Sidor

tisdag 3 oktober 2017

Helt kort om det där med stigande räntor

Det är på modet att oroa sig för stigande räntor, inte minst på bostadslånen. Kan väl hända men är det något som syns på radarn? Njet, inte mer än en viss normalisering om Riksbankens stimulanser dras ned.
Källa: TradingEconomics
 Reklam: Det går alltid att följa vår portfölj, handel och alla mina kommentarer kring innehav live på Shareville.


Positiv respons på Veckan!

Nya formatet på vloggen verkar fungera bra. För det verkar vara många som gillar serien Veckan! där jag tittar på vår portfölj, nyhetsflödet och så en fördjupning. Det är genuint svårt att göra film bra. Det kräver otroligt mycket mer arbete än att skriva, vilket i och för sig också tar en hel del tid för att bli bra. Hur som helst är det förstås extra roligt när det man gör uppskattas. Kolla gärna in serien om ni inte redan gjort det - senaste avsnittet är inlagt nedan.


Jag har ju dragit ned lite på bloggande och vloggandet. Det blir 3-4 inlägg per vecka istället för dagligen som tidigare. Ibland, som idag, faller dock andan på och då kör jag små miniinlägg om iakttagelser jag har i flödet av nyheter.


Synkroniserad uppgång men långt från räntepress uppåt 

Det jag helt kort ville visa idag är att man kanske inte ska vara så säker på att det händer särskilt mycket med räntorna de närmaste åren. Det är ju artiklar om en osäker bygg- och fastighetsmarknad i princip varje dag för närvarande.

En del handlar om att det byggts på, särskilt bostäder, i hög takt. Butiker är som bekant inne i en alldeles egen kris medan det på kontorssidan ser fortsatt starkt ut. Gemensamt är att priserna stannat av på riktigt höga nivåer. Utbudet skulle kunna dämpa priserna framöver. Det är ett argument, liksom att högre amorteringskrav skulle kunna ha likviditetseffekt (det är ju bara ett tvångssparande, så det borde egentligen inte betyda så mycket).

Slopade ränteavdrag skulle förstås slå direkt och olika justeringar i andra skatter på fastigheter, vilket också är möjligt kan påverka på olika sätt det med. Jag skulle t.ex. inte bli förvånad om det kommer ett paket med där lägre reavinstskatt på försäljning ingår. Det gynnar äldre och det ökar omsättningen på marknaden. En politisk vinst och en som förbättrar bostadsmarknaden är en attraktiv kombination för att sälja in sämre ränteavdrag. Det är också sedan tidigare en del förändringar på gång av beskattningen av fastighetsbolag, det kommer säkert också framöver.

Så visst, det finns mycket som kan ge en sättning på fastighetspriserna. I den där diskussionen har dock räntorna lite väl lättvindigt blandats in. Ni vet artiklarna om att nu stiger räntan, så förbereder du dig.


Vad styr räntan?

Så kanske det blir men det är långt ifrån säkert att det blir någon större räntejustering. Vi börjar med det steg som inte känns alldeles orimligt. Konjunkturen går riktigt bra inte bara i Sverige utan i hela världen.
Källa: TradingEconomics
Med det minskar trycket utifrån på Sverige att hålla artificiellt låga räntor och elda på med andra stimulanser både via penning- och finanspolitiken (det vill säga både från Riksbanken och regeringen). Dessutom kan nog alla acceptera att kronan stärks lite till bara det inte går för fort.

Allt det där summerar till att det inte är orimligt att spekulera i att räntorna kan klättra upp en bit. Sverige behöver helt enkelt inte ha så extremt låg realränta längre. Samtidigt, så är det där fortfarande spekulationer. Det syns på de långa räntorna. Fortfarande ligger 10-åriga svenska statsobligationer på runt 0,5 procent.

Källa: TradingEconomics
Det är alltid bra att åtminstone ha med alternativet att marknaden vet vad den gör. Notera i graferna ovan att räntan ligger ganska stabilt för närvarande. Men, säger någon, inflationen är ju på väg upp. Vad är det marknaden ser? Delvis är det förstås effekterna av stimulanser som håller nere räntan, släpper det kommer räntan nog upp en bit.

Det är dock även sådant som att inflationstrycket om än stigande inte är särskilt högt ännu. Lönerna stiger till exempel inte särskilt snabbt och arbetslösheten är låg men inte extremt låg.

Källa: TradingEconomics
Framför allt är inflationsförväntningarna, ett av de mått som en centralbank alltid måste följa, förvånansvärt stabila. De två senaste gångerna Riksbanken varit i höjartagen, 2007 och 2011, så hade inflationsförväntningarna krupit upp ovanför målet på två procent. Så ser det inte ut ännu och med det finns inte trycket uppåt.

Så visst kan räntorna stiga men det som ännu synts vid horisonten är bara en viss normalisering. Inte ens den ses än så länge på räntemarknaden. Med det sagt att det går att gissa och analysera om mycket, vilket jag med glädje gör. Det där tvärsäkra prognoserna om stigande räntor är däremot mer spekulationer eller åsikter om hur ekonomin borde fungera när finanskrisen är helt över än något som går att se i data. Åtminstone än så länge.

Jacob Henriksson, alias Gottodix, som du kan följa på Facebook, Shareville här eller på Twitter @gottodix om du vill följa det jag läser.


Åsikterna som presenteras i denna blogg ska inte ses som investeringsrådgivning. Alla mina egna aktieinnehav redovisas i portföljen på Shareville. Vill du veta mer om mig hittar du det här 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.