Sidor

torsdag 2 februari 2017

Rapporterna: var kollapsen i Novo Nordisk befogad?

Sju procent ned är mycket. Det var dessutom inte den första smällen för Novo Nordisk. Frågan för en investerare blir förstås om det är en aktie på väg ned eller överreaktion på börsen.

Källa: Novo Nordisk


Aktiedipp

Novo Nordisk hade en tuff börsdag med en nedgång på över 7 procent. Bolagets rapport levererade ungefär i linje med marknadens numera lägre förväntningar men utsikterna framåt var en kalldusch. Nye VD:n introduceras idag med den här rubriken "Fruergaard overtager Novo i vækstkrise"
 i Berlingske Business.

2016 blev ändå ett ok år för bolaget med en försäljning som steg fyra procent och ett rörelseresultat som rensat för engångsinkomster 2015 steg lika mycket. I lokala valutor steg försäljningen sex procent. Det kan jämföras med att diabetsmarknaden årligen växer med cirka fyra procent.

Källa: Novo Nordisk
Det såg också ganska bra ut både geografiskt och för produktsegmenten det gångna året. Tillväxten följer ungefär tillväxten i efterfrågan på respektive marknad. Möjligen är siffran för Europa lite låg. Annars framgår det som är charmen med att investera i en kronisk och växande livsstilssjukdom hyggligt klart. USA och Kina är relativt tydliga exempel, där försäljningen växer i takt med marknaden.

En detalj att ta med sig till andra analyser var utvecklingen av i Latinamerika. Där sjönk försäljningen i danska kronor tre procent men steg 28 procent i lokala valutor. Skillnaden beror på hur snabbt värdet fallit på dessa valutor. Uppenbarligen har Novo Nordisk i stor utsträckning kunnat möta den svagare valutan med höjda priser. Det här sambandet mellan valuta, priskänslighet och försäljning tycker jag det är många som missar.

Exempelvis framstår alltid svenska industribolag som ett under av effektivitet och konkurrenskraft när dollarn stärks. Inte så konstigt, eftersom de då kan sänka priserna i dollar, ta marknadsandelar och höja lönsamheten samtidigt. Valutaeffekter är alltså långt ifrån de statiska fenomen som de kan verka när belopp anges i lokal valuta i rapporter. Nåja, det endast som en parentes.


Stoppskylt på vägen

Källa: Novo Nordisk
Fördelningen per försäljningsområde ser också bra ut för ett läkemedelsbolag. Tillväxten ligger i den senaste uppsättningen mediciner medan äldre börjar backa vart efter marknaden mättats och generika (kopior) blir tillåten. En lekmans läsning av utvecklingsportföljen och framför allt vad jag ser andra skriva om den ger inte heller intrycket av att den skulle vara uppenbart svag. Det rullar på verkar det. Här skulle dock mer inläsning säkert vara värdefullt.

Poängen är dock att det är inte här den stora oron i marknaden har formulerats. Det trots att det är tillväxten framåt som oroar. Snarare än nosen verkar det vara svansen som är jagad i Novo Nordisk.

Storsäljaren Victoza har flera patent som löpt ut och nu planerar en av världens största generikaproducenter att sälja billigare kopior av medicinen. Alla delar av rättsläget är inte klara men det är helt klart en tydlig press på försäljningen. Tidigare har Elli Lily satsat på en kopia av diabetsmedicinen Lantus. Sammantaget pressar det här både försäljning och marginaler på en marknad som står för över hälften av Novos intjäning. Dessutom är generikakonkurrens förstås något som steg för steg sipprar ut till andra marknader.

Sedan har Novo själva rättsliga problem i USA, bland annat är bolaget utpekat i en kartel som drivit upp priset på insulin med 150 procent. För den som följt den amerikanska diskussionen om läkemedelspriser, så är tajmingen för de problemen sämsta möjliga. Därtill har en pensionsförvaltare anklagat Novo för att ha vilselett marknaden i sin kommunikation.

För 2017 lägger den nye VD:n ribban lågt. Runt nollan i både försäljnings- och vinsttillväxt är förstås ett tufft budskap att svälja för marknaden. Det är framför allt det tuffa läget i USA med kris i tillväxt, priskrig med konkurrenter och regleringsdebatt med patienter och politiker (inte minst Donald Trump).

Min reflektion

Det här var inte en rapport som beskrev ett bolag i kris. Tillväxten framåt, för nya mediciner, känns lika svårbedömd som för vilket läkemedelsbolag som helst men åtminstone inte sämre, så vitt jag kunnat se.  Med en utdelning på, sammanlagt för 2016, på 7,60 danska kronor som bolaget utan besvär täcker med halva kassaflödet samt med möjliga aktieåterköp om 19 miljarder danska kronor ovanpå det så är det inget fel på direktavkastningen.

Däremot fanns det några tydliga signaler och de flesta kommer från USA. Helt klart är Novo Nordisk under hård press på alla upptänkliga sätt på en marknad som dessutom är på väg mot en hårdare reglering. Dessutom påverkar läkemedelbolagens skurkstatus i USA och förstås en okonventionell administration som är på offensiven i de här frågorna.

Helt klart är också att danska media och analytiker som följer bolaget ser problemen som i högsta grad verkliga. En första reflektion således att inte lockas in i snabba resonemang om överreaktion på börsen. Det var likadant efter den senaste rapporten som också sänkte bolaget.

Det finns ett verkligt problem som ska sänka aktiepriset frågan är hur mycket och hur man ska se på på prispressen. För min del tolkar jag händelserna mer som att risken i Novo Nordisk kommit upp ordentligt. Det bör pressa värderingsmultiplar.

Det gör också att en vändning i priset troligen snarare kommer från att oron kommer ned än nödvändigtvis från att tillväxten åter tar fart. Även om de båda fenomenen förstås kan vara sammankopplade. Så frågan är om riskerna för Novo Nordisk ökar eller minskar i år. Spontant skulle jag ändå gissa på att de minskar.

Vi som minns Astras kräftgång efter att Losectiden tog slut vet att problem kan sitta i under många år för läkemedelsbolag. Novo Nordisk framstår dock som ett bredare bolag och diabetes som en sjukdom där olika mediciner kan samexistera.Slutligen går det inte att undvika att nämna det massiva momentum nedåt i aktien som redan funnits och nu får en ny skjuts. Det talar förstås för att det här kan bli en utdragen nedgång.

Jag har inte riktigt bestämt hur vi gör med vårt innehav. Efter den här genomgången ligger jag någonstans mellan att ligga still eller att av försiktighetsskäl minska. Vad jag kommer fram till ser du på Shareville eller i portföljuppdateringarna som ligger veckovis på Sparskolan.

Jacob Henriksson, alias Gottodix, som du kan följa på Facebook, Shareville här eller på Twitter @gottodix om du vill följa det jag läser. 


Som vanligt vill jag också puffa för att om ni gillar det jag skriver och filmar och vill bidra till något bra – lägg en slant på min insamling till SOS Barnbyar. Det gör skillnad!



8 kommentarer:

  1. Mitt råd för NOVO måste bli sälj!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det enda du gör Arajs är att surfa runt på diverse aktiebloggar och rekar sälj för Novo. Det får du gärna göra men det enda du skriver är sälj. Tror de flesta skulle vilja ha lite mer substans bakom ett säljråd än det du levererar. Dessutom är det ingen ide direkt att försöka påverka kursen för en gigant som Novo så vet inte riktigt vad du håller på med?

      Radera
  2. Våga stå emot marknaden för en gångs skull :) Jag tror allt snack med biotech o trump är mycket skitsnack

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det som oroar mest är generikaförsäljningen och erfarenheterna från när Astras patent på Losec gick ut. Sedan är det ju onekligen politisk press på priserna i USA (mycket bredare än bara Trump).

      Fast i botten ligger ju ett bra bolag som säljer till ett växande behov.

      Radera
  3. Hej,

    När patenten går ut så försvinner lönsamheten. Novo kommer att sänka priset ned till generika nivå för att bibehålla sales. Men där försvinner den fantastiska delen av lönsamheten (fantastiskt för bolaget men kanske inte för patienten).

    Det är forskningsportföljen och vad som kommer härnäst som avgör värdet på bolaget. Men jag trodde att Novo hade flera generationer av insulin preparat och att diabetes portföljen var fortsatt stabil förutom Trumps buller?

    Patrik

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är en bra beskrivning. Nu har det en period varit så att mer försäljning förlorats till generika än som vunnits via nya mediciner. Därtill finns hotet om starkare prisreglering. Det finns en stark pipeline framåt så vitt jag förstått nuläget.

      Radera
  4. Det intressanta med Novo är att man har en riktig stark pipeline gällande insulin. Försäljningstillväxten av nya generationen av insulin var riktigt stark 2016 och man har rullat ut nya generation insulin på 52 olika marknader under 2016.

    Försäljningen av Victoza ökade med 12 % under 2016 och det är Novos basinsulin som också har cirka 50% av amerikanska GLP-1 insulinmarknaden och stod samtidigt för cirka en tredjedel av totala intäktstillväxten.

    Visst patenten har gått ut och konkurrenter kommer att göra kopior på Victoza. Men man kan köpa Novo till låga multiplar just nu fast de fortfarande har en försäljningstillväxt på nuvarande produkter OCH har en bra pipeline OCH har rullat ut nya generationen insulin som säljer riktigt bra.

    Lite som Apple, Novos iPhone är Victoza och det säljer riktigt bra trots att det bara är en iPhone 7. I pipelinen ligger iPhone 8 och man kommer rulla ut iPhone 7s under tiden man tar fram iPhone 8.

    http://fuckyoufonden.blogspot.se/2016/10/analys-novo-nordisk.html

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, den ser bra ut och det har rullat på bra med de lanseringar som redan är igång. Förhoppningsvis ligger det en bra uppsida här.

      Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.