Sidor

söndag 12 februari 2017

3 snabba om att köpa eller sälja på rapporter

Hur tänker ni när det kommer en rapport som får kursen att åka iväg? Tänker ni annorlunda om det är en uppgång eller en nedgång? I veckans 3 snabba går jag igenom mina tankar i ämnet. Nedan även i skriftlig form.



Bolagen på Nordnet Live

Nu är nya krönikan till Nordnets veckobrev ute. Kolla gärna in den. Den här gången är det en genomgång av bolagen som är med Nordnet Live plus vad jag skulle fråga Cecilia Skingsley på Riksbanken om det var min intervju.

Löpsedeln till veckans krönika till Nordnet


I dagens tre snabba funderar jag kring det där med momentum efter rapporter. Det vill säga att kursen rusar iväg i någon riktning. Det beror ju antingen på att bolaget överraskar eller att marknaden inte riktigt har koll på vad bolaget presterar.

Utgångspunkten är fyra rapporter i veckan som fick portföljen att gå i spinn. De har jag skrivit mer om i de här inläggen:



I de inläggen ligger mer om mina tankar kring bolagen, inklusive det jag tar upp i filmen.


Segla inte i rak motvind

Grundregeln är ganska enkel. En aktie som stiger på rapport fortsätter ofta uppåt ett tag och en som faller kan tappa under en period. För min del köpte jag argumenten i "Framgångsrik Aktiehandel - 10 vinnande strategier" av Thorsell och Rosén kring detta. Den här typen av samband behöver visserligen inte vara eviga, marknaden lär sig, men det finns nog både psykologiska anledningar och att det helt enkelt tar tid att räkna om och bestämma sig bakom det här fenomenet.

Jag uppfattar det generellt som en myt att småsparare är dåliga investerare - att det inte är så syns bland annat på att de större aktiva förvaltarna inte överpresterar. Däremot är en återkommande uppgift att antalet ägare ökar om kursen i ett bolag faller och minskar om den stiger. Det vill säga småsparare verkar ha lite svårt att ställa om när det kommer nya fakta.

Vi tenderar att tro att leva kvar i fakta som de såg ut innan rapporten kom, då känns det ju som ett kap att få sälja lite dyrare eller köpa lite billigare.

En nyansering

Utöver den här bedömningen, som jag alltså inte på något sätt är ensam om, vill jag för vår del lägga till en sak. Jag tycker det är viktigt att göra skillnad på bolag och aktie.

I de aktuella exemplen går det i och för sig utmärkt för både Cellavision och Vitrolife. Den bedömning jag gjort av bolagen landar dock i värderingar under nuvarande pris. Då kan jag ändå tänka mig att surfa med ett tag i ett momentum men jag är förstås försiktigare än om styrkan helt legat i bolaget. Nu är inte det här bolag vi skulle lämna helt men möjligen blir det en neddragning framöver, i så fall något som det går att läsa om på Shareville eller Sparskolan där vår jag skriver om hur vi agerar i vår portfölj.

I Handelsbanken var situationen den motsatta. Det är en utmärkt bank som jag inte är särskilt orolig för på sikt. Nu var däremot signalen att aktien faktiskt delvis föll på att bolaget har svårt att möta marknadens allt högre krav på aktien. För min del tycker jag också att medvinden i banksektorn mojnat snabbt. I den situationen, när rapporten sänkte min syn på bolaget, då ville jag förstås agera fort, vilket vi gjorde genom att dra ned vårt innehav något.

I Millicom slutligen var den goda nyheten att bolagets strategi rullar på och börjar bära frukt. Det här är situation som jag principiellt gillar. Aktien stiger på att bolaget levererar. I den situationen är jag inte alls främmande för att öka. Nu har vi redan en viss övervikt i Millicom men mer på ett principiellt plan var det den aktie där rapporten gjorde mig mest långsiktigt intresserad av att justera mina förväntningar.

Så det är lite olika. Jag tycker dock att momentum är något att ta på allvar. Sedan är jag absolut ingen trader och gör oftast bäst i att hålla mig borta från allt för snabba affärer men det sagt är det inget som hindrar att ha lite systematik i hur jag agerar på nya fakta.

Jacob Henriksson, alias Gottodix, som du kan följa på Facebook, Shareville här eller på Twitter @gottodix om du vill följa det jag läser. 


Som vanligt vill jag också puffa för att om ni gillar det jag skriver och filmar och vill bidra till något bra – lägg en slant på min insamling till SOS Barnbyar. Det gör skillnad!

3 kommentarer:

  1. Anpassningsperioden kan också slå åt fel håll - en aktie som inledningsvis rusar på det första pressmeddelandet om en rapport kan snabbt vända nedåt några timmar senare om det visar sig att det trots bra redovisade siffror för det gångna året fanns mer finstilta detaljer i rapporten som gör att marknaden trots bra resultat reviderar ned förväntningar om framtiden.

    Enda tillfället då jag köper nära rapporter publiceras är om jag tror på aktien långsiktigt och tycker att kursen är rimlig, annars avvaktar jag oftast.

    Föredrar generellt att köpa efter rapport, även om det oftast är dyrare, eftersom man då fått bekräftat att företagets resultat och inriktning fortfarande är på den väg man vill se långsiktigt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Inget slår ju en bra analys. Så är det. Det är väl ändå huvudregeln.

      Radera
  2. Är man nöjd med den fundamentala utvecklingen (eller tvärtom om man överväger att sälja), så är ju detta ett tillfälle då det kan vara till nytta att tillämpa lite teknisk analys, eftersom i närtid, så är marknadens tolkning av rapporten det viktigaste. Det innebär ju inte nödvändigtvis att man måste agera på rapportdagen, utan kan avvakta utvecklingen den närmaste tiden.

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.