Sidor

torsdag 3 november 2016

Tre amerikanska tips till Nordnets USA-kampanj (annons)

Amerikanska valet ger många möjligheter. Exempelvis är det ett tillfälle för nätmäklare att marknadsföra aktier i USA. I det här sponsrade inlägget ger jag mina tre tips om hur du väljer.

Reklam: Handla courtagefritt på Nordnet 3-11 november (klicka här)



Lägg en amerikan i portföljen

Amerikanska aktier tycker jag har en plats i de flestas portföljer. Det är bra för riskspridningen både geografiskt och för att det är underlättar att få exponering mot en del branscher där åtminstone den svenska börsen är tunn. Därför tycker jag det återkommande kampanjerna, främst från nätmäklarna, om att handla courtagefritt kan vara bra tillfällen att komma igång.

Dagens inlägg är en annons för Nordnets senaste drive för amerikaaktier. Under perioden 3-11 november går det att handla utan courtage på det största storbolagsindexet S&P500. Det är förstås USA-valet som är inramningen. Jag tänkte i dagens inlägg ge några av mina tankar kring vad i USA jag tycker skulle kunna vara intressant just nu.


Om reklamen

Först dock några ord om att det här är ett annonsinlägg. När någon via länkar på mina sidor blir kund hos Nordnet så får jag betalt. Det funkar även om du som tidigare inte är kund går med i Shareville. Båda är helt kostnadsfria och produkter jag kan stå för (jag är ju själv kund), så det känns bra att rekommendera.

Jag för gärna en dialog med er som läser om hur en bra och sjyst blogg ska fungera. För min del tycker jag det här med annonsinlägg är rätt bra. Det är synligt och lätt för läsaren att förstå att det är reklam (och välja bort helt om man vill).

Dessutom gillar jag att det är för en tjänst som Nordnet. Jag skriver aldrig om den aktien men i övrigt finns det ju ingen direkt påverkan på bloggen. Fast, ok, lite finns det förstås. Idag handlar det ju t.ex. om amerikanska aktier och ibland kan sådant som börshandlade indexfonder (ETF:er) vara ämnet. Det tycker jag är bra produkter men, visst, helt opartisk blir det ju inte då. Ni får väl läsa med ett kritiskt öga och om ni vill lita på att det ändå är uppriktiga tankar.

Det är som sagt en jäkla utmaning att få till en bra blogg. Det är mitt stora projekt att försöka göra bloggandet till en modern (liten) tidning/tevekanal. För att det projektet ska fungera behöver det ge någon form av resultat. Fick jag välja fritt skulle det vara genom insamlingen till SOS Barnbyar. Missa inte den!

I och med att bloggande aldrig, åtminstone för min del, kommer att bli lönsamt vore en framgångsrik insamling nog det allra roligaste att lyckas med. Fast reklam i olika former kan också vara ett sätt att få betalt för nedlagt arbete och andra kostnader. Så det är ett bra komplement.

Som sagt, ni som läser ofta märker att det är ett ämne som upptar mina tankar – var gärna med och fundera kring hur en bra och modern blogg ska fungera.


Vad vill du uppnå med att köpa en amerikansk aktie?

Den första frågan för den som funderar på att köpa en amerikansk aktie är förstås varför då? Jag kan spontant tänka mig tre skäl. För att det förbättrar riskspridningen och därmed den förväntade avkastningen givet den risk du tar. För att du ser ett långsiktigt investeringscase i USA eller något bolag där. För att det finns ett tillfälle att spekulera i något på den amerikanska marknaden.

Jag tänkte ytligt kolla på de olika alternativen.


Aktier som förbättrar riskspridningen

Stockholmsbörsen är starkt överviktad mot banker, några verkstadsbolag och en klädkedja. Den som inkluderar andra nordiska länder får bland annat in mer hälsa, olja och shipping samt försäkring i portföljen. Bra komplement. Den som även, som jag, inkluderar den tyska marknaden får med i princip alla branscher. Där finns kemi, starka varumärken och mycket mer.

Vilka marknader man väljer beror ju mycket på hur vilka nyheter man följer. Faktiskt tycker jag USA är bland det enklaste att följa för en svensk. Informationen är ofta mer lättillgänglig, exempelvis via gratistjänster som Nasdaq, Bloomberg och SeekingAlpha än den är kring många svenska bolag.

Alternativ 1: Köp investmentbolag och liknande
Ett alternativ för den som tycker utländska aktier är för knepigt är en indexfond. Gärna en globalfond som komplement till den svenska aktieportföljen. Den som hellre har en aktiv förvaltning kan exempelvis köpa Warren Buffets Berkshire Hatahaway. Jag gillar även exempelvis industrikonglomeratet GE.

Aktier som är intressanta case

Sedan finns det i USA många bolag som ligger i framkant och för den delen högar med fina utdelningsaktier. Den amerikanska livsstilen är fortfarande, trots rykten om motsatsen, stark runt hela världen. Bolag som CocaCola, McDonalds med flera har haft en del motvind men är ändå
utdelningsmaskiner av rang. 


I den genren finns så många alternativ att det nästan inte går att räkna upp. Två bolag jag till och från tittar till är Johnson&Johnson samt specialisten på kvinnors hälsa Cooper Companies. Ett annat bolag vi ägt och där kvaliteten i själva bolaget är oerhört fin (även om det haft konjunkturen emot sig) är traktortillverkaren Deere. Jag passar även på att klämma in högteknologiska 3M i uppräkningen.

Alternativ 2: Köp Carlifornication
Allt en investerare kan intressera sig för finns alltså i USA men frågan är om inte det som är mest unikt är den oerhört innovativa techsektorn. Bolag som Facebook, Alphabet, Apple, MicrosoftAmazon, Tesla och Netflix har få riktigt starka alternativ på andra marknader. Runt de här bolagen finns också många intressanta alternativ som oerhört lönsamma men något sargade Qualcomm som tillverkar processorer bland annat till mobiltelefoner.

Innehåll till allt vi tittar på och spelar, det som på finspråk kallas content, är amerikaner också oerhört bra på. Bolag som Disney eller Activision Blizzard är intressanta komplement i en svensk portfölj.

Aktier som är intressanta spekulationer just nu

Just nu är det främst två teman som helt dominerar den amerikanska börsen. Det första är förstås valet. Hur man kan tänka kring det skrev jag om på Nordnetbloggen här. Den andra är att de långa räntorna är på väg upp med inflationen och en nära förestående räntehöjning från FED.

Den som är sugen på att chansa kan fundera kring de två områdena - båda har dessutom det gemensamt att de påverkar dollarn. Så en variant på mitt alternativ 3 nedan är att satsa på något kring det. Den som tror på ännu starkare dollar väljer ett bolag som främst är beroende av den amerikanska hemmamarknaden medan den som tror det vänder nedåt satsar på ett exportberoende bolag.

Riktigt spännande är också vad som händer inom hälsovårdssektorn efter valet. Trump har lovat skrota Obamacare medan Clinton tänker ge sig på läkemedelspriserna. Det senare är mer inprisat än det förstnämnda. En chansning inför valet som många talar om är att det blir Clinton men en republikansk kongress. Det har fått en del att tro att hon kommer att köra fast i reformerna av läkemedelssektorn. I så fall ett intressant läge.

Mitt huvudtema för den som lockas av spekulation är dock lite annorlunda.

Alternativ 3: spekulera i räntan
Det har funnits en tydlig trend under hösten att inflation och räntor är på väg upp och snabbare i USA än på andra ställen. Den som tror att det håller i sig chansar exempelvis på någon av bankerna. I och med att investeringarna är fortsatt låga medan trading och andra mer affärsinriktade delar av bankerna går bra så kan alternativ att titta på vara t.ex. JP Morgan och Goldman Sachs.

Passa bara på om det passar

Nu är inte courtaget något särskilt bra skäl att bestämma sig för att köpa en aktie. Dollarn är dyr och valet är både en möjlighet och en risk. Dessutom finns det som sagt andra sätt att få bra exponering. Det sagt, kanske är det så att det är någon amerikansk aktie som skulle passa bra i portföljen? I så fall tycker jag det här är ett bra tillfälle.

När det nu ändå är ett annonsinlägg - det jag verkligen tycker är bra är Shareville. Gå med där om du inte redan gjort det. Du behöver ett konto hos Nordnet men inte några insättningar. En kul och bra tjänst tycker jag. Börja genom att klicka här.

Just det, tyck till om det här med annonsinlägg också - är det en bra form för att hålla igång bloggen?

Jacob Henriksson, alias Gottodix, som du kan följa på Facebook, Shareville här eller på Twitter @gottodix om du vill följa det jag läser 

Missa inte att följa mina dagliga inlägg på Youtube och Facebook!



Åsikterna som presenteras i denna blogg ska inte ses som investeringsrådgivning. Alla mina egna aktieinnehav redovisas i portföljen på Shareville. Vill du veta mer om mig hittar du det här








2 kommentarer:

  1. Ditt "varumärke" är ju de långa, väl underbyggda och illustrerade artiklarna så jag tycker du ska lyfta fram det genom att bara ha sådant innehåll i innehållsspalten. Nu syns inte ens rubriken på senaste inlägget när jag går in på sidan pga shareville-gadgeten och bannern för "3 snabba". Om jag vore du skulle jag bara visa sharevillegrafen på portföljsidan och lägga 3-snabba-bannern i högerspalten så senaste inlägget hamnar "above-the-fold".

    Även om texterna skulle vara exakt likadana som utan sponsorer så är ju inte kontexten det, ett tag var det omöjligt att gå in på Molekylär Ekonomi utan att omedelbart tänka på Nordnet eftersom Nordnetgrafiken på förstasidan var så framträdande. Nu har Nordnet bytts ut av SOS Barnbyar, vilket är mycket bättre eftersom innehållet i grafiken inte har någon ekonomisk anknytning, förr kunde det ibland vara svårt se om det var Gottodix eller Nordnet som visade en bild om HM.

    En model som jag gillar är den som John Gruber använder på daringfireball.net (som för övrigt är en bra blogg att läsa om man vill hålla koll på Apple); ett mycket tydligt markerat sponsrat inlägg i veckan som annonsörerna får köpa ("Veckans sponsor är XXX....") och som inte innehåller något "redaktionellt" material samt en diskret bildannons utanför innehållsspalten.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Ja, det finns mycket vettigt i det du skriver. Jag är helt klart inne på att låta den här bloggen få vara lång och nördig. Tycker precis som du att det är det som gör den och kanske mitt bloggande lite speciellt - att en del faktiskt får vara komplicerat. Sedan finns ju som sagt de andra kanalerna, som Sparskolan för de enklare och rakare. Ska fundera!

      Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.