Sidor

lördag 13 augusti 2016

Inventerar portföljen - 28 aktier för börshösten 2016

Dags att titta igenom portföljen. Här är mina tankar om vad som åker ut, vad som ska in och vad som fortsatt platsar.



Hälsa till högt pris

Priset i Vitrolife håller emot bra, vilket väl får tolkas som att det finns en stabil efterfrågan på aktien även till högre priser än de jag och andra som följt bolaget länge räknar hem.

Min plan efter senaste rapporten är alltjämt en liten komplettering vid 440-450. Det är en bra bit över min riktkurs för i år på 375 (och flera har ju sett lägre som möjligt). Samtidigt har vår långa plan med swing trading i Vitrolife gått bra över åren och det förblir ett riktigt fint bolag så därför kan jag tänka mig att försiktigt hålla mig till den planen. För större nya köp skulle jag helst vilja se kurser under min riktkurs eller åtminstone under 400.
Cellavision landade efter rapporten i spannet 75-80 kronor, ungefär som väntat. Det är lite saftigt för min smak men vi har det innehav jag vill ha på sikt, så jag tror inte jag gör något där. Nya köp skulle jag nog inte ge mig på förrän ner mot 60 kronor och för att sälja av talar vi nog över 90 kronor. I båda fallen utan ytterligare nyheter. Jag tror ingetdera händer före nästa rapport.

Källa: Inquiry Financial
Jag stannar gärna i hälsosektorn med de vinster vi plockat ut ur Vitrolife och Cellavision. Två danska kandidater finns på bevakningslistan just nu. Den ena är, just nu bloggosfärens favorit, Novo Nordisk. Diabetesspecialisten hade ett dåligt kvartal senast och visst finns det anledning att titta på om det kan vara ett köpläge. En längre utförslöpa har plåster tillverkaren Coloplast haft. De rekommenderades tidigare i somras av Affärsvärlden. Det jag gillar är att det brukar gå att hålla hög lönsamhet för specialister på produkter som inte får vara fel men inte är kärnan i, som det är här, behandlingen

Reklam: missa inte min handel live och diskussionerna om din favoritaktie, börja här

Sverigesatsningen

Det blev lyckat att ladda upp med svenska bolag när de var på rea efter Brexit. Bahnhof och Besqab har båda gått bra. Precis för ögonblicket har jag inga tydliga planer för de innehaven. Jag tycker den långa trenden både i bolagen och i den svenska ekonomin är intakt men nu har ju det synts i priset.

Mer tvehågsen är jag om innehavet i Doro, som trots sin internationella karaktär ändå i mycket är ett svenskt bolag. Redeye haden en bra analys av Doro. Den var positiv och såg problemen som övergående. Jag är mer osäker. Det finns minst tre rejäla hot mot bolaget. Ett är att de snart ska konkurrera med delvis statligt ägda SOS Alarm. Ett annat är att det börjar märkas att snart krävs nya telefonmodeller. Slutlige  är hela pressen på marginalerna inom telekom ett exempel. Nu är aktien redan pressad men det är möjligt att jag skulle fiska upp den under 50 kronro. 

Går jag upp i storlek har vi bland annat HM i portföljen. Det är ett internationellt bolag men det vore ändå inte fel att se det som ett tysk-nordiskt utifrån var merparten av butikerna finns. Det är ett bolag och en marknad jag lagt mycket tid på. Jag är inte lika orolig för marginalpressen eller långsammare tillväxt som en del andra. Det finns mer tillväxt kvar, inte minst i Asien och även om marginalerna dämpas är det från fortsatt höga nivåer.

För min del tror jag inte på något genomklappningsscenario. Däremot är det ett skifte i klädindustrin och det är fel att tro att HM kommer upp i gamla glansdagar. Vårt problem är att innehavet har en lite större del av portföljen än jag tycker är befogat. Runt 300 kronor har varit min riktkurs för att lätta lite på det innehavet.  

Sedan har vi även norska Marine Harvest. Det är ett bra bolag och lax en industri med bra tillväxt. Nu har det varit en något extrem situation med laxpest och annat som påverkat utbudet. Det kan vara så att det kommer en reaktion nedåt i priset om den situationen lättar. Jag är tveksam till att jag vill följa med ner i djupet i så fall. En vinsthemtagning här har legat i korten ett tag.

Det finns flera konsumentinriktade bolag jag följer som kan dyka upp i portföljen. Kabe och Fenix Outdoor är två intressanta bolag med rapporter i veckan. Sedan tittar jag även på ICA, vars defensiva kvaliteter lockar och som inte ser lika dyrt ut längre. Clas Ohlson är alltid intressant och om kronan någonsin tar fart uppåt kanske det kan vara något. Jag har också fått frågor om Cloetta, för min del är det en ren prisfråga. Det kan dock vara värt att kolla upp.


Internationella varumärken

Apple och BMW är två urstarka varumärken vars aktier trampat vatten ett tag. Verksamheten går dock bra, särskilt i BMW som fortsätter sätta försäljningsrekord. En annan gemensam faktor är att marknaden ser betydande hot för att deras affärer möter starkare konkurrens kommande år. Särskilt de i båda fallen höga marginalerna är ifrågasatta. För min del känner jag mig trygg att ligga kvar i båda casen. När det gäller priset på respektive aktie, knappt 110 dollar för Apple och knappt 80 euro för BMW, så tycker jag båda är rimligt prissatta med känd information just nu. Det är med andra ord helt upp till de långsiktiga casen att leverera i båda investeringarna.

Hjulen i industrin

Källa: WSA
Jag noterar att varken SSAB eller Volvo fick den medvind jag hoppades på efter rapporterna. Det visar nog att marknaden mer gladde sig åt att det var mindre dåligt än att det var bra. Ännu så länge är det bara en reflektion men det är en lite lös grund att bygga vidare på. Jag får fundera en gång till i det här investeringarna. Stål är en mycket svår bransch med motvind länge än och i Volvo investerar jag nästan alltid utifrån caset att aktien när man räknar för det mesta landar runt 100-lappen. 

Det kan vara så att jag nöjer mig med den exponering mot industri innehaven i Norsk HydroABB och Investor ger. De innehaven har jag inga särskilda planer för, även om jag noterar att Investor runt 300 kronor känns ganska rimligt värderat. Skulle jag få ett ryck att investera i något annat vore det här en kandidat. 

Norsk Hydro är för övrigt ett case som rullat på ungefär som jag hoppats. Nu tror jag den aktien kommer att vila under hösten, efter att gått upp på en stark rapport. Kinas överutbud är ett problem men å andra sidan verkar hela marknaden balansera hyggligt. Råvaror svänger alltid ordentligt men jag känner mig just nu lugn med att ligga kvar i det här värdecaset.



Brittisk spekulation

Vi har köpt en liten post i en ETF för de 100 största brittiska bolagen. Grundcaset är att jag tror att brittiska stora exportbolag gynnas mer av billig valuta än de missgynnas av svagare inhemsk konjunktur samt att effekten blir större än jag förlorare på om pundet går ned ännu mer.

Det gäller dock främst mot dollar och euro. Mot svenska och norska kronan är jag mer orolig för hur en försvagning slår. Båda valutorna kan mycket väl stiga i värde (till och med troligt). Det lär inte få någon större effekt på brittiska bolag, så där kan jag som svensk investerare hamna fel. Den faktorn följer jag noggrant. Vi har dock en del annat i portföljen som gynnas av starkare skandinaviska valutor, så viktningen är rätt ok.

Rätt bank

En av fullträffarna jag haft (det saknas inte missar, som t.ex. reaktionen på Brexit) var bedömningen förra hösten och i början av det här året att bankaktier såg ut som en farlig investering. Vart efter de kommit ned ordentligt har jag gått tillbaka in i Handelsbanken, SEB och nu senast Hoist

Jag tror fortfarande att det inte gått upp för alla hur djup strukturkrisen är i banksektorn men däremot kan det helt klart finnas utrymme för en studs uppåt för några av de svenska bankerna. Inte minst tror jag det blir så om guldlocksläget uppstår att det blir en viss inflation och tal om försiktiga räntehöjningar. I det läget finns det utrymme för att surfa med, åtminstone till dess räntan faktiskt börjar röra på sig. 

Nu har vi kanske den exponering jag vill men en möjlig komplettering vore något amerikanskt. Jag tror deras banksektor har utrymme att höja värderingarna en del till. Mitt förstahandsval vore nog dock antagligen försäkrings- och investmentbolaget Markel, som jag har positiva erfarenheter av. Särskilt skulle jag gilla att få exponering mot en högre amerikansk långränta. Där har vi ju tidigare använt en ETF som blankar amerikanska statspapper, riktigt så het på gröten är jag dock inte den här gången.

Tillväxtmarknader

Vi ligger lite tunt på tillväxtmarknader. Millicom är det riktade innehavet även om flera av konsumtionsbolagen, särskilt Apple och BMW, ger en exponering mot andra delar av världen. När det gäller Millicom har jag inte uppdaterat mig nyligen men jag har inte i grunden ändrat mig om caset. Affärsmodellen ser stark ut och jag tror det kan rulla på vart efter aktiviteten i berörda ekonomier stiger. Det stora problemet i det här innehavet är den starka negativa exponeringen mot dollarn. Det vägs dock upp av att vi har annat som gynnas av starkare dollar. Sammantaget skulle jag kunna tänka mig att öka andelen av portföljen riktad mot tillväxtmarknader. Jag vet dock inte riktigt i vad.




18 kommentarer:

  1. Tycker Novo N är intressan på sikt men saknar fastighets bolag och ta även in Byggmax !
    Med vänlig hälsning
    Alf lantz

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad tror du om VD-bytet på Byggmax? Kommer det ha en stor påverkan?

      Radera
    2. Fastighetsbolag har jag varit skeptisk till länge men de har tuffat på uppåt vart efter räntan bitit sig fast nedåt. Några inspel har det blivit men jag inget på gång just nu.

      Radera
    3. Tack för tipsen förresten. :)

      Byggmax är ett fint bolag. Jag reagerar inte på vd-byte. Däremot är de lite berörda både av lågeäntepolitik (positivt men inprisat) och nya konsumtionsmönster där e-handel vinner mark.

      Radera
  2. Hur ser du på East Capital exp som en potential investering mot tillväxtmarknaden i Baltikum och en liten del av Balkan/Ryssland?

    Nu när de har kommit ifrån East Capital och ändrat sin investerings strategi, från dyra fonder och tung vikt i Ryssland till mer inriktning på Private equity och fastigheter i Baltikum.

    En väldigt hög substansrabbat att tillägga.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det som brukar komma upp är en roddig relation till andra delar av East och en hög förvaltningsavgift. Inte påläst själv men inte mitt spontana val.

      Radera
  3. Hej Gottodix! Vad tror du om Rottneros? Det känns som att bolaget kommer leverera en stark rapport, men tanke på den valutaeffekt mot USD som har skett de senaste månaderna. Eller så har kanske marknaden redan inprisat detta i dagens kurs? Jag gillar bolaget, med en fin utdelning och lågt P/E-tal. Vad tycker du?

    Mvh Simon

    SvaraRadera
    Svar
    1. Rimligt resonemang om ett bolag vi skullr kunna äga. Lite varning för starkare krona framåt.

      Radera
    2. Jag håller med dig om att chansen/risken för att kronan blir starkare är stor. För mig är rottneros ett bolag att äga på kort sikt. De har ju haft olika bra/dåliga år, och jag tror att det går att rida ut på den nuvarande starka cykeln en tid till. Självklart har massapriset också en avgörande roll.

      Radera
  4. Funderar på byta ut mina wal mart mot ica. Tycker ica gör mycket rätt och är överlägsna i upplevelsen och utbudet.

    Däremot svårt att räkna ut rimlig intjäningsförmåga. Många engångsposter senaste vinsterna.

    Vad tänker du här och har du något önskepris på ICA?

    Tror stenhårt på varumärket och synergier med apoteket < 3. Skulle dock gärna fimpa portföljbolagsdelen.

    /oskar

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det var bra sammanfattat. Ett tillägg är att man är i händerna på handlarna, vilket är ett minus. Jag har ingen direkt riktkurs. Rapporten tyckte jag levde upp ok till ganska höga förväntningar.

      Radera
  5. Hej Gottodix, tack för ett spännande inlägg som alltid!
    Vad tror du om Fortum på lång sikt? Du har själv tidigare ägt bl.a. GE. Fortum har låga skulder, hög kassa vilket är fint. Det som bekymrar något är branschen. Dock har fortum dessutom en riktigt fin yield

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej, skrev om dem i länkat inlägg. Mycket en fråga om att tajma när elmarknaden bottnat.

      http://gottodix.blogspot.com/2016/04/pa-begaran-fortum-fran-sidlinjen.html

      Radera
  6. Hej Gottodix. Uppskattar ditt bloggande och läser ofta. Angående Coloplast så verkar aktien relativt högt värderad med P/E över 30 och P/S över 7 ggr. Vilken tillväxt och vilka marginaler räknar du med för Coloplast? Hur ser konkurrensen ut för dem?

    SvaraRadera
    Svar
    1. De säljer plåster till sjukvården. De mer avancerade är en typ av produkt jag älskar. Den får inte gå fel men kostar lite jämfört med helheten. Mölnlycke är lägre värderat men har inte samma tillväxt. P/e 30 är lite dopat (som annat inom hälsa) men inte så farligt.

      Radera
    2. Baserat på nyckeltalen är väl Cellavison inte ohemult dyrt på kurser strax under 80 SEK? PEG ca 1,1, PE ca 28 ("lite dopat men inte så farligt"? :-) ) och med stigande omsättning och rörelsemarginal.

      Det hänger så klart på att tillväxten fortsätter, men de borde gynnas av både demografi- och digitaliseringstrender.

      Jag är lite sur för att jag inte köpte före rapporten, men jag kanske bara lider av anchoring bias efter att ha tvekat så länge på kurser 50-60 SEK.

      Radera
  7. Öresund, Bure och Indutrade!

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.