Sidor

fredag 18 december 2015

Sektorrotation & annat som döljer börsens Fedreaktion

Vad hände med julrallyt? Min gissning är att det ska snurra lite först men att festen ändå inte är inställd - ännu.

Konsten att ha fel med bevarad värdighet

Intressant reaktion på Feds räntebeslut häromdagen. Direkt reagerade alla precis som väntat. Pengar kom tillbaka in på börsen när riskviljan ökade. Stigande börs, stigande räntor och något starkare dollar. Det skrev jag om i "Risk on när Fed lugnade börsen" (Molekylär Ekonomi).

Den analysen är jag någorlunda trygg med att det är en rimlig beskrivning av händelseförloppet. Problemet är bara att efter det har det inte blivit något julrally. Tvärtom - börsen har gått ned, amerikanska långräntor backar och dollarns uppgång har avstannat. Det sista anade jag medan de två andra delarna inte riktigt fanns i mina kort.

Likväl tror jag på de fundamentala faktorer jag noterade i den nämnda analysen men här finns även annat som påverkar. Med andra ord så faller min bedömning i facket - behandlingen var framgångsrik men patienten dog.

Så vad är det som händer här?

Oljeoro är en kortsiktig förklaring

Den tydligaste kortsiktiga förklaringen till det som nu händer är att oljemarknaden i princip (kortsiktigt) har kollapsat. "Oil Prices Spike Higher - U.S. crude supplies are near a record while warmer weather is sapping demand" (Wsj) är en artikel som bytt rubrik under dagen. Priset låg stilla, föll och lyfte inom loppet av några timmar. Varje gång med en justering av rubriken på Wall Street Journal. Redan de faktum att de livebevakar priset är något som visar hur orolig den marknaden är just nu.

Ska jag sammanfatta läget så finns det en stor oro för att oljeutbudet fortsätter växa men det som händer mer priset just nu beror mer på efterfrågan sjönk på grund av en varm vinter samtidigt som alla oljelager redan är fyllda. Hur verkligheten fördelar sig mellan för mycket olja och skiftande väderlek kanske kan diskuteras men poängen är att ingetdera är något som egentligen är dåligt för övriga börsen.

Skuldkrisen är däremot inte en förklaring

Men skuldkrisen i energibolag då? Nja, här är det lugnt; "Bargain hunters dip back into junk bonds - Large asset managers bet that bears’ post-turmoil pessimism is overdone" (FT). Snarast har räntorna på högrisklån till företag kommit ned något efter Fedbeslutet. Signalen nu är att det kan finnas likviditetsproblem i vissa fonder kopplade till energi men att det inte får spridningseffekter till andra delar av ekonomin. Rätt eller fel är det åtminstone inte en förklaring till börsnedgången.

Räntepress i omställningen är en förklaring

Långräntorna på statspapper faller också. Det förklaras bra i "Fed Raised Rates, but Bond Market Had Other Ideas" (Wsj). Det är en spännande paradox att Feds räntehöjning drar pengar till säkra hamnar, vilket sänker amerikanska långräntor. Mekanismen fungerar så här. När Fed höjer räntan blir dels det alternativet mer attraktivt för investerare, dels ökar trycket på andra alternativ att erbjuda en rimlig riskjusterad avkastning. Till en början flödar därför pengar in i USA och till statspapper. Den ökade efterfrågan slår igenom i priset genom lägre ränta. Allt det här förstärks av den oro som finns kring oljepriset.

Här gömmer sig också en del mer tekniska förklaringar. Det är många positioner i dollar och amerikanska räntepapper som ska stängas när Fed till slut kommit med sitt besked. Skydd och spekulationer blir mindre intressanta när fakta ligger på bordet. Vi har själva en hedge i form av blankade amerikanska statspapper som det börjar bli dags att avsluta.

Valutamarknaden är delvis en förklaring

"Dollar gains after US policy tightening" (FT) går igenom valutaeffekterna efter Fedbeslutet. Kinesiska renminbin har fallit tio dagar i rad mot dollarn och även viktat mot USA:s samtliga handelspartners har dollarn stärkts. Däremot håller tillväxtvalutorna emot relativt bra. Från USA:s perspektiv är det här en väntad utveckling. Det drar i och för sig ned deras inflation men om det stöttar återhämtningen i övriga världen är det säkert värt det i form av lägre risk. Rent krasst ska allt annat lika starkare dollar sänka deras börs och höja de utländska. Den första delen har ju åtminstone trillat in. :)

Det är på ett plan positivt att tillväxtmarknaderna håller emot, eftersom det visar ett ökande förtroende för deras ekonomier. Däremot är det bekymmersamt att deras valutor stärks mot den kinesiska. Risken finns att det slår igenom i ännu lägre kinesisk industriproduktion med påföljande problem i

Hur förklarar marknaden nedgången?

Som alltid finns det ironiskt nog många och skiftande förklaringar till det som hänt den senaste dagen på marknaden. Det är först på lite sikt marknaden kan nå något slags konsensus om hur priset ska sättas. Mycket riktigt spretar analyserna ordentligt i "Stocks soft as post-Fed relief fades" (FT).

En jag håller ögonen på är att det bubblar en allmän oro om efterfrågan i ekonomin och det egentligen detta som är underströmmen i varför börs och råvaruprisers följer varandra just nu. Frågan är dock hur mycket stöd det finns den teorin. Fed sa ju motsatsen kring amerikanska investeringar och även data om industriproduktion i Europa och Kina pekar åt andra hållet. Det här är dock definitivt en risk att hålla ögonen på.

Sedan är de vissa som, trots allt, nämner högriskobligationer som en förklaring. Det syns ju dock inte riktigt i data för dessa men möjligen finns det en spill over till aktierna trots att oron minskat. Nästa förklaring är mer teknisk och relaterar till att många options- och futurekontrakt ska läggas om i dagarna. Det är förstås brus. Därtill nämns dollarförstärkning och att pengar flyttat till statsobligationer bland förklaringarna - båda diskuterade ovan.

Störst  utrymme får dock råvaruoron. Nu var det på det hela taget en bra dag för råvaror men analysen som vissa nämner är att många nu flyttar bort kapital från de här sektorerna, eftersom de upplevs som för farliga. Om de pengarna inte investeras någon annanstans så faller förstås börsen. Mer cash helt enkelt.

Min egen gissning 

Det sistnämnda är min gissning om vad som pågår. Vi är mitt i den sektorrotation som redan löpt på ett bra tag och som säkert kommer vara ett starkt tema i Europa och Sverige nästa år. Titta på de här tre sektordiagrammen för utvecklingen på S&P500 de senaste 5 dagarna, senaste månaden och senaste året. Alla hämtade från SectorSPDR.




Här framträder en annan bild än när hela index analyseras. Börserna och den reala ekonomin i USA är inne i en stabil trend som fortsatt även med det lilla gupp Fed gav. Det är energi- och råvarusektorerna som backar och i mindre utsträckning industribolagen.

Ränthöjning gav en svag positiv effekt på finanssektorn, troligen eftersom den tolkades som ett tecken på bättre konjunktur och därmed stigande finansiell aktivitet. Teknik backade något baserat på högre riskpremier och dagligvaruhandeln backade gissningsvis för att dess obligationsliknande kvaliteter blir mindre intressanta när staten ger ännu säkrare och hygglig avkastning på pengarna.

I stort sett som väntat alltså. Så här har det sett ut länge i USA. En stor omflyttning av värde har skett till konsumtionsaktier och IT-bolag, främst de stora drakarna och även där till stor del kopplat till hushållens konsumtion.

Bolag som Alphabet (Google), Facebook med flera har gått fantastiskt bra länge.

I brist på andra förklaringar tycker jag det känns rimligt att alla vill ut ur den obegripligt svåra energi- och råvarusektorn just nu men de vet inte var de ska placera pengarna ännu. Tillsvidare får de sitta i statspapper och kontanter. Är det så lär den här nedgången vara tillfällig.

Men jag hade ju fel i onsdags, åtminstone om de ska utvärderas den här veckan, så varför skulle det vara rätt nu? Nej, det går förstås inte att veta. För att ta ett av årets modeuttryck - the known unknown, dvs. det vi vet att vi inte vet, är frågan om det finns en fallucka i den globala efterfrågan. Jag tror inte det men visst, osvuret är bäst.

Sedan finns det ju the unknown, unknown. De svarta svanarna. Om dem kan jag bara konstatera att det åtminstone inte är någon sådan som glider runt på dammen precis nu.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.