA :)

      I övrigt instämmer jag :)

      Radera
  2. Jag skulle nog satt en slant på Optifreeze. De har en fungerande produkt, intresse verkar finnas i branschen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ännu ett sådant där bolag där man känner poängen direkt när man läser idén.

      OptiFreeze AB (publ) owns a patented technology for securing the taste, form and structure of vegetables, fruits, berries and herbs through the entire freezing and thawing process.

      Gissar att mycket hänger på vilken distribution de får och hur de större bolagen väljer att agera (både kunder och konkurrenter). Om de respekterar patentet eller inte, exempelvis.

      Hur som helst kul om det går bra för den typen av, som det verkar, genuina uppfinnarföretag.

      Radera
  3. Andra intressanta förhoppningsbolag borde vara Imint som också har en färdig produkt.
    Aptahem är intressant men i tidigt stadie.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Lägger även här in affärsidén så att andra kan hänga med.

      Imint AB erbjuder mjukvarulösningar för analys, optimering och förbättring av video i realtid. Vår vision är att inta en världsledande position inom dessa områden för att skapa mervärde åt konsumentmarknaden, till exempel bland smartphones, liveströmmar och appar.

      Kul med svenska teknikbolag. Det för ju tankarna till Invisio och för dem har det ju gått bra.

      Aptahems affärsidé består i att kommersialisera en ny grupp av blodproppshämmande läkemedel för att behandla och förebygga sjukdomar som orsakas av blockering av blodkärl, såsom hjärtinfarkt eller .
      stroke.

      Här var ett bolag jag inte hört talas om. Spännande men också en typ av bolag där det ofta dyker upp en hel del utmaningar på vägen.


      Radera
    2. För övrigt - tack för kul inspel! :)

      Radera
  4. tack för intressant inlägg!

    Gick in och läste rapport från FX International du nämnde, tycker det verkar röra sig mer om bluff än förhoppning, ser ut som de nu tömmer bolaget på alla pengar som slussas till ägarnas andra bolag, samt genom ockerränta på lån samtidigt som de balanserar på konkursens rand...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vet inget mer om bolaget än det lilla jag skrev ovan. Det är ju inte unikt att det bland förhoppningsbolagen finns en del ruttna äpplen.

      Radera
  5. Immunicum är inte i första hand Adenovirusvektorn. Även om den kan bli intressant är det idag bara en bonus om det blir något, vilket inte är helt omöjligt i beaktande av att den idag är utlicensierad till 2 cancerinstitutioner i USA. Den är i grunden framtagen av Magnus Essand, forskare på Uppsala Universitetssjukhus. Det intressanta med Immunicum är deras kliniska resultat med INTUVAX, ett allogent dendritcellsvaccin som till skillnad från autologa dendritcellsvaccin kan tillverkas i stor skala till en bråkdel av kostnaden. Resultaten så här långt skvallrar om en god fortsättning då resultaten i FAS 1/2 sprängt alla gränser för det normala. Resultaten följer också väl den verkningsmekanism varmed INTUVAX lett till den högsta T-Cells-infiltration som någonsin registrerats i hela 5 patienter av 12. Men det är i kombination med andra läkemedel som riktiga stordåd kan uträttas, varför FASII fokuserar på en kombination med Pfizers Sunitinib. Sunitinibs verkningsmekanism är att neutralisera tumörers inneboende immunosuppression varmed immunförsvaret (T-celler)kan göra mer nytta.

    mvh

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Kul att läsa. Spännande att det verkar gå så bra. Sista biten fram kan dock vara mödosam. Håller tummarna för det är roligt med fina bolag.

      Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.