Sidor

lördag 28 januari 2017

3 snabba om en ny rotation på börsen

Här kommer veckans 3 snabba. Jag har snappat upp önskemålet att de här inläggen ska finnas både i text och vlogg. Denna gång om hur en ny rotation på börsen tar form. 







Börsens överbefälhavare

I USA har rapportsäsongen så här långt överskuggats av ett hällregn med utspel från Donald Trump. Tidigare i veckan tittade jag på den, från investerarvärlden, stigande oron för att vi faktiskt är på väg in i en era av rejält högre handelshinder.

Det trycket nedåt på börsen har legat kvar. Förstärkt bland annat av bråket med Mexiko men kanske framför allt med mer konkreta utspel som det här förslaget att skifta beskattning till import och sänka bolagsskatten. Dessutom ligger det i korten att det kommer ett utspel om att på förmånliga villkor, gissningsvis kopplat till investeringar, ta hem de stora vinster amerikanska bolag har parkerade utomlands.


Förändringen i bolagsskatterna ger ett tryck uppåt på börsen. Det ger även de infrastruktursatsningar som den nya administrationen antas sätta igång. Om hotet mot världshandeln - som dock går ganska bra här och nu - var den första nyheten veckan som gick, så är hoppet om tryck i stimulanserna den andra börsnyheten.

Så här långt har de vägt upp varandra. Den för börsen oroande faktorn att FED dämpar effekterna av stimulanserna har däremot inte kommit upp på den dagliga agendan i veckan. Kanske för att räntorna varit förhållandevis stillsamma.


Alla påverkas inte lika

Källa: FactSet
Om det är någon nyhet som är värd för investeraren att ta med sig från den stora arenan i veckan, så är det att the Trump Trade fortfarande är ett tema men att den har skiftat karaktär till att vara mer av en sektorrotation och mindre av en ren uppgång.


Det är numera en rad plus och minus som ska ställas upp för att se vem som vinner och förlorare på alla de politiska förändringar som kanske eller kanske inte kommer. Det här blev tydligt i Caterpillars rapport. Bolaget tappar på den starka dollarn, inom industrisektorn och än mer inom energi. Det som går bra är bygg- och anläggningsmaskiner.

Källa: FactSet
Det här är en värld av olika öden för bolag och aktier inom olika sektorer. Ungefär som vi vande oss vid under den långa perioden med ständig risk on, risk off på börsen. Faktorerna som styr har däremot ändrats. I USA är det frågor som hur bolaget påverkas av skatterna, stimulanserna, handelshinder och valuta. I omvärlden är det framför allt stimulanserna, handelshindren och valutaeffekterna som ska redas ut för att få ordning på hur Trumponomics slår igenom. Det och över hela världen hur inflation och räntor utvecklas.

Listan med faktorer har alltså inte blivit kortare, bara annorlunda. Det ger alla förutsättningar för rotation på börsen i takt med att utvecklingen i ekonomin och politiken tar nya vändningar. Kanske är det här inneboende osäkerheterna om vilka förändringar som faktiskt kommer det som blir nyckeln till att volatiliteten tar fart igen.


Värderingarna påverkas också

Källa: FactSet
Hur den här rotationen slår igenom och om det blir en skruv uppåt eller nedåt på hela börsen, det beror på om vinsterna kan matcha förväntningar och stigande multiplar. Det är intressant att vinsterna nu vänt uppåt men att börsen fortfarande håller en högre takt i sin uppgång. Problemet är att den multipelexpansion detta innebär skulle kunna bli svår att bära om förväntningarna tog fart på allvar på räntor och inflation.

Källa: FactSet
Det vinns alltså fortfarande en rotationstrade på räntorna och riskpremien. Den här gången är det dock inte ett spel på nedsidan med centralbanken som croupier. Det är istället ett test på uppsidan. Ska det lossna uppåt för ekonomin och än mer för realräntorna. I så fall ger det en rörelse i riktning mot de cykliska aktierna, bort från obligationer och mot dollarn. Om rörelsen däremot inte slår igenom så som marknaden räknar med, då faller marknaden tillbaka i en lägre räntebana samt i högre multiplar för utdelningsbolag och framtidsbolag.

Lika, samma - fast ändå inte. Det kan bli en ny rotation men med annan skruv, skulle man kunna säga.

Jacob Henriksson, alias Gottodix, som du kan följa på Facebook, Shareville här eller på Twitter @gottodix om du vill följa det jag läser. 


Som vanligt vill jag också puffa för att om ni gillar det jag skriver och filmar och vill bidra till något bra – lägg en slant på min insamling till SOS Barnbyar. Det gör skillnad!



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.