Källa: Börsdata |
Sidor
▼
måndag 30 januari 2017
Börsdatascreener: industriaktierna som inte rusat ännu
Finns det fortfarande intressanta industriaktier på börsen eller har tåget åkt? Funderar vidare på en spännande sökning i Börsdata.
lördag 28 januari 2017
3 snabba om en ny rotation på börsen
Här kommer veckans 3 snabba. Jag har snappat upp önskemålet att de här inläggen ska finnas både i text och vlogg. Denna gång om hur en ny rotation på börsen tar form.
fredag 27 januari 2017
Rapportnotiser: Nordea nära guldlock
Det finns en lockande kvalitet i Nordeaaktien. Det är att den verkar passa bra in i ett guldlocksscenario där räntan bara stiger en aning och inte så mycket annat händer. I så fall är det här en spännande obligation.
Källa: StockPiper |
Rapportnotiser: Ericsson ser verkligen inte bra ut
Inget att glädjas över i Ericssons rapport eller för den delen i ledningens reaktion på rapporten. Det är verkligen inte lätt att se vad som vänder Sveriges stolthet.
Källa: Ericsson |
onsdag 25 januari 2017
Marknaden tar det lugnare än nyhetsflödet visar
Stressigt det där med börsen? Nja, kanske inte. Den som tittar på vad marknaden gör snarare än vad som skrivs om börsen hittar många exempel på förtroende på riktigt lång sikt, som 40-åriga obligationer till lågt pris för britterna.
tisdag 24 januari 2017
Kinesiskt miljöarbete fick Norsk Hydro att rusa
måndag 23 januari 2017
Oroande stark börsreaktion på Trumps första beslut
Det var verkligen ingen bra börsdag idag. Marknaden reagerade tydligt och negativ på de första beslut Trump faktiskt tog i Vita Huset. Det bådar inte gott för en börs som velat ordentligt ett tag.
söndag 22 januari 2017
3 snabba om räntan knäcker börsen
Med Trump på plats blir frågan att följa hur börsen reagerar om räntorna fortsätter stiga. Jag kollar in nuläget. En nyhet är att du hittar graferna och en skriven version av filmen nedan.
fredag 20 januari 2017
Därför rasade Astra idag
Tvärstopp för Astra Zeneca idag när konkurrentens cancermedicin inte håller måttet verkar det. Fast det var svårt att avgöra om det här var en väsentlig blipp eller bara brus i marginalen.
Nej, Telia lär inte få köpa TDC
Telia fick nej när de ville gå ihop med Telenor i Danmark. Ledningen tog sig en funderare och kom fram till att istället försöka köpa TDC. Var det smart?
Källa: TDC |
onsdag 18 januari 2017
Bor det tärande människor utanför Stockholm?
Ska människor bo på landet eller i staden? Ska vi ta hem jobb till tillverkningsindustrin? Hör ens de där frågorna ihop? Tar debatten med en vän från vänster.
"Sågade trävaror" av Mats Jonsson |
måndag 16 januari 2017
Tredje vågen i HM:s problem
Det första problemet var dubbla kostnader för nät och butik till samma kunder. Det andra var prispress och överutbud i hela klädbranschen. Det tredje verkar vara att HM inte längre tar marknadsandelar.
Källa: Börsdata |
söndag 15 januari 2017
3 snabba om pressen på p/s-talen
Den klassiska investeringen var att hitta hockeyklubban där försäljning, lönsamhet och multiplar lyfte samtidigt. Det har blivt allt svårare.
I dagens tre snabba tar jag en titt på hur många bolag fått det allt svårare att övertyga investerarna om att lönsamhet och försäljning ska öka på sikt. Det finns en hel del exempel på att värderingen av försäljningen numera ligger rätt konstant.
I inlägget tar jag en titt på Apple, Volvo och Millicom - tre rätt olika bolag. Ändå pressar värdering av deras aktier av en tveksamhet kring om vinsterna framöver verkligen kan öka i takt med försäljningen.
Som vanligt vill jag också puffa för att om ni gillar det jag skriver och filmar och vill bidra till något bra – lägg en slant på min insamling till SOS Barnbyar. Det gör skillnad!
I dagens tre snabba tar jag en titt på hur många bolag fått det allt svårare att övertyga investerarna om att lönsamhet och försäljning ska öka på sikt. Det finns en hel del exempel på att värderingen av försäljningen numera ligger rätt konstant.
I inlägget tar jag en titt på Apple, Volvo och Millicom - tre rätt olika bolag. Ändå pressar värdering av deras aktier av en tveksamhet kring om vinsterna framöver verkligen kan öka i takt med försäljningen.
Jacob Henriksson, alias Gottodix, som du kan följa på Facebook, Shareville här eller på Twitter @gottodix om du vill följa det jag läser.
- På Sparskolan är senaste inlägget "Portföljen: kollar strategin & funderar på en ny aktie"
- Senaste krönikan till Nordnet var ”Veckans topp 5: utdelningsfokus & ränteskräck”
- I nya numret Värdepappret skriver jag, i mitt inlägg som är gratis att läsa, om behovet att ”Se investerarvärlden för vad den är 2017”
- Senaste inlägget på YouTube var "3 snabba om det som talar emot dollarrallyt"
Som vanligt vill jag också puffa för att om ni gillar det jag skriver och filmar och vill bidra till något bra – lägg en slant på min insamling till SOS Barnbyar. Det gör skillnad!
Åsikterna som presenteras i denna blogg ska inte ses som investeringsrådgivning. Alla mina egna aktieinnehav redovisas i portföljen på Shareville. Vill du veta mer om mig hittar du det här
fredag 13 januari 2017
Stopp i börsens momentum nu?
Det ser ut som om rörelserna efter amerikanska valet mojnat. Nu blir det nästa stora nyhet som sätter tonen för börsen, igen.
Källa: TradingEconomics |
torsdag 12 januari 2017
Vitrolife knappast vinnare om genscreening vinner mark
Genetisk screening av embryon vid IVF. Är det en teknik som hotar eller stöttar värderingen av Vitrolife? Svaret är inte så självklart.
Källa: StockPiper |
onsdag 11 januari 2017
Guld upp, dollar & läkemedel ned - vad sa Donald Trump egentligen?
Marknaderna rörde sig en del när Donald Trump höll presskonferens igen. Tyvärr ställdes inte de för investeraren viktiga frågorna.
tisdag 10 januari 2017
ABB från sidlinjen
Det går segt för ABB trots den senaste storordern. Är det den gamla strategins fel? Nja, snarare verkar det här vara en rätt defensiv aktie. Det behöver inte förbli fel.
Källa: StockPiper |
Robotlandets digitalisering
Automatiseringen av industrin är ett spännande tema att investera i. Digitaliseringen av handeln och ytterst av många tjänster ytterst handlar till syvende og sidst om oss människor. Det gör inte produktionen. Den handlar just om att producera och är därför på många sätt enklare att göra trendspaningar på. Idag tänkte jag rätt ytligt, från sidlinjen, ta en titt på ett bolag jag alltid följer med minst ett halvt öga - ABB.
Var vill vi? Vad kan vi? Det är högst relevanta frågor när självkörande bilar utvecklas, när försäkringsbolagen bygger trygga övervakningssamhällen eller när vi funderar på var vi vill köpa kläder framöver.
Ställa samma frågor för jordbruk eller verkstäder. Där är svaret antagligen att vi vill producera så mycket som möjligt till så hög kvalitet, med så låg miljöbelastning och så billigt som möjligt. Mat kanske är lite mer komplext men när, säg, robotar till produktion av nya Apple byggs är vi antagligen mer ensidigt produktionsmaximerande.
Kan någon leverera en digital lösning för en hel leverantörskedja? Från gruvbrytning till fabrik efter fabrik ända till en färdig produkt finns framme. Allt producerat av robotar och levererat med självkörande fordon. Jag skrev nyligen om en landsbyggd med IT-bönder (som ett Farmville fast på riktigt). Det ligger kanske ännu närmare till hands för fabriksgolvet.
Allt ska dock kopplas ihop på något sätt. I "3 snabba om att inte dela ABB" från i höstas går jag igenom bolagets omdiskuterade strategi. Tanken är, starkt förenklat, att både sälja robotarna och styrsystemet för en jämn elförsörjning av fabrikerna. Det är lite som när Nokia och Ericsson vann världen genom att sälja både telefoner och telefonsystem för tjugo år sedan. Fast det gick ju till slut sådär.
Mot det står att automatiseringen har en helt annan tillväxtbana och just nu kundstruktur än elnäten. Kortsiktigt skulle det därför frigöra stora värden att dela upp bolaget. Ungefär som när SCA separerade sin tillväxtorienterade konsumentdel från sin värdeorienterade skogsdel.
Strategiombytet som uteblev
Det går segt för #ABB vilket nog visar att marknaden fattat den nya strategin & gett upp hoppet om uppdelning.https://t.co/qGiTV6cjky— Gottodix (@Gottodix) 9 januari 2017
Rätt eller fel? Strategiska val besvaras sällan på kort sikt. Däremot har det gått sämre för ABB än konkurrentera sedan beslutet att satsa på den nuvarande strukturen togs. Vi har haft både ABB och delvis konkurrerande GE i portföljen och i delar haltar jämförelsen med många av de andra bolagen.
ABB ser visserligen sig själva som en av de möjliga vinnarna av stora infrastrukturinvesteringar i USA men som den här jämförelsen med Caterpillar, från Motley Fool, visar är det inte helt sant. Caterpillar är mer exponerade mot byggprojekt och råvaruindustrin. Det är också en tydlig skillnad i var i tillverkningskedjan bolagen säljer.
ABB är redan ett bolag som säljer fabrikernas infrastruktur. Med ett samarbete med Microsoft om att leverera molntjänster till industrin har det här blivit än mer tydligt. Helt följdriktigt är tjänster en växande del av ABB. Caterpillars försäljning reagerar mer direkt på efterfrågan i industrin, eftersom de säljer mer maskiner. Lite som skillnaden mellan Atlas Copco och Sandvik.
Nu är inte Caterpillar en konkurrent till ABB men det var ett tydligt case Motley Fool valde för sin jämförelse. Tittar jag på GE är det bolaget också mer tydligt konjunkturkänsligt än ABB. Så det är inte långsökt att peka på att det snarare är ABB:s defensiva kvaliteter som bromsat bolaget än att marknaden helt dissat strategin.
Bolagets strategi har för marknaden gjort det till något av industrins Telia eller något i den stilen. Förväntad direktavkastning runt fyra procent per år de kommande åren vore annars helt konkurrenskraftigt på börsen. Samtidigt har faktiskt börsen ändå varit rätt förlåtande mot den fallande organiska försäljningen i den över tid jämförbara verksamheten. Sedan kommer det då och då stororder, som häromdagen.
Jag uppfattar inte att marknaden har köpt argumenten att inbromsningen berott på Brexit och svag internationell konjunktur men å andra sidan har analytikerna inte heller tagit tillväxtcaset riktigt på allvar. Några undantag finns det. En av de senaste rekommendationerna kommer från Pareto, citerade i Dagens Industri så här:
ABB ser visserligen sig själva som en av de möjliga vinnarna av stora infrastrukturinvesteringar i USA men som den här jämförelsen med Caterpillar, från Motley Fool, visar är det inte helt sant. Caterpillar är mer exponerade mot byggprojekt och råvaruindustrin. Det är också en tydlig skillnad i var i tillverkningskedjan bolagen säljer.
ABB är redan ett bolag som säljer fabrikernas infrastruktur. Med ett samarbete med Microsoft om att leverera molntjänster till industrin har det här blivit än mer tydligt. Helt följdriktigt är tjänster en växande del av ABB. Caterpillars försäljning reagerar mer direkt på efterfrågan i industrin, eftersom de säljer mer maskiner. Lite som skillnaden mellan Atlas Copco och Sandvik.
Nu är inte Caterpillar en konkurrent till ABB men det var ett tydligt case Motley Fool valde för sin jämförelse. Tittar jag på GE är det bolaget också mer tydligt konjunkturkänsligt än ABB. Så det är inte långsökt att peka på att det snarare är ABB:s defensiva kvaliteter som bromsat bolaget än att marknaden helt dissat strategin.
Några reflektioner
Nu är det här ett inlägg lite från sidlinjen. Det vill säga jag har inte gjort någon egen djuplodad analys. Istället har jag bara tagit en titt runt nätet vad som sägs om ett av de bolag jag följer. En slutsats tar jag dock med mig från vår tid i aktien. Just nu handlar ABB inte om lönsamhet utan om tillväxt.Bolagets strategi har för marknaden gjort det till något av industrins Telia eller något i den stilen. Förväntad direktavkastning runt fyra procent per år de kommande åren vore annars helt konkurrenskraftigt på börsen. Samtidigt har faktiskt börsen ändå varit rätt förlåtande mot den fallande organiska försäljningen i den över tid jämförbara verksamheten. Sedan kommer det då och då stororder, som häromdagen.
Jag uppfattar inte att marknaden har köpt argumenten att inbromsningen berott på Brexit och svag internationell konjunktur men å andra sidan har analytikerna inte heller tagit tillväxtcaset riktigt på allvar. Några undantag finns det. En av de senaste rekommendationerna kommer från Pareto, citerade i Dagens Industri så här:
”Vi tror att ABB är väl positionerat att tjäna på framtida marknadstrender, inklusive ökad automation och investeringar i kraftnät”Kostnadsjakten som bolaget har annonserat imponerar inte heller. Det låter som i så många andra industrikoncerner de senaste åren. Interna effektiviseringar ska driva marginalerna. I realiteten verkar det där mest varit en jakt på överkapacitet. Något som därmed kan bromsa en uppgång om den kommer fort.
Så med en stabil värdering sett till P/E-tal kommande året tycks ABB inte vara caset för den nuvarande konjunkturrushen utan snarare för att en långsiktig investering. Den som vill kan för all del, likt Dagens Industri, spekulera i att VD:n så småningom får gå och uppdelningen av bolaget ändå genomförs. Något sådant syns inte ännu åtminstone och den som följt exempelvis Volvo vet att den typen av resonemang kan ta lång tid innan något händer.
Jag tycker bloggkollegan Petrusko hade ett klokt resonemang när han tyckte ABB var en av aktierna som hör hemma på bevakningslistan. Här ett inlägg om att han tycker redan pratet om aktien höjer kursen. För kanske skulle de kunna dras med i en börsnedgång även om de inte fått vara med i uppgången.
När händer det här då? Snabbare än vi tror verkar det.
Jacob Henriksson, alias Gottodix, som du kan följa på Facebook, Shareville här eller på Twitter @gottodix om du vill följa det jag läser.
Som vanligt vill jag också puffa för att om ni gillar det jag skriver och filmar och vill bidra till något bra – lägg en slant på min insamling till SOS Barnbyar. Det gör skillnad!
Åsikterna som presenteras i denna blogg ska inte ses som investeringsrådgivning. Alla mina egna aktieinnehav redovisas i portföljen på Shareville. Vill du veta mer om mig hittar du det här
- På Sparskolan är senaste inlägget "Läsarfråga: unga och sparar till hus - hur gör vi?"
- Senaste krönikan till Nordnet var ”Veckans topp 5: var i hela världen ska man investera”
- I nya numret Värdepappret skriver jag, i mitt inlägg som är gratis att läsa, om behovet att ”Se investerarvärlden för vad den är 2017”
- Senaste inlägget på YouTube var "3 snabba om det som talar emot dollarrallyt"
Som vanligt vill jag också puffa för att om ni gillar det jag skriver och filmar och vill bidra till något bra – lägg en slant på min insamling till SOS Barnbyar. Det gör skillnad!
Åsikterna som presenteras i denna blogg ska inte ses som investeringsrådgivning. Alla mina egna aktieinnehav redovisas i portföljen på Shareville. Vill du veta mer om mig hittar du det här
måndag 9 januari 2017
Vad kommer efter frihandeln och vilka bolag vinner då?
fredag 6 januari 2017
Analytikerna & jag om Apple 2017
Till upplevelsebolaget Apple är telefonen biljetten. Så verkar det förbli men det gör ändå inte världens största bolag till en pryltillverkare bland andra.
Källa: Börsdata |
tisdag 3 januari 2017
3 snabba om det som talar emot dollarrallyt
En utgångspunkt för många prognoser om börsåret är ett fortsatt dollarrally? Är det så säkert? Tar en titt på det som talar emot.
måndag 2 januari 2017
Mina svar till Finwire om ekonomin & börsen 2017
Finwire frågade ett gäng på twitter vad vi tror om året som just börjat. Här är mina gissningar med några ord till om hur jag tänkte.