Sidor

måndag 22 januari 2018

Därför stiger oljepriset och då tar rallyt slut

Oljan tuffar på bra men stigande priser oroar inte börsen. Så när tar det roliga slut? Det dröjer lite än och oljemarknaden kommer ha mycket litet med saken att göra.

Reklam: Det går alltid att följa vår portfölj, handel och alla mina kommentarer kring innehav live på Shareville.

Olja på allas läppar


Det finns en förhärskande bild av att oljepriset föll, stabiliserades och sedan vände upp beroende på förändringar i utbudet. Det är att spegla sig helt i ena sidan av myntet. För det enda som förklaras av utbudet är prisfallet 2014. Sedan dess är det faktiskt efterfrågan på olja som suttit i förarsätet. Fram till 2016 genom att allt mindre balansera upp för det stora överutbudet och därefter genom att faktiskt trycka på priserna uppåt.

Nu har produktionsökningarna någorlunda bromsats även om USA och alla andra som kan fortsätter skala upp försiktigt. Med stigande priser ökar intresset för investeringar i sektorn.

 En del talar redan om att svårare utvunna oljereserver ska utvinnas igen, som oljesand. Det lär dock inte behövas på ett tag, eftersom det finns gott om möjlig produktion att använda.

Mer motvikt än balans

Källa: IEA
För utbudet finns fortfarande i en mängd och med en möjlighet att skala upp som med viss lätthet följer efterfrågan. Snarare kan det som Economist är inne på i sin senaste oljegenomgång hända att investeringsvilja åter ökar snabbt i skifferolja. Om följande påstående är sant är det dock kanske inte så troligt att det blir så stora nya investeringar, utan snarare ett fokus på att sälja allt som går ur befintliga brunnar.

Tack alla ni som nu bidragit med snart 40 tusen kronor! Om du gillar det jag skriver och filmar och vill uppmuntra mig att fortsätta, så stöd min insamling till SOS Barnbyar - den gör skillnad!

Antag att det finns en tilltro till den nuvarande konjunkturen men en misstro mot oljemarknaden på lite längre sikt. I det läget kommer produktionen att maximeras men inte investeringar i nya fyndigheter. När du pumpar för fullt kommer priset först att rasa men sedan stiga vart efter efterfrågan hinner ikapp och kanske om. Där verkar vi vara nu, som bilden från IEA:s återkommande rapport av oljemarknaden ovan visar.

Effekterna av att efterfrågan kopplat greppet

Likt mycket annat just nu beter sig oljepriset närmast ovanligt normalt för närvarande. I en sen konjunkturfas brukar efterfrågan under en period dra starkare än begränsat utbud bromsar. Den här gången finns det därtill ett raketbränsle på börsen.

Sjunkande oljepriser har tyngt oljeländernas ekonomi, som tvingats låna och inte minst sälja tillgångar. De har gett utflöden av kapital från många marknader, som då i viss och framför allt växande omfattning dämpats av att oljeimporterande länder fått en stegvis bättre situation. När nu oljepriserna höjs knäcker det inte direkt konjunkturen hos importörerna men det får en närmast direkt effekt på resultaträkningen för exportörerna. Det i sin tur dämpar säljtrycket av tillgångar som aktier för de här länderna.


Källa: New York FED
Det är alltså så att trycket nedåt på oljepriserna består i form av ett starkt utbud. Skulle det nu komma en klassisk utbudschock, säg ett krig mellan Saudiarabien och Iran, så skulle priset kunna rasa iväg alldeles uppåt på kort och medellång sikt. Det är, i ett större perspektiv, som tur är inte så troligt. Mer sannolikt är att kartellen med OPEC och Ryssland balansera nuvarande utbud. Utbudet kommer då enligt beräkningarna från New York FED, som jag hittade i en mycket läsvärd artikel i Financial Times, vara en relativt konstant broms på oljepriset.

Andra faktorer som oljans, åtminstone jämfört med obligationer, inflationsskyddande effekt spelar större roll. Det som verkligen räknas är dock att efterfrågeökningen håller i sig. Med andra ord - oljepriset stiger så länge världskonjunkturen stärks. Det snarare än det motsatta att världskonjunkturen bryts när oljepriset stiger. Det senare kan hända längre fram och då främst om den där utbudschocken skulle komma men där är vi alltså inte just nu.

Källa: FED St Louis
Så när bryts uppgången i olja? Ett svar är när inflationsförväntningarna får centralbankerna att bromsa ekonomin. I USA stiger nu förväntningarna på inflationen om fem år på fem års sikt klättrat stadigt ett tag men är fortfarande inte på några alarmerande nivåer.

Det lär dock komma så småningom, för nu verkar inflationen ha fått grepp om världsekonomin igen. Med det landar vi i ungefär följande resonemang.

Utbudssidan kan vi glömma för närvarande. Det är en bit bort innan en ny våg av stora investeringar bromsar priserna. Det finns inte heller någon stor utbudschock som skulle höja priserna och knäcka konjunkturen riktigt synlig bland alla ekonomins blippar.

Det är förvisso en typ av risker som det är svårt att få ögonen på i förväg och något runt Saudiarabiens inrikespolitik, kungarikets relation till Iran eller i relationen mellan USA och Ryssland kan ändra förutsättningarna med kort varsel. Det sagt är det där för närvarande spekulationer - för det kan lika gärna kanske troligare till och med förbli rätt politiskt stabilt ett tag (priserna stiger ju och gör alla rätt nöjda).

Det är alltså efterfrågan i ekonomin som styr allt just nu. Den är på väg fortsatt uppåt enligt alla bedömare. Så det ser ut som om det går att surfa på oljevågen ett tag till. Troligen till den punkt när bromsen i världsekonomin slår till nästa gång. Dit verkar det vara en bit - 2019 sägs det ju och så långt fram orkar varken jag eller marknaden ta hänsyn till.

 Jacob Henriksson, Gottodix 



Åsikterna som presenteras i denna blogg ska inte ses som investeringsrådgivning. Alla mina egna aktieinnehav redovisas i portföljen på Shareville. Vill du veta mer om mig hittar du det här.

2 kommentarer:

  1. Sedan 2014-15 har man dragit ner betydligt på provborrning efter olja. Det har resulterat i klart minskade fynd fram till 2018. Borde inte detta leda till höjda oljepriser framöver när nuvarande reservoarer minskar. Hur tror du det kommer påverka konjunkturen?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det finns hittad olja som räcker flera decennier. Däremot investeras det inte tillräckligt för att täcka efterfrågan på medellång sikt. Det beror bl.a. på situationen 2014-2015, så det talar för högre oljepriser så länge efterfrågan finns där.

      Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.