Sidor

fredag 18 september 2015

Värvar Gränges till avbytarbänken

Affärsvärlden rekommenderar Gränges. Möjligen. Viss risk för motvind i branschen men låg värdering och konjunkturen skulle kunna locka.

Fint bolag med lite lägre värdering

Affärsvärlden gillar Gränges. Kan värmeväxlare i aluminium till bilindustrin vara något? Kanske det. Utan att fördjupa mig för mycket i produkten är det första intrycket att den har den inneboende finessen att den är viktig för kvaliteten men står för en liten del av det totala värdet. Är man då ledande i den nischen som Gränges verkar vara är det förstås intressant.

Jämför med två andra liknade bolag. Gränges har en rörelsemarginal på 9 procent och ett p/s-tal på 0,7. Bulten, som säljer fästelement (fint ord för avancerade skruvar och muttrar), har dryga 5 procent och ett p/s-tal på 0,6. Haldex, som säljer bromsar och tillbehör till dessa har en rörelsemarginal på 6 procent och ett p/s tal på 0,8. Fördel Gränges där.

Årets uppvärdering raderad


En intressant aspekt i Gränges är att den så tydligt är en del om den förlorade tilltron till europeisk industrin. Titta på värderingen utifrån p/s-tal ovan. Försäljningen har legat stabilt men i början av året steg värderingen avförsäljningen (p/s-talet), som en del av den växande optimismen om europeisk konjunktur. Många tror ju att nedgången i verkstad som egentligen började redan i april ser alltför negativt på framtiden. Den som, likt mig, tror på en normalisering av ekonomin ser ett möjligt case här. 

Bra egenskaper för att spekulera i konjunkturen

Källa: Börsdata

En annan kvalitet för en aktie där spekulation i konjunkturen kan vara ett inslag är att kursen så nära följer vinstmultipeln upp och ned. Det var en mindre korrigering av p/e-talet när vinsten steg i slutet av 2014. Därefter har vinsten legat stilla medan värderingen först steg och sedan sjönk. Dessutom med ganska stora belopp. Kursen har vandrat från 50 till 75 kronor och sedan tillbaka igen. Tajmingen följer perfekt utvecklingen av verkstadsaktier. Det här kanske är lite bakvänt men eftersom jag vill eventuellt vill spekulera i konjunkturen tycker jag den här stabiliteten är positiv.

Hade jag, som i en del andra fall, mer sökt en värderinvestering hade kanske bilden nedan från Haldex lockat mer. Utan att ha analyserat bakgrunden närmare sjönk bolagets P/E-tal efter en rapport i början av året. I och med att kursen steg betyder det att vinsten steg mer. Här hade man kunnat titta vidare på vad en cykliskt justerad vinst skulle kunna tänkas ligga på och försökt se om värdet var högre än priset på sikt. Nu ska det dock konstateras att Haldex är rätt högt värderat med ett P/E-tal på 23, så jag gissar att det här snarare handlar om att vinster marknaden räknat med började trilla in.


Ett exempel på när händelser styrt omvärdering av aktien. Källa: Börsdata 

Delar inte riktigt Affärsvärldens syn på branschen

Den som tror på bilindustrin kanske har ett case här. Frågan är hur man ska se på den branschen just nu. Affärsvärlden pekar på stigande global försäljning. Det stämmer för i år men nästa år och framför allt därefter är det inte alls lika givet. "Top of auto sales cycle is approaching" (CNBC) är ett exempel. Därefter har det snarast kommit mer negativa än positiva nyheter. Kina ned och ett USA som är lite översålt efter billiga billån lite för länge gör det inte självklart att det blir tillväxt. Det här vrider jag redan på i mitt innehav i BMW, som också är billigt just nu.

Nästa steg

Frågan är om jag vill exponera mig mer mot branschen men en plats på avbytarbänken för Gränges känns väl befogad. Eller? Det är ett bra bolag, med vettig lönsamhet, uppbackat en rekommendation från en skicklig börsredaktion.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.