Sidor

onsdag 14 juni 2017

För hökaktigt för börsen av FED

Det var ett rätt tufft räntebesked från FED. Inget som kortsiktigt kör börsen av banan men ändå så tydligt att nu ökar trycket på att vinsterna levererar i kvartalsrapporterna. Särskilt i USA ser det faktiskt rätt pressat ut.


Källa: Riksbanken samt S&P Indicies
Reklam: Det går alltid att följa vår portfölj, handel och alla mina kommentarer kring innehav live på Shareville.


En hök landade vid börsen


Det kom en hel del data som kunde ha stört FED:s utsikter för ekonomin, jobben och inflationen. Justeringarna blev dock mycket små. Arbetslösheten ligger nu under sin långsiktigt hållbara nivå enligt banken, vilket inflationen också gör.

En udda kombination och Janet Yellen konstaterade att sambandet mellan arbetslöshet och inflation (philipskurvan) är ovanligt svagt för närvarande. Det vill säga, det är en jobbtillväxt utan att lönerna stiger.

En annan del av budskapet var redan kommunicerat via beslutsunderlaget den beiga boken är att ekonomin växer i en moderat men stabil takt runt 2 procent. Det står i skarp kontrast till den reflationsekonomi som är grunden i en Trumptrade. Det här ser ut som en möjlig knepig situation för börsen.




Det grundläggande skälet till det utvecklar jag i veckans inlägg - "Nedgången i USA rycker närmare  vilket mått ska man följa". Det var också ämnet i veckans 3 snabba ovan. USA har en högt värderad börs i den meningen att även om man tar tar höjd för några goda år till så ligger redan riskviljan (mätt som riskpremien) på en nivå som är åtminstone neutral. Det gör börsen betydligt mer räntekänslig än exempelvis de europeiska börserna.

Dessutom ligger förväntningarna i USA på att vinsterna stiger 10-15 procent i år och har en bra utveckling även framåt. Det ska ställas mot en BNP-tillväxt på två procent, låg inflation i en ekonomi som redan har lägre arbetslöshet än vad som är långsiktigt hållbart. Lägg till den ekvationen stigande räntor och det är genuint svårt att få ihop det.

Mycket riktigt backade USA-börserna på FED:s väntade men ändå något hökaktiga besked om räntan och planerna framåt. När detta skrivs hade en stillastående börs för Janet Yellens presskonferens vänts till en nedgång på en knapp procent, där räntekänsliga sektor som teknik och småbolag föll mer.

Räntorna kläms ihop

Ur min krönika till Nordnet. Källa: Fed St Louis
Janet Yellens tal förstärkte att USA:s realräntor är på väg upp. Problemet är att det verkar inte marknaden köpa. Jag skrev om det här redan i veckans krönika till Nordnet. Vi är inne i period av stigande räntekänsliga tvååriga räntor men fallande långa räntor.
En flackare yieldkurva är en av de klassiska signalerna om att en svagare konjunktur är på ingång, eftersom de långa räntorna innehåller mer av priset på risk. Det var jag inte ensam om att reagera på som tweeten ovan visar. Ett annat exempel var att Fincial Times satte rubriken på räntebeslutet att "FED raises interest rates defying weak inflation figures".

Källa: Riksbanken samt S&P Indicies
Reaktionen på beslutet var att banker tog igen större delen av den nedgång som de svaga inflationssiffrorna gett medan techbolagen och de mindre bolagen föll tillbaka. Tydliga tecken på att räntan nu trycker upp priset på risken i aktier och därmed ned värderingarna.

Det var för min del inte den väg jag trodde FED skulle ta. En höjning var rimlig men en såpass skarp formulerad höjning var knappast en god nyhet. Det är förvisso bara en blipp i mängden och inte tillräckligt stark för att ensam vända börstrenden men känslan är ändå att nu är bolagsvinsterna och kvartalsrapporterna något av den sista bastionen mot en korrektion åtminstone på den amerikanska börsen.
Effekten av att USA höjer räntan samtidigt som inflationsförväntningarna kommer ner är förstås även en starkare dollar. Det var inte heller en helt väntad utveckling, åtminstone inte för mig. Det bör inte heller ha varit inprisat på de europeiska börserna. Bra för exportbolagen och dåligt för de importerande bolagen (som HM).


Vägen ur megastimulanserna

Avslutningsvis några andra viktiga notiser från beskedet. En riktigt stor men inte kortsiktigt märkbar var att FED la ut kursen för att dra ned sin gigantiska balansräkning. Det är inte avsett att ersätta ränteverktyget som metod för att styra ekonomin men det lär helt klart bli en extra broms i den amerikanska ekonomin. Det här var också Wall Street Journals huvudvinkel på beslutet.

Intressant var också att FED tror att ekonomin har mer kvar att ge i form av normalisering. De tror inte att den neutrala realräntan, som inte driver inflation eller arbetslöshet, ligger nära noll men de räknar med att den ska komma upp i en procent på sikt. Det är dock, framhöll banken, en mycket osäker prognos.

Med andra ord är en annan sammanfattning av det här räntebeskedet att nu är USA:s ekonomi i jämvikt och det som händer framöver beror på faktorer som ingen, inklusive FED, verkar ha någon särskilt stark uppfattning om. En viktig reflektion från Janet Yellen, som är applicerbar även på den svenska diskussionen om till exempel bostadsräntor, är att den räntan på sikt har lite kvar att ge men att de inte kommer att komma tillbaka till de nivåer vi sett de senaste decennierna (ja, det var tidsperspektivet). Lower for longer it is, således.

Det betyder i sin tur att det som händer med räntan i allt mindre utsträckning är inprisat på börsen. Det vill säga framöver får vi kanske vänja oss vid att högre räntor i USA trycker ned den börsen och dit landet i väster drar brukar som bekant vi följa.

Jacob Henriksson, alias Gottodix, som du kan följa på Facebook, Shareville här eller på Twitter @gottodix om du vill följa det jag läser. 
Som vanligt vill jag också puffa för att om ni gillar det jag skriver och filmar stöd min insamling till SOS Barnbyar - den gör skillnad!




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.