Sidor

söndag 13 augusti 2017

En reflektion om rapporten från Novo Nordisk

Det går bra för Novo Nordisk igen. Är det här kvalitetsbolaget som fortsätter hålla stilen? Under den småpararfunderingen göms några stora frågor om hur vi vill att sjukvården ska vara i framtiden.

Källa: Börsdata
Reklam: Det går alltid att följa vår portfölj, handel och alla mina kommentarer kring innehav live på Shareville.


Spännande börsvecka på ingång

Veckans börsfråga blir förstås om oron blåst över eller om det faktiskt så långt bara aningen osäkra börsklimatet hänger i. Min planering skrev jag om häromdagen men jag passade också på att än en gång svara på en läsarfråga jag redan fått många gånger under åren jag bloggat. Den om det är värt att sälja av under en börsoro.

Den här gången blev det bara några korta rader men med en tycker jag viktig sensmoral. Det kan aldrig vara rätt att byta investerarstil när börsen är som svårast. Så den som brukar vara aktiv eller alltid tar skydd ska fortsätta med det medan den som byggt sitt sparande långsiktigt för att köpa och behålla naturligtvis inte ska avbryta det bara för att de gungar lite. En strategi växer fram under en lång tid. Den blir knappast bättre av svåra och oprövade beslut i ett knepig börsläge. Fast visst kan det tära på psyket när det visar rött på skärmen.
Om du gillar det jag skriver och filmar och vill uppmuntra mig att fortsätta, så stöd min insamling till SOS Barnbyar - den gör skillnad!
Ska jag vara helt ärlig är jag själv rätt långt ifrån den typen av tankar. Jag bara mal på, vad nu det säger om mig. Om det är bra eller dåligt vet jag inte heller men en bra egenskap är åtminstone att jag läser mer när det går dåligt än när det går bra. Där tror jag många gör fel. Det är trevligt för egot att borra i framgångar men de har en tendens att till skillnaden från problemen att sköta sig bra på egen hand.  

Ett kort nedslag i en sådan framgång handlar det här helt korta inlägget om.

Därför lyfte Novo Nordisk

Källa: NovoNordisk
Novo Nordisk rapporterade starkare än förväntat och aktien steg kraftigt veckan som gick. Inte så förvånande, eftersom det här sett till den kortsiktiga frågeställningen i aktien var precis det doktorn ordinerade. 

Den danska specialisten på diabetes, tillika nordens största börsbolag, har gått igenom en minivariant av de tvivel som funnits kring HM. Utgångspunkten är ett kvalitetsbolag, vilket jag definierar som ett bolag med god tillväxt med en hög och stabil tillväxt, förstås kombinerat med en värdering därefter. 

När det då kom välgrundade skäl till att särskilt marginalerna bromsade in, då kom den stora skälvan. Det handlade om konkurrens från generika, det vill säga billigare och tillåtna kopior när patent löpt ut. Det handlade också om en ökande politisk press särskilt på den amerikanska marknaden. Det var ett av Hillary Clintons vallöften att på allvar göra något åt deras höga läkemedelskostnader och Donald Trump älskar inte heller läkemedelsbranschen.

Nu, ett år senare, kom en rapport där den organiska försäljningsökningen ser bra ut, brutto- och nettomarginaler är stabila samt utsikterna framåt höjs. Det vill säga före en tilltagande valutamotvind när dollarn börjat dala. Det var förstås redan känt av marknaden. Dessutom inget som har med grundfrågan kring bolaget att göra.

Därmed var det upplagt för en studs upp i värderingen trots att vinstförväntningarna förblev oförändrade. För mig är det där fortsatt ett case i bolaget. Kan Novo Nordisk förbli kvalitetsbolaget på den ständigt växande diabetesmarknaden, så kommer värderingen tillbaka.

Lite som diskussionerna länge gick i HM, så en enskild rapport kan inte vara svaret på den förhoppningen. Det måste sökas lite djupare. Så verkar alla tänka. Det var min reflektion när jag lyssnade på frågestunden efter rapportpresentationen. För jag har nog aldrig hört en analytikergrupp som var så ointresserad av siffrorna här och nu.

Problemet, lösningen och affärsmodellen

Källa: Novo Nordisk
Ovan är några typiska bilder ur det digra materialet från Novo Nordisk. Det finns tre förutsättningar när det gäller fetma och typ-2 diabetes. De hör ihop, de ökar och tillsammans är hälsoeffekterna gigantiska. Jämte cancer är det här den geografiskt bredaste hälsoutmaningen världen står inför. Titta på siffrorna för USA ovan. Det är onekligen extrema.

Därmed finns en snabbt och stabilt växande marknad för läkemedel på plats. Det leder till två andra frågor. De var dessa som nästan alla proffs vinklade när de fick chansen att möta bolagsledningen. Den är hur bra fungerar medicinen? Den andra är hur ska ni få betalt för den?

Den andra delen kanske förvånar. Talar vi cancer så kan behandlingskostnaderna skena iväg även om det finns vissa ekonomiska resonemang där med. Så ser det inte ut med de långsamma livsstilsrelaterade sjukdomarna. Logiken är inte riktigt den samma om det handlar om att behandla någon som kan dö om några månader jämfört med en person som kan tappa upp till tio år av sin förväntade livslängd och dra på sig många dyra sjukdomar på vägen.

Källa: Novo Nordisk
Det här ställer massor med etiska och närmast filosofiska frågor. När ska samhället stötta individen? Ska behandlingarna vara en klassfråga. Novo Nordisk konstaterade att om fler amerikaner blir utförsäkrade kommer försäljningen av de billigaste preparaten rakt över disk direkt till konsument på ställen som Walmart öka. Omvänt får det kosta vad som helst att med mediciner läka symptom som åtminstone delvis patienten kan påverka själv?

Källa: Novo Nordisk
Novo Nordisk har medicinskt framgångsrika nya behandlingar inom de fält som växer snabbast både inom diabetes- och fetmabehandlingar. Notera dock hur annorlunda efterfrågan ser ut mellan olika länder för en av bolagets mediciner - Tresiba. Tänk er en framgångsrik cancerbehandling som når 41 procent av marknadsvärdet i Italien men bara fem procent i Storbritannien. Dessutom går det tre år innan den, efter en överenskommelse om priser med myndigheterna, slår igenom på hemmaplan i Danmark.

Såvitt jag, med mycket begränsad kunskap, kunna bedöma är Novo Nordisk tydlig marknadsledare inom nya preparat för diabetes. Den delen kan alltså läggas till den växande marknaden som en punkt att checka av i caset. Med en stark konjunktur och inte alltför hårda tag i hälsovårdsbudgetar och försäkringspaket borde inte sparivern vara alltför farlig heller men den finns där.

Mot detta finns motrörelsen - den värdebaserade vården. Här står inte värde för någon medmänsklig aspekt utan är en ren fråga om nytta i förhållande till kostnader. Alla med bakgrund inom IT vet hur luftiga den sortens diskussioner brukar bli, särskilt när det ska räknas hem effekter som inte är i kronor och öron. Med andra ord sådant som antal extra förväntat friska år.

Ändå är det bland annat i de här längre och svårare trenderna som Novo Nordisk kanske har sin allra största styrka. Bolaget har lång erfarenhet av behandlingar, inte bara av att forska kring preparat. De vet till exempel svaret på hur stor viktminskningen ska vara för att en patient är beredd att medicinera för att få ned vikten. De vet när patienter är beredda att använda sprutor och hur mycket bättre vården fungerar om andra lösningar kan erbjudas.

De har helt enkelt förutsättningar att vara en partner i planering av vård snarare en enbart ett läkemedelsbolag. Med det sagt har min förståelse ökat för varför danska småsparare älskar det här bolaget så innerligt. Så på sikt är det svårt att ha djupa invändningar. Vi får väl se om det enkla caset jag inledde med håller det med.

/Jacob Henriksson, Gottodix




Åsikterna som presenteras i denna blogg ska inte ses som investeringsrådgivning. Alla mina egna aktieinnehav redovisas i portföljen på Shareville. Vill du veta mer om mig hittar du det här. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.