Sidor

torsdag 16 februari 2017

Varför följs guldet och börsen åt just nu?

Varje ekonomi och börs har sina frågor. Under dem finns alltid något spännande att titta på. För närvarande är det guldpriset.

Källa: TradingEconomics

Frågan i mina tankar

Varje marknad har sina underliggande teman. Ofta sammanvävda på ett så ett så intrikat sätt att många ger upp tanken att försöka följa strömmarna i vattnet. Det blir som vädret - något som bara händer. Så kanske det är, det får var och en bedöma. Det sägs ju vara svårt med prognoser, särskilt om framtiden.

Det finns dock nästan alltid en eller några få obesvarade frågor i ekonomin som helt dominerar samtiden. Ofta går det att följa rätt väl hur synen på de frågorna utvecklas och ibland om de besvaras. Det kan ge ett bra stöd i att förstå varför prissättningen fungerar som den gör. Det här är en av grundpelarna i våra investeringar. Försök förstå vad som händer, både i stort och smått. Här och där går det sedan att hitta små tillfällen där tankar från det ena går att tillämpa på det andra.

Just nu är det framför allt tre frågor som dominerar.

  • Den första är om tillväxten både i ekonomi och bolag ska lyfta. 
  • Den andra är vad som i så fall händer med inlflationeräntan. 
  • Den tredje är hur hög riskpremien (inklusive risken för politiska kriser) är. 
Den som följer utvecklingen för (inte spår eller gissar) de här tre frågorna förstår sannolikt priset på börsen bättre. Ur de här tre frågorna är det en annan som upptar mina tankar precis just nu. Varför beter sig guldpriset så underligt?


Varför guld?

En analysvinkel som är populär i media just nu är att ställa priser mot varandra. I helgens 3 snabba kommer jag att titta på oljepriset, som just nu reagerar udda på att lagren fortfarande är på rekordnivåer. Den utvecklingen verkar peka mot att riskviljan faktiskt stiger.

Tron på ett lyft framåt i tillväxten finns där. Det är också slutsatsen i artikeln från Wall Street Journal ovan. Det är också andemeningen i det Janet Yellen sa när hon var i kongressen under två dagar. Det kommer inflation men det kommer även tillväxt, så vi slipper stagflation.

Källa: Fed St Louis

Kanske det men möjligen kommer det ännu mer inflation än det kommer tillväxt. Möjligen är det också så att förväntningarna på realräntan ligger fel just nu. Fast kanske snarare. Det är här det är något som inte stämmer och det är här guldpriset kommer in i bilden.

Grundteorin är att nu stiger realräntorna, vilket bromsar den skenande ekonomins framfart något men inte mer än att det ändå rullar på bra framåt. Globala börser har som bekant gått bra ett tag och kanske tagit ny fart uppåt efter att ha vilat på en ny högre nivå i början av året.

Källa: TradingEconomics
Det är alltså inte omöjligt att förklara att börsen och räntan stiger samtidigt. Lägg till guld och bilden blir svårare att reda ut. I grafen högst upp framgår att guldet just nu stiger trots att riskviljan alltså ökar och de förväntade realräntorna stiger. En udda fågel även enligt exempelvis Reuters.

Källa: TradingEconomics
Här är något fel. Jag tänkte testa några teorier. Den första är att guldpriset bara är en reaktion på att dollarn vänt nedåt. Det har som framgår av ovanstående bild ett visst stöd. Problemet med den tanken är att det bara skjuter frågan vidare. Varför backar i så fall dollarn just nu? Om realräntan i USA var på väg upp borde den rimligen stärkas. Det var ju också det som var temat i höstas - en allt starkare dollar.

Källa: TradingEconomics
Det här syns ännu tydligare i relationen mellan dollar och yen. En spännande graf jag fick tips på twitter om att använda. Den visar att vi lika gärna kunde tittat på yen som på guld men den förklarar egentligen inte varför utvecklingen just nu ser ut som den gör.

Källa: Fed St Louis
En tanke är att det guldpriset pekar på stigande politisk risk. Vissa, som Blackrock, tror att så är fallet [tillagt efter tips på Twitter]. Så skulle det kunna vara men i så fall syns det inte i andra mått på risk. Exempelvis ligger VIX, åtminstone för USA, fortfarande lågt. Dessutom har inte räntorna fallit, vilket brukar vara kombon när det är risk som styr guldpriset.

Källa: TradingEconomics
Nästa tanke är att guld nu följer den allmänna råvaruuppgången. Det finns ju ett visst samband mellan ädelmetaller och industrimetaller. Inte alltid och framför allt inte när riskviljan vänder men i mer stabila perioder kan en prisuppgång allmänt i råvaror spilla över. Den teorin ser väl inte så fel ut för 2017?  

Det stämmer dock inte med de stigande förväntade realräntorna. Det här tror jag är en av de två huvudteorierna. Det skulle kunna vara så att guldet avslöjar att räntorna inte alls är på väg uppåt i den takt vi tror, trots inflationen. Utvecklingen i världsekonomin ser snarast ut som om det fortsatt finns hopp om låga, kanske till och med negativa realräntor. Det skulle förklara sambandet med andra råvaror och varför börsen mår så bra.

Det här skulle kunna vara teorin med bra tillväxt men högre inflation. Det stämmer med den tanke om att centralbankerna kommer att vara extremt försiktiga med att höja trots att inflationen kommer. Det finns en acceptans för att ta ut en säkerhetsmarginal till de inflationsmål man haft.


Den andra teorin jag tycker man kan ana är att räntorna i USA påverkas av världspolitiken. Kina har varit en stor nettosäljare av amerikanska obligationer. Det pågår med stor säkerhet fortfarande. Inte minst behövs det för att försvara den kinesiska valutan mot en snabb devalvering. Det kanske överraskar att Kina vill det. Det beror dels på de politiska konsekvenserna av om reminbin faller snabbt, dels på att om dollarn stiger får delar av de statsägda bolagen svårt med sina lån.

Det där är mycket spekulationer. Klart är att Kina varit en riktigt stor nettosäljare av obligationer ända sedan tidigt i höstas. Det talas ju även om att FED ska börja dra ned sin balansräkning. Kanske fick det också effekter på obligationsmarknaden i höstas.

Frågan är om det här två faktorerna tar fart igen. Då kanske räntorna sticker iväg igen. I så fall skulle det vi ser i guldet kunna vara en dead cat bounce. Det vill säga guldet stiger för att ränteuppgången, överraskande, bromsades. Det skulle i så fall vara tillfälligt.

Är det så, tyder det på att det kanske inte alls blir så att räntorna stiger långsammare än inflationsförväntningarna. Är det inte så skulle guldpriset alltså kunna fortsätta uppåt tillsammans med en överstimulerad ekonomi.

Med andra ord. En tanke är att just nu är guldpriset en indikator på om tilltron till hur stora stimulanserna i ekonomin blir och hur låga räntehöjningarna blir. Kanske är alltså guldpriset för närvarande inte alls en orosindikator för börsen. Istället är det, passande nog, ett mått på att börsens guldlock håller i sig?

Jacob Henriksson, alias Gottodix, som du kan följa på Facebook, Shareville här eller på Twitter @gottodix om du vill följa det jag läser. 


Som vanligt vill jag också puffa för att om ni gillar det jag skriver och filmar och vill bidra till något bra – lägg en slant på min insamling till SOS Barnbyar. Det gör skillnad! 



5 kommentarer:

  1. Jag funderar på om det skulle kunna vara så att guldpriset drivs av "spekulation" och riskaverta investerare? Om finansmarknaderna är lika polariserade som övriga världen när det kommer till huruvida Trump är på gott eller ont så kan det få dem att stiga parallellt. Huvudscenariot är då att ena delen köper risk (aktier) och driver aktiemarknaden och andra delen köper guld som säkerhet?

    Om osäkerheten dessutom är stor nog kanske det gör att de som äger aktier men köper guld just nu, inte säljer sina aktier eftersom att de dels är osäkra på om de har rätt, och dels ser ett bra momentum att "rida på". Därmed finns det bara köpare på båda sidor och aktiemarknaden stiger parallellt med guldet. Den här effekten skulle även kunna förstärkas om freefloaten i guld är liten nog att kunna drivas på. Men det kan jag inte ens spekulera om.

    Är det någon som finner detta ens en aning troligt? Eller är det någon som på rak arm kan tala om att och varför jag är helt ute och cyklar? :)

    Tack för en bra blogg med mycket intressant innehåll!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är helt klart ett starkt tema.

      Det finns två delar. Dels finns det investerare som nu börjat spekulera i de politiska riskerna, dels verkar det finnas många som vill gå in på marknaden men som också vill hedga riskerna. Det syns bland annat i priset på optioner som löper ett halvår fram i tiden.

      Radera
  2. Som jag ser på det, tror jag med minus räntan och alla stöd köpen av räntebärande papper som central bankerna ägnar sig åt samt att vårt samhälle i väst världen håller på att kollapsa (speciellt EU). Vart ska då alla pengar ta vägen med ingen avkastning på obligationer om inte in i börsen (USA & dollar) samt guldet. Min mag känsla säger mig att vi kommer att få fina uppgångar i usa börsen och guldet samtidigt åren som kommer. Mvh Karl

    SvaraRadera
    Svar
    1. Riskstyrd gulduppgång var tydligare ett tema under 2015 och tidigare delen av 2016 samt förstås till en början efter finanskrisen.

      I övrigt verkar inte den oron riktigt fått fäste. Just nu tyder ju andra indikatorer på oron snarare sjunker (tillfälligt eller inte).

      Radera
  3. Frågan är väl snarare, varför stiger inte guld betydligt snabbare än det gjort? Centralbanker har uppenbarligen exakt samma mål som våra politiker: att förstöra allt penningvärde. Historien påvisar onekligen detta faktum, över lång tid, för den som tvekar om det. Aldrig har så enormt med pengar tryckts upp, i så många länder samtidigt. Aldrig har skulderna stigit med den fart som nu hålls (offentligt och privat). Det kan enbart sluta riktigt illa. Den som inte äger guld nu som hedge är galen. Mvh http://investera-pengar.blogspot.com/

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.