Sidor

onsdag 11 mars 2015

Ännu en intressant börsdag

Det blev ännu en intressant börsdag, fylld med makroströmmar (länk till FT). Väl värt att fundera kring för den som vill vara på tårna när det verkligen smäller. Det starkaste temat för dagen var att dollarn pressar euron och andra valutor. Det sätter FED i ett riktigt svårt läge, eftersom pressen i USA på en höjning redan före sommaren har ökat. FED-ledamöter (exempelvis i den länkade artikeln) försöker masera in en höjning bland annat genom att säga att nu är effekten redan inprisad i företagens värderingar. Det är nog en from förhoppning för marknaden sänkte amerikanska räntor trots att dollarn stärktes. Förklaringen är att just nu är det sjunkande europeiska räntor som håller i taktpinnen. Med andra ord ett riktigt svårt läge för FED, som just nu inte verkar kunna hålla emot valutaförstärkningen. Det finns lite Schweiz-light över situationen. Light, förresten, USA:s problem är att inflödet kommer från alla håll. Exempelvis har den mexikanska peson tickat nedåt i år - det är lätt att se att export av arbetstillfällen kan bli en amerikansk valfråga.

Starkare dollar slår igenom i värderingen av många börsbolag, t.ex. föll HM tungt när oron ökade för att marginalerna försämras av att högre importpriser inte kan föras över vidare konsumenterna. Uppenbarligen tvivlar alltså marknaden på den importerade inflation som är centralbankernas förhoppning.  Bolag med kapitalflödena åt andra hållet gick tvärtom raskt uppåt. I vår portfölj steg exempelvis BMW, Vitrolife och Cellavision. Den sistnämnda har nu snart lagt Industrifondens försäljning bakom sig. Någon krona till och jag skulle kunna tänka mig att gå tillbaka till ordinarie nivå på vårt innehav. Även Bulten, som är starkast exponerad mot euron, steg på förväntan att Europas bilindustri gynnas av starkare dollar. Det sistnämnda syntes även i Teknikföretagens konjunkturbarometer (länk), där bilindustrin var ett undantag i en övrigt svag efterfrågan. Fortsatt en mycket ojämn konjunktur både i stort och smått således. Vinnare är bolag som säljer till USA och förlorare är de som importerar till Europa. Fast ändå inte riktigt. I veckan har QE börjat flöda ut i ekonomin. Billiga pengar har höjt exempelvis Deutsche Bank men enligt Mario Draghi har det också fått igång BNP i Europa. Kanske det. En annan effekt av paketet är hur som helst att företag från Shanghai till Omaha och Atlanta (gissa vilka) nu finansierar sig i Europa. Det här betyder väl dels att eurozonens pengar pumpas rakt in i balansräkningar lite varstans, dels att efterfrågan nu stiger och med dem i förlängningen särskilt de långa räntorna. Den här effekten av att QE ger ökat förtroende och faktiskt stigande räntor var det som hände i USA och det alla inblandade nu hoppas händer i Europa. Blir det så är det en trevlig börsvår på gång.

För övrigt vill jag tipsa om den här spännande tråden på Shareville (länk). I diskussionerna om värderingar blir det även många resonemang om olika risker och möjligheter i olika bolag. Exempelvis Cellavision, Elanders, Consillium och Railcare. Läsvärd diskussion om både om dessa bolag och hur olika man kan se på värderingarna av mindre bolag.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.