Aktieraketer 2017
I veckans krönika till Nordnet blev det en orgien i "Börsens nyårsraketer 2017". Vem tror vad om vilka aktier som blir nästa års vinnare. Rätt kul att skriva och förhoppningsvis att läsa.Så här års ägnar jag annars mycket av mina tankar åt att uppdatera makrobedömningen för portfölj. Det är egentligen inte för att det händer så värst mycket mer i världsekonomin per nyår. Om något är den snarare terminsstyrd där varje höst brukar peka ut nya riktningar, precis som den gjort i år.
Däremot skrivs det en massa kloka analyser om ekonomin kopplat till årsskiftet. I och med att min metod främst är att läsa många andras analyser, så blir det därför högsäsong för inläsning mot årets slut.
Modellen jag arbetar med är ovanstående. Var finns det triggers till förändringar i ekonomin och hur påverkar det olika investeringar? Just nu är det som sagt inläsning men några små nedslag tänkte jag att jag kunde dela med mig av på vägen.
Den stabila oljan
Can #OPEC boost #oil prices in 2017 without triggering a new US #shale revolution? https://t.co/gCTzJ31XeR #OOTT #SaudiArabia pic.twitter.com/bAtx3oOB2u— Javier Blas (@JavierBlas2) 27 december 2016
Ekonomerna i Wall Street Journals löpande survey sätter oljepriset i slutet på 2017 till 56 dollar. I Bloombergs genomgång ovan är slutsatsen 58 dollar. Något uppåt således men egentligen är nyheten snarare hur stabilt oljepriset ser ut att bli.
Är det så? En hel del tyder faktiskt på det. Årets händelse på oljemarknaden vad att Saudiarabien till slut gav sig och gick med på att dra det stora lasset vid en inbromsning i produktionen. Fast först efter att alla de stora fått chansen att öka sin produktion till rekordnivåer. Hur som helst är det en ny situation med OPEC och Ryssland i en gemensam överenskommelse inför 2017.
Om OPEC med flera, någorlunda håller sig till sin överenskommelse och om efterfrågan åtminstone fortsätter öka, då ser det rimligt ut att oljepriset tickar på långsamt men stabilt uppåt.
Det är förstås en del antaganden i det påståendet men faktum är att det ser hyggligt stabilt ut. När det gäller OPEC så är oljepriset fortsatt för lågt för att balansera många av ländernas budgetar. Samtidigt har effekterna av ett ännu hårdare priskrig på olja svidit ordentligt.
En viktig faktor är att Saudiarabien, Iran och utanför OPEC Ryssland alla har ett rimligt ok produktionsläge. De pumpar rätt nära full kapacitet, så i princip behöver de bara hålla nere sina nyinvesteringar för att klara överenskommelsen. Med stora lager att arbeta med bör det inte vara orimligt svårt.
Antagligen krävs det geopolitiska händelser, som ny oro runt Ryssland eller i Mellanöstern, för att rubba den stabiliteten. Det är helt enkelt sannolikt det bästa alternativet för producenterna att följa den nya överenskommelsen ett tag framöver.
Skifferolja då? Det jag nu läst på flera ställen är att den också pumpas i rask takt för närvarande. Helt klart finns det runt 55-60 dollar incitament att öka produktionen. Det är dock främst ur befintliga brunnar för priset är något för lågt för att nyinvesteringar ska ta riktig fart. Antalet brunnar ökar visserligen men det rusar inte uppåt. Investeringar i ny skifferolja kräver också en hel del personella resurser och nu har så pass många lämnat industrin och fått nya jobb att det ger en viss omställningsperiod.
En viktig förklaring är också att Saudiarabien agerar som ett slags centralbank på oljemarknaden. Fast tvärtom, om man ska vara noga. De jämnar nämligen ut priset för oljeleveranser vid olika tidpunkter. Genom att hålla nere priset på framtida leveranser och uppe priset på direktleveranser så gynnar de försäljning ur lager snarare än nyinvesteringar.
Med stora lager att ta av ger det en stabilitet för en rätt lång period framåt. Det får också olja och för den delen andra råvaror, som i många fall har liknande förutsättningar, att se ut som en överraskande stabil investering 2017. Så orimligt med stabila priser är det dessutom inte, även om vi vant oss vid att oljepriset svänger. Titta exempelvis på perioden 2013-2014 fram till oljepriskraschen.
Den förlorade kopplingen till andra marknader
Källa: TradingEcnomics |
Den slutsats jag drar i vår makrobedömning är att nästa år tappar olja och andra råvaror sin roll som ledande indikator för ekonomin och börsen. Sannolikt blir det räntor och den bredare efterfrågan i hela ekonomin som kommer i centrum. Det finns olja och priset är hyggligt stabilt.
Det här brutna sambandet syns på flera håll. I den inledande grafen syns att oljan och dollarn har frikopplats en period. Där kommer det förstås finnas en fortsatt koppling, eftersom olja prissätts i dollar. Just nu skulle det egentligen peka på att oljepriset föll, i och med att dollarn stärkts. En viss effekt kan kanske dollarn få på oljan nästa år men sannolikt i så fall som en stabiliserande kraft som trycker ned priset något.
På samma sätt verkar oljans koppling till börsen ha släppt. Normalt gäller ju sambandet att börsen och oljepriset rör sig åt olika håll om oljepriset är utbudsstyrt men åt samma om det är efterfrågestyrt. Det är tanken bakom att olja skulle få ett nytt rally uppåt när amerikansk efterfrågan tar fart med Trumponomics.
Det verkar det inte finnas stöd för, snarare lär det finnas billig olja för att genomföra den eventuella storsatsningen på infrastruktur. Risken där är snarare att om den globala efterfrågan inte möter upp utbudet så vrids klockan tillbaka.
Min slutsats är alltså att olja skulle kunna ha en gemensam nedsida med börsen om ekonomin vek men nog inte hänger med uppåt om ekonomin lyfter. Börsen verkar dessutom främst styras av en nyvunnen riskvilja. Den i sin tur verkar närmare kopplad till räntorna och inflationen än till oljan.
Källa: TradingEconomics |
Det är inget perfekt samband men i mycket har ändå guld och olja haft en hyggligt lika utveckling de gångna åren. Nu är de dock frikopplade från varandra. Guldet tyngs av räntan, den ökande riskviljan och dollarn medan oljan ligger still och till och med ökar något.
Min reflektion
När jag nu pusslar ihop vår makrobedömning tycker jag tankarna om ett stabilt, något stigande, oljepris ser övertygande ut. Det kan göra en del oljerelaterade investeringar intressanta men kanske viktigare är att det inte verkar vara i den här delen av ekonomin som överraskningarna lurar. Dessutom är ett stabilt, historiskt lågt, oljepris en bra garant för att konjunkturen inte alldeles åker av banan. En positiv blipp för helheten således.Jacob Henriksson, alias Gottodix, som du kan följa på Facebook, Shareville här eller på Twitter @gottodix om du vill följa det jag läser.
Kolla gärna in Sparskolan också. Där är det senaste inlägget en läsarfråga om hur man kommer igång med investeringar.
Som vanligt vill jag också puffa för att om ni gillar det jag skriver och filmar och vill bidra till något bra - lägg en slant på min insamling till SOS Barnbyar. Det gör skillnad!
Missa inte att följa mina dagliga inlägg på Youtube och Facebook!
Missa inte att följa mina dagliga inlägg på Youtube och Facebook!
Åsikterna som presenteras i denna blogg ska inte ses som investeringsrådgivning. Alla mina egna aktieinnehav redovisas i portföljen på Shareville. Vill du veta mer om mig hittar du det här
Riktigt intressant inlägg! Personligen är jag tveksam till oljan, tror på högre priser i framtiden men instabiliteten i Mellanöstern gör mig orolig. Speciellt Turkiets roll, inte en stor oljeaktör, men med Erdogan vid makten kan många spänningar uppstå.
SvaraRaderaTänker då på att Turkiet dels är med i NATO men att Erdogan har börjat flörta mer med Ryssland. Så ifall någon större konflikt kommer att ske, tror jag Turkiet kommer vara den orsakande aktören.
Lite luddig kommentar blev det, men men.
Det kan hända något geopolitiskt men just nu är Saudiarabien och Iran hyggligt på god fot. Eller det är de inte men det har delade intressen. Ryssland som numera är en viktigare faktor än USA i regionen är också nära knuten till de bägge andra via oljeöverenskommelsen. Så på ett sätt är det ovanligt stabilt. Även Ryssland och Turkiet är ju numera åter goda vänner.
RaderaLa till dig i blogglistan.
Jo det stämmer, många länder just nu som delar intressen för fortsatt god utveckling. Oroligheterna i mellanöstern bör inte ha någon stor påverkan, men det kan snabbt skifta känner jag.
RaderaMycket som kan påverka oljan, men går allt som det gör idag bör det bli en fin resa.
Tack, gjorde detsamma!