Sidor

söndag 11 september 2016

Missade du börskraschen i fredags kväll?

Det skakade på börsen i fredags. Mer än många av oss som tagit helg kanske märkte. En nyttig brandövning eller till och med ett larm om att nu har något hänt?

En riktigt dålig börskväll 

Källa: Index Indicators
Amerikanska börsen tog fart nedåt efter att Stockholm hade stängt. Oljan backade nästan fyra procent under dagen och guldet följde med ned. Lägg till det att defensiva aktier var sektorn som gick sämst samt att volatiliteten, mätt som VIX-index, skuttade upp över glidande 200-dagars medelvärde.

Det här tittar jag på i dagens 3 snabba.

Mer om sambandet mellan börsen och räntan i Avsnitt 7 av Sparskolan

Var det en börskrasch?


Det verkar onekligen som om det var en minikrasch i fredags. Det troligaste är att det lugnar sig efter några lugnande ord från FED-ledamoten Brainard redan under måndagen. I så fall var det här bara en brandövning.

Sensmoralen i den övningen var att inte ens guld klarade sig i tumultet. Kontanter och snabba försäljningar verkar vara vägen om det verkligen skulle gå åt pipan. Tror jag det då?

Nej, verkligen åt pipan tror jag inte på men däremot känns något liknande ränteoron när USA skulle backa sin QE (det som kallades TAPR tantrum). Det påminner också om uppspelet till ECB:s stimulanspaket i slutet av 2014.

Det innebär i så fall en marknad som oroar sig för att stödet från centralbankerna sviktar.

Min slutsats

Jag tror den här nedgången var på allvar. Om den räcker för att knäcka börsen är svårt att säga men det var inte brus utan i högsta grad på riktigt. Möjligen lugnar sig marknaden under veckan som kommer men jag är inte helt övertygad ens om det.

Vi hade börjat minska i aktier redan före den här händelsen och det ligger nog i korten att vi fortsätter med det. Aktierna som sitter lösast är nog Kabe och Marine Harvest.

Jacob Henriksson, alias Gottodix, som du kan följa på Facebook, Shareville här eller på Twitter @gottodix om du vill följa det jag läser

Åsikterna som presenteras i denna blogg ska inte ses som investeringsrådgivning. Alla mina egna aktieinnehav redovisas i portföljen på Shareville. Vill du veta mer om mig hittar du det här

Missa inte att följa mina dagliga inlägg på Youtube och Facebook!




10 kommentarer:

  1. Härlig blog!

    "Kontanter och snabba försäljningar verkar vara vägen om det verkligen skulle gå åt pipan." Är det $ som avses med kontanter, eller tror du att det kan räcka med kronor oxå?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Valutor är på kort sikt ganska lurigt, eftersom det är mycket som hänger ihop. Gissningsvis försvagas kronan om det här fortsätter men troligen bara kortsiktigt, eftersom det mer är räntedrivet än drivet av risk off.

      Sedan är ju trenden att kronan ska upp och om långräntorna och inflatioenn rör sig lär Riksbanken våga vara mindre expansiv. Så mitt grundtips för vår del är fortfarande en starkare krona men kanske inte mot dollarn.

      Vi gör inga justeringar i vår valutasammansättning just nu.

      Radera
  2. Tror många nog tänkte på 9/11 attacken idag för 15 år sen....

    Bara bra om vi får en nedgång resten av året och en bit in i 2017.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, usch ja. Skönt att händelserna just nu faktiskt bara handlar om ekonomi. Det är ju dessutom något slags normalisering vi ser, så sett i ett större perspektiv behöver det inte vara dåligt. Jag är dock tveksam till om den här oron lyckas bryta loss ekonomi och börs ur sin låsning senaste åren.

      Radera
  3. Hej, tack för intressanta tankar, som vanligt väl sammanfattade. La mig väldigt likvid nån vecka innan brexit, det mesta i USD, för att se utvecklingen. Nu känns det som läge att avvakta lite ytterligare. Ibland(ofta) har ju marknaden tenderat att överreagera på diverse signaler, vi får se om det är så nu också. Bolagen går ju alltjämt bra, makro ser väl också ok ut, men börserna i USA har gått bättre än de flesta andra de senaste månaderna, och kanske är det en reaktion även på detta.
    Sedvanliga högaktningsbetygelser,
    Dan

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det är ett genuint spännande läge. Det finns ju förväntningar på stigande vinster i USA och krisen i deras energisektor verkar vara över. Samtidigt är det en väldigt delad ekonomi. Det kan bli så att åtgärder mot överhettningen inom service (och inlflationen därifrån) dämpar även andra sektorer.

      Det sagt är jag nog försiktigt inne på din linje. Det vi ser nu är en mycket långsam normalisering med en fortsatt starkare konjunktur och stigande räntor/inflation. Det skulle väl kunna tala för att vi får se ännu en sektorrotation i närtid?

      Radera
  4. Spännande. Men senaste årens "småkrasher" har ju bara resulterat i köpläge dagarna efter och nya högstanivåer redan en vecka senare. Kanske ska man vänja sig vid dessa småkrasher och investera taktiskt och kortsiktigt?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja visst, det stämmer bra in i mönstret att hela börsen är en swingtrade som jag skrev förra hösten och har hållit mig till.

      Det blir säkert en studs men man får ju vara lite uppmärksam. Någon gång bryts ju mönstret.

      Radera
  5. "Det enda som ökar i en björnmarknad är korrelationen." Det är ett av mina favoritcitat, och det gäller kanske i synnerhet den här gången (när kraschen väl kommer, för detta var väl bara en förakt, för i kväll kommer Fed säga något lugnande, men i slutändan börjar förtroendet för penningpolitiken nu bli så lågt att korthuset snart rasar). Korrelationen kommer att öka mellan tillgångsslagen, men inte raderas ut, dessutom brukar korrelation minska igen när den värsta nedgångsfasen är över. Kontanter är bra Gottodix, men inte om inflationen tar fart, då gäller bara guld, realräntor och möjligen reala tillgångar. I deflationsklimat är kontanter ett utmärkt val. Och guldaktier skall klara sig bra både i inflations- och deflationsklimat, åtminstone gick de upp under 30-tals depressionen (som var deflationsdriven).

    SvaraRadera
    Svar
    1. Guld går nog bra i kantalternativen. Om det blir en rejäl inflation eller en riktigt stark deflation. Om däremot realräntorna tickar uppåt eller riskviljan ökar, då vill man ju få den avkastningen. Där finns det nog ett läge där guld kan hamna fel.

      Sedan är det ju så att just nu får centralbankerna som de vill med stigande inflation, så ännu så länge är det bara vi investerare som svettas.

      I övrigt tror jag som du att det här mest kommer visa sig vara ett exempel på vad som kan komma snarare än den stora händelsen.

      Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.