Sidor

lördag 19 september 2015

Eventinvesterarens dubbla dubblare

Allt är spännande i vår aktietävling i år, utom resultatet. Med ett knappt kvartal kvar är det inget som kan hindra eventinvesteraren Rockräven från att vinna vår tävling. Vad sjutton var det som hände?

Passiv eller lågaktiv? Titta bara på bolagsdata

I bloggosfären är det, kanske med rätta, mycket fokus på värdeinvesteringar. En härlig sak med börsen är dock att där ryms många personligheter och investeringsupplägg. Det illustreras i vår årliga aktietävling där det är fem distinkt olika investerarprofiler som deltar.

Mätt från 1 januari 2014, dvs förra årets tävling och en bit in i årets, har det gått bäst för värdeinvesteraren Solbulle som för den perioden är upp 31 procent. Det är inget dåligt resultat för en portfölj där deltagarna begränsats till att placera vid årsskiftet. Index (SIXRX) är samma period upp 22 procent och vår riktiga portfölj är upp 43 procent. Då har ju dock vi fördelen att kunna placera om aktivt. Jag har tidigare skrivit om att jag tycker att det här stämmer bra med den förväntade bilden. För en passiv eller begränsat aktiv investerare är s.k. smart beta-strategier absolut ett mycket intressant alternativ - se t.ex.  "Smart beta? Ja, på kort sikt"

Eventinvesteringens lockelse och fara

Sett över den längre perioden har det inte gått lika bra för Rockräven, tävlingens eventinvesterare. Eventinvestering innebär att spekulera i företagshändelser, här förklarat på Investopedia.. Det kan vara att ett bolag blir uppköpt, får igenom ett nytt patent eller lyckas finansiera en svår nyemission. Det här är förstås en nästan hopplös strategi i en tävling där du bara får välja en gång om året. I en aktietävling, särskilt med många deltagare är det dock en annan femma. Det beskrev jag i "Gör som Rockräven i Börs-SM".

Mycket riktigt är portföljen ned 15 procent sedan 1 januari förra året. I år är det dock upp knapp 120 procent, något som för övrigt illustrerar hur kostsamt och svårt det är att hämta igen en nedgång. Rockrävens portfölj tappade förra året drygt 60 procent.

Fast det är som sagt inte en rättvis jämförelse, för Rockrävens vanliga strategi är ordentligt bakbunden i tävlingen. Intressantare då att titta på hur årets fantastiska resultat kommit till. Så här motiverade Rockräven sina val inför året.
De fem jag plockat ut och som naturligtvis kommer bli vinnare är:
1. Karo Bio - jag tror de kommer godkännanden på en del läkemedel i år
2. Aerocrine - nu är nyemissionen klar och försäljningen av astmamedel tar fart
3. Metallvärden - stor amerikansk fond har gått in efter rekonstruktionen. Nu vänder det.
4. Sandvik - det är dags för efterfrågan att vända
5. RnB - håller fast vid denna. Tre kvartal med vinst och färdigstädat efter att JC såldes.
Index ökar med sex procent. Jag är lite pessimistisk. Det är trots allt fortfarande lite tråkigt ute i världen.
Utöver ovanstående vägde Rockräven in att Anders Lönner är ordförande i Karo Bio och hoppades på att aktiemarknaden skulle se potentialen i detta. Det var nästan kusligt bra prickat, för främst på ökad tilltro till Lönnereffekten har kursen mer än fyrdubblats i år. Det samma gällde den gamla surdegen Aerocrine. Rockräven har ett förflutet som företagsrekonstruktör och såg potentialen i nyemissionen. Den trillade in och följdes av att bolaget köptes ut från börsen. Även här blev avkastningen över 4 gånger insatsen. Makalöst bra prickat. 

Även i Sandvik såg det länge ut som att Rockräven skulle pricka rätt. En rapport som gladde i q1 var helt enligt plan. En del i den spekulationen var för övrigt att Faxander skulle få sparken och det hände ju. I RnB har inte den tänkta strukturaffären med utköp från börsen eller fortsatt uppdelning inträffat. Aktien har dock kunna rida på förra årets händelser. I stort sett måste dessa både anses vara skickliga händelsebaserade aktieval, även om de inte gett samma utväxling så här långt i år.

Rekonstruktionen i numera närmast utbombade Metallvärden var däremot inte samma hit. I låg omsättning har det dock räckt att aktien guppat runt på några få ören. Just den här typen av investeringar är jag för egen del mycket skeptisk till. Det s.k. öresbolagen är sällan något att hålla på med utifrån min erfarenhet. Just här var det kanske mer tävlingen som styrde Rockrävens val.

Det är med andra ord ingen slump att det händer så mycket i det bolag Rockräven valt ut. En portfölj som mer än dubblats är alltså inte enbart en slump. Jag lyfter på hatten, bra jobbat. Sedan får jag i ärlighetens namn säga att det är en investeringsprofil jag inte behärskar. Det är inget att skämmas för, eftersom det här är aktiemarknadens kanske svåraste investerarprofil - som de säger på cirkus:

"Kids, don't try this at home"

En intevju med årets ledare i tävlingen hittar du här: "Rockräven dubblade tävlingsportföljen på fem månader"


Börsen 2015

PoängAvkast-ning %Jfr 1 vecka (p.e)Kommentar
Afärsmodellen87-11,9%-3,0 peICA tappade fotfästet.
Gottodix79-14,3%+1,6 peOrexo på lite fastare mark
Solbulle4911,8%-0,4 peSAAB har klarat sig bra i år
Rockräven26118,9%+10,6 peLönnereffekten fortsätter och fortsätter
Örby Industrier78-10,5%-4,1 peElekta i blåsväder. 
SIXRX5,7%-2,3 peYellen bekräftade att Kina är ett problem
Portföljen9,3%--1,2 peBredden i portföljen dämpade när räntor och dollar gick fel.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.