Sidor

tisdag 10 mars 2015

Det är Kina som är risken just nu

Börsen backade idag. Di gissade på att oro för Grekland eller FED låg bakom (länk). Fel, tror jag, Risken nu kommer från mittens rike. Det är därför räntor, aktier och råvaror faller samtidigt.

Lite är marknaden som trollkarl som alltid lockar drar ens intresse till ena handen medan trolleriet utförs med den andra. Grekland fick använda sina pensionspengar för att betala sina skulder i mars, framgick det idag. Förklaringen är att skatteintäkterna blivit betydligt lägre än väntat. Det här kan kanske knäcka överenskommelsen med långivarna och euron tappade mot dollarn. (länk) och nu är inte en paritet (växla 1 till 1) mellan valutorna långt borta. Det här kan för all del ha drivit ned marknaderna idag, eftersom verkliga problem i Grekland skulle kunna skada Europas redan svaga ekonomi. En grexit skulle vara ett problem med det är tveksamt om det går att läsa ut tendenser i den riktningen ur dagens nyhetsflöde. Det är troligare att vi tuffar på mot de annuitetslån som kanske blir den dolda skuldnedskrivning Grekland behöver. Hur som helst är det en alldeles för vag nyhet, som kom från Grekland, för att sänka marknaden mer långsiktigt.

Samtidigt är de flesta ense om att med ECB.s massiva obligationsköp (QE) är den direkta effekten av nya grekiska problem begränsad. Möjligen att det kortsiktigt är QE som stökar till det på en del andra marknader. Det skulle kunna förklara varför amerikanska räntor föll idag trots oro inför FED:s möte nästa vecka. Det verkar dock lite långsökt för i så fall borde amerikanska aktier gått upp. Bland de andra teorierna om dagens marknadsjusteringar fanns också, som vanligt, funderingar om oljan. Men även här måste man fråga sig varför fallet i så fall även slog igenom brett på aktiekurser. Nej, svaret verkar finnas på eftefrågesidan och den kraft som faktiskt kan påverka hela världsekonomin där är Kina.

Två artiklar i morse gick ganska okommenterade förbi svensk affärspress (länk till Economist och länk till FT). Båda handlade om att säsongsrensat var kinesisk inflation överraskande svag. I själva verket är deflation numera på kartan. I tidigare nyhetsflöde från Kina har bland annat framkommit att fastighetspriserna faller medan valutan följt med dollarn upp när den kinesiska regimen valt att inte matcha resten av världens räntesänkningar (länk). Den strategin framstår som allt mer ohållbar när prognosen för BNP snarare ligger på 6 procent än regimens (historiskt låga) mål på 7 procent. När takten i inflation och produktion är skolbokssvaret att sänka räntan och stimulera via finanspolitiken. Det lär bli svaret även i Kina. Det trots att ekonomin har en farligt uppblåst kreditbubbla. Främst fastighetssektorn och de så kallade skuggabankerna ser osäkra ut. Diagrammet ovan har jag använt flera gånger tidigare. Det finns en uppsjö likadana. Poängen är att Kina har stått för hela (eller den största delen av) den ökade efterfrågan på insatsvaror till investeringar de sista decennierna. Om efterfrågan i Kina faller, så påverkar det därför hela världen. Numer kanske det är så att när Kina nyser blir Europa förkylda.

Min tolkning av dagens nedgång var att det var kinesiska data som slog igenom. Oro för eftefrågan skulle förklara varför råvaror blev billigare samtidigt med både fallande aktiekurser och räntor. För oss är det här en oroande utveckling. För vi har inte tagit höjd för en försämrad ekonomi. Mycket riktigt fungerade inte vårt försvar av portföljen (blankade amerikanska obligationer och ett innehav i Lundin) idag. Vi föll istället i takt med index.

Min slutsats är att jag prioriterar upp att följa Kina framöver.  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.