Sidor

söndag 26 juni 2016

Aktie för aktie - så tänker jag inför kraschveckan på börsen

Det blir en tuff vecka på börsen. Spännande också för oss som gillar investeringar. Så här tänker jag kring vår plan närmaste tiden




Portföljen just nu

Med en möjlig nedgång på 15-20 procent i närtid är det bra att ha tänkt igenom vad jag vill göra. I det här inlägget tänkte jag gå igenom vår plan de närmaste veckorna. Först en titt på portföljen.

Vår portfölj och handel är alltid tillgängliga live via Shareville. Just nu är det fjorton aktier är det i portföljen, efter att Nordea, Ericsson och Alfa Laval fick lämna i slutet av förra veckan. Det gör att vi sitter på, för oss höga, 23 procent i kontanter. Ett spännande läge de kommande veckorna.



Jag får en del frågor om våra riktmärken för olika delar av portföljen. Det är inte några exakta gränser utan jag justerar baserat på marknadsbedömning och vad jag bedömer som aktuella bra köp. Mer generellt har vi alltid små, medelstora, stora och några globala bolag i portföljen. Jag håller även koll på att vi har en bra branschspridning och tillräckligt mycket i investmentbolag för att få upp riskspridningen. Ungefär hälften brukar ligga utanför Norden, i Tyskland och USA, men det har jag vridit ned tillfälligt under våren. Kontanter brukar ligga mellan 5 till 10 procent, där brukar nivån ligga vid att kunna finansiera nästa köp. Det är dock inte ovanligt att vi är fullinvesterade.

Jakten på fotfäste 

En känsla av fritt fall har tagit tag i politik, ekonomi och marknad. Den slår nu igenom med full kraft även om det i slutändan skulle landa lugnare än väntat.

I Storbritannien tvekar de uppenbarligen överraskade vinnarna kring vad de ska göra nu. Budet är att någon gång i höst, efter att en ny premiärminister tillträtt, kommer landet ansöka om utträde. Det var sannolikt dåliga nyheter för börsen. För det visar att det saknas en plan för genomförandet av folkviljan. Kanske inte så överraskande, eftersom kampanjen var ett hopkok från hela den politiska skalan helt utan gemensamt politiskt program.

Otåligheten märks inom övriga EU. Lämna in uträdesansökan med en gång som ni lovade, är kravet. Möten inom EU har för övrigt börjat hållas utan britterna. Unionen har nu sina egna problem att ta hand om och vill bli av med britterna så fort det går.

Intresset för att förhandla fram ett nytt genomtänkt avtal med landet verkar vara minimalt. Möjligen något som chockat framträdande företrädare för lämnakampanjen. Exempelvis har troliga nya toryledaren Boris Johnson förgäves gjort trevare om att det kanske trots allt går att hitta en överenskommelse med EU - i så fall med Storbritannien formellt utanför unionen. En del har gått så långt som att de tolkar tajmingen i David Camerons avgång, som att britterna nu försöker köpa tid för att få till något att förhandla om.
Samtidigt har Skottland aviserat en ny folkomröstning om att lämna Storbritannien. Det finns också stora namninsamlingar för en ny omröstning respektive att London bör lämna England. Politiskt rörigt med andra ord.

Effekterna rinner vinnarna ur händerna

Osäkerheten gäller även ekonomin där det redan kommit signaler om att Storbritanniens kreditbetyg sänks.

Två andra exempel från det som kallas mikroekonomin, båda med effekt på vår portfölj. Bilförsäljningen förväntas falla med 20 procent på kort sikt i Storbritannien när medborgarna blir mer försiktiga med stora utgifter. Dessutom är det oklart vilka handelsregler som nu gäller för tillverkning i landet. Det har redan lett till det här utspelet. "Ford considers UK job cuts after Brexit vote as carmakers eye future - Country produces 1.6m autos annually, mostly for export" (FT). Vi har BMW i portföljen med stor tillverkning av bilar i England (de har ju både Mini och Rolls Royce i sortimentet).

En annan nyhet var "Concern over UK challenger banks’ Brexit exposure - Investors highlight increased risk that new lenders now face" (FT). Här är det Handelsbanken som vi har i portföljen. Nu testas bankens exponering ordentligt, eftersom många tror att utmanarbankerna vunnit marknadsandelar genom att ta svårare affärer. Frågan är om Handelsbanken varit lika konservativa på bortaplan som de brukar vara på hemmaplan.
Situationen påminner en hel del om förra årets folkomröstning om Grekland skulle acceptera långivarnas krav. Vinnarna kommer snabbt till insikten att deras majoritet bara sträcker sig över den egna befolkningen eller i det här fallet över de som blir kvar. Ingen kan rösta om vad omgivningen ska göra. Förhandlingsläget där är i utgångsläget riktigt dåligt. Storbritannien vill få till stånd olika nya avtal med EU men erbjuder ingenting nytt tillbaka.

Det enda lämnasidan kan garantera är ett land helt utan avtal med EU. Allt annat är en förhandling mellan två parter. En personlig reflektion är att på den här punkten har britter, liksom grekerna före dem, blivit lurade av sina oppositionspolitiker. Ett uppvaknande som verkar varit tufft.

Det finns förstås två sidor av mynten ovan. För andra förändringar, som pundets snabba fall, har exempelvis underlättat för den pressade engelska stålindustrin. Tata Steel har meddelat att smältverken i Port Talbot blir kvar. Det pekar på en annan faktor i den nu påbörjade förändringen. Det är att det är en ny riktning, där det så småningom kommer att utkristallisera sig något nytt. De som förespråkat ett utträde menar förstås att fördelarna detta ger överväger turbulensen nu. Problemet för investeraren är att det är inget som kommer märkas på länge än.



Reklam - kom igång med sparandet och bli delägare i HM Nordnets samarbetspartners har fått möjligheten att ge sina läsare ett bra erbjudande. Sätt igång och spara, så bjuder banken på en HM-aktie. Vettigt tycker jag och delar gärna. Koden du behöver är Vänner2016 och via den här länken hittar du erbjudandet



Spridningsrisker är den verkliga oron

Det finns alltså en betydande oro för att Storbritannien står inför en smärtsam omställning. Det som verkligen oroar börsen är dock risken att det här är en händelse som får oöverblickbara följdverkningar.

Politiskt handlar det om kampanjer mot EU i bland annat Frankrike, Italien och Danmark. Även där diskuteras nu frågan att lämna EU. Tyskland har en liknande men svagare opinion i samma fråga.

Får den frågan ordentligt fäste så skulle marknaden reagera mycket starkt. För då är fundament både kring den fria rörligheten och vissa länders förmåga att klara sina höga skulder på agendan.

Ungefär så gick det till när Lehman Brothers konkurs startade finanskrisen. När banken inte backades upp av staten gick det upp för långivare i helt andra delar av ekonomin att deras lån inte var säkra.

Det finns också en hel rad potentiella smällar i andra vågen. En starkare dollar kan trigga den kris för tillväxtländerna vi såg förra året. Oljepriset kan kollapsa igen när dollarn stiger och prognoser för efterfrågan sänks. Möjligen värst skulle vara om den branschkris inom banksektorn som mullrade i vintras tar ny fart. Den byggde på att banker inte längre är tillräckligt lönsamma för att på sikt finansiera sin verksamhet. Minusräntan var en stor del av det problemet. Nu kan vi blicka ut över en förlängd period med kanske ännu lägre räntor.

Inget av detta är det som marknaden framhåller som det troligaste eller mitt huvudscenario för vår portfölj. Däremot är summan av osäkerheten nu så stor att det blir en omfattande flykt från risk.

Redan fullt vid sidlinjen

En typisk artikel för vad många förväntar sig nu var "Brexit Vote Leads to Frantic Day for Trading Desks, With Chill Seen Ahead" (wsj). I och med att frågorna som en Brexit leder inte kommer vara besvarade i närtid kommer investerarna att stanna vid sidlinjen när det första raset är över.

En faktor jag skrivit tidigare om är att den här nedgången börjar i ett mycket ovanligt läge. Det finns, genom centralbankernas försorg, kopiösa mängder kapital och redan ultralåga räntor. Dessutom har guldet haft ett bra år. Det är helt enkelt trångt på perrongen för den som inte vill åka med i bergodalbanan. Det kan därför uppstå överraskande trängseleffekter - där kapital kommer tillbaka till börsen helt enkelt för att alternativen är för dåliga.

Grundläget är ändå att marknaden och särskilt de stora förvaltarna ogillar att spekulera i politisk osäkerhet. Det kommer det finnas gott om länge. Det är både i stort och smått. Hur kommer brittisk ekonomi reagera? Vad kommer centralbankerna att göra? Kommer några branscher  (banker?) att krisa? Fast framför allt är alltså frågan - kommer krisen att smitta av sig till andra delar av världsekonomin?

I längden kommer sannolikt mycket av det som nu oroar reda ut sig. Initialt leder det dock till en flykt från risk, som inte kommer att lätta i närtid. Ett rimligt scenario är därför att vi nu både på makronivå och för enskilda aktier tittar på snabba fall men sedan en i, bästa fall, långsam återhämtning. Det verkar helt enkelt inte vara någon brådska tillbaka in på börsen.

Nu sitter vi redan med en fjärdedel av våra pengar vid sidlinjen. Annars hade jag antagligen börjat med att sälja av i portföljen. Möjligen blir det någon affär till i den riktningen. Vi får se. För jag tror som sagt att det finns mer nedsida en den som kommer redan första dagen.

Punkter jag använder för vårt investeringsbeslut

För att sammanfatta nuläget, ur investerarens perspektiv, såsom det framstår i nyhetsflödet just nu:

  • Vi kommer inte veta något vettigt om vad lämnasidan kommer att göra med sin seger på flera månader
  • Politiska risker runtom Europa kommer att poppa upp lite varstans närmaste månaderna
  • Ekonomiska utsikter för Storbritannien och troligen EU kommer att revideras ned
  • Investeringar och konsumtion kommer att minska eller åtminstone ge intrycket av att de minskar
  • Det är en öppen fråga om oron sprider sig utanför Brexitfrågor till andra möjliga ekonomiska oroshärdar
  • Det kommer att komma stora politiska utspel för att lugna marknaderna
  • Den här krisen är unik i den meningen att det redan finns mycket kapital utanför börsen.

Sammantaget är bilden att det blir en utdraget och på vägen ned volatilt fall på börsen. Det är också rimligt att när oron lättar så kommer pengar leta sig tillbaka till sådant som kan ge bättre avkastning än minusräntor.

Planen just nu

Det här leder mig till följande plan. Notera att den med all säkerhet kommer att ändras rätt ofta i närtid vart efter bättre beslutsunderlag kommer fram.


  • Jag kommer försöka sänka vår exponering ännu mer under måndagen. Antingen genom att sälja någon aktie eller köpa en bearfond. 
  • Med start senare i veckan räknar jag med att börja leta aktier som inte är berörda av händelserna. 
  • Jag letar dels utdelningsaktier, dels efter bolag med bra tillväxt - i båda fallen eftersom händelserna nu lär pressa räntorna länge. Jag letar också efter exempelvis bolag med tydliga svenska eller amerikanska kassaflöden - i båda fallen för att de egentligen rätt långt bort från händelserna.
  • Jag räknar med att en vändning uppåt dröjer men möjligen kan rapporterna som är på ingång vara ett avbrott. Grundplanen är dock att använda åtminstone en månad för att återvända till fullinvesterad.
  • Den största risken att bevaka är alla signaler om att krisen når utanför Brexitfrågorna (exempelvis till bank). I så fall är det läge att tänka om och börja sälja av igen.
  • Jag kommer att ha fullt upp med bolagen som finns i portföljen, så bortsett om jag plockar tillbaka någon aktie jag nyss släppt så lär det inte bli så många nykomlingar.

Några ord om aktierna i portföljen

HM ligger vi redan tungt i och jag tror klädbranschens strukturella problem är rätt knepiga. Det är inte här jag letar lägen att gå in. Snarare är en kandidat att minska i.

Investor kommer reagera ordentligt på grund av sin koppling till bank och cykliska verkstadsbolag. Här ser jag mer ett möjligt köpläge beroende på hur mycket det dippar. Lite liknande tänker jag kring ABB.

Vitrolife, Cellavision och Doro är marginellt berörda av försäljning till Storbritannien men i stort är de bra exempel på bolag där fallet kan plocka ned dem till intressanta nivåer för nya köp. Cellavision gynnas också av en starkare dollar.

BMW är redan billiga och går fortsatt riktigt bra. Samtidigt är de berörda både genom sina fabriker i Storbritannien (och brittiska varumärken) samt har strukturella utmaningar genom Tesla, en dopad konjunktur och pånyttfödd konkurrens från Mercedes. Inget givet köp men det till rätt pris så.

Norsk Hydro och Millicom dras med nedåt av att oron spiller över på råvaror respektive tillväxtländer. Millicom missgynnas därtill av starkare dollar. I grunden är det bolag jag kan tänka mig att öka i om jag tror spridningsriskerna är under kontroll.

Handelsbanken lär drabbas hårt av oron, genom sina brittiska filialer. Jag litar på att banken skött sig även denna gång och kommer att leta köplägen. Vi börjar med en ganska liten position så det kan bli några köp.

Apple får kämpa på med en dyrare dollar men är i övrigt inte berörda av händelserna. Nu närmar sig lanseringen av deras nya telefon. Kan vara köpläge.

Marine Harvest har gått från klarhet till klarhet. En nedgång där skulle kunna vara ett köpläge.

Besqab och Bahnhof är bra exempel på svenska kassaflöden. Båda kan komma att falla ordentligt nu. Där kommer jag i så fall öka. Det finns andra liknande bolag jag också skulle kunna passa på i.

Med andra ord ett utgångsläge jag ser fram emot med viss tillförsikt. Bland bolagen jag sneglar på vid större kursfall finns AQ Group, Atlas Copco, Lundin Petroleum, Statoil, Maersk, Frontline, Kabe, gärna något inom e-handel och det mesta inom svensk byggsektor.


10 kommentarer:

  1. Man kan möjligen anta att UK kommer stå sig bättre på lite sikt, och att den stora förloraren är EU, Euron, växande krav på omröstningar samt EU:s fundamentala problem med hur det är konstruerat. Spridningseffekterna är somsagt den svåra biten för marknaden att bedöma. Brexit vet vi redan vid det här laget.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Första reaktionen tyder ju på att Europas banksektor tillhör de mest pressade. Det blir spännande att följa. Det ligger en del i att Brexit nu är en känd risk och därför borde gå att prisa in.

      Radera
  2. Jag tror säkert att mången investerare kommer att få en nattsömn präglad av en smygande rädsla. En begynnande ångest till hammarforsens dån.

    Det kan dock vara värt att tänka på några rader av Alf Henriksson

    Du suckar och undrar vart vägen bär.
    Lugna dig lite, och saken blir klar.
    Redan imorgon är framtiden här.
    Då får vi se vart vägen bär.

    Det kan vara värt att påpeka att det är inte alls säkert att det blir något ras. Ingen vet ju det.

    Med vänlig hälsning

    Lars

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, det är sant och väl uttryckt. Reaktionen från förra veckan får vi förstås men sedan är det skrivet i sand en blåsig dag vad som händer framöver. Håller tummarna för att ditt lugnare scenario blir det som faller in.

      Radera
  3. Lämnasidan har just ingen politisk makt. Det är samma politiker som argumenterade för att väljarna inte skulle skjuta Storbritannien i foten som nu måste lista ut hur man kommer vidare på bäst sätt med bara ett ben.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Sant. Såg data över väljaråsikter. Avgrundsdjupa skillnader på snart sagt varje punkt mellan stannasidan och lämna. Det blir svårt att hitta en gemensam nämnare mellan dem.

      Radera
  4. Det snackas om att Skottland kan lägga in ett veto mot att de skall lämna. Är det att gripa efter halmstrån eller en seriös möjlighet?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är seriöst. Skottland kliver inte ur EU frivilligt. De kommer antagligen att kräva en ny utträdesomröstning ur UK för att acceptera att en utträdesansökan lämnas in.

      Radera
  5. Vill bara lobba för bra videoinlägg. Gillar dom här korta varianterna som du kör.

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.