Sidor

tisdag 30 augusti 2016

Använd psyket för att investera smartare

Funkar hjärnan? Beslutsankare, flockbeteenden & hur psyket blir din fördel det är några av ämnena i nya Sparskolan men hur ser det ut på börsen just nu?

Nytt avsnitt av Sparskolan


Går det att långsiktigt att slå index genom att fokusera på investerarbeteenden som ger felprissättningar på marknaden? Det är att säga "jag är smartare än du och du kommer inte att upptäcka det".

Det kan vara värt att tänka på när man hakar på momentumstrategier, värdeinvesteringar eller någon viss modell för portföljallokering. Egentligen när man gör något annat än att investera i index eller använder unik, ännu inte inprisad, kunskap om bolaget.

Hur är det då? Spelar det kollektiva psyket någon roll? Mötet mellan den effektiva marknaden och behavioral finance är oerhört spännande. Det är ett av ämnena i nya avsnittet. Lika intressant är hur vi själva tänker och alla fällor vi hjärnan gillrar för oss.

I det här avsnittet får du veta mer om:
  • kopplingen mellan en effektiv marknad och psykologi
  • vad som kan få marknaden att inte sätta rätt pris med en gång
  • 4 investerarstilar som utnyttjar beteenden på marknaden
  • psykologin i ditt eget investerande och fällorna du ska akta dig för
  • en beslutsmodell gör det lättare att fatta genomtänkta investeringsbeslut


Sedan kunde jag inte låta bli - vilka är de möjliga tankefelen på börsen just nu? Det där vi kommer titta tillbaka på och sucka åt. Det fick bli dagens tre snabba.

Jacob Henriksson, alias Gottodix, som du kan följa på Facebook, Shareville här eller på Twitter @gottodix om du vill följa det jag läser

Åsikterna som presenteras i denna blogg ska inte ses som investeringsrådgivning. Alla mina egna aktieinnehav redovisas i portföljen på Shareville. Vill du veta mer om mig hittar du det här

Missa inte att följa mina dagliga inlägg på Youtube och Facebook!


4 kommentarer:

  1. Glad att jag avstår från Apple m fl amerikanska bolag, puh

    SvaraRadera
  2. Några funderingar kring investeringar som kan vara nåt om vi fastnar i låg tillväxt generellt. Har sett en hel del spekulationer i att det kan vara vad vi ser framåt nu när vi är förbi industrialiseringens effekter mm.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det förtjänar ett eget inlägg så småningom. Ett kort svar är att det är kanterna som blir intressantare om tillväxten går ner. En stabil gärna hög tillväxt gynnar bolag som växer med ekonomin (tänk cykliskt och exempelvis vinstmaskiner som HM). Försvinner tillväxten blir värdebevarande till låg risk och med viss avkastning mer värdefullt. Exempelvis daglivaror eller elbolag (även om de senare haft det tufft just nu). Den andra vinnaren är förhoppningsbolagen och andra med hög men osäker framtida avkastning. Den diskonteras med lägre räntor och aktierna blir dyrare.

      Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.