Sidor

söndag 10 juli 2016

För stor reaktion i svenska bankaktier?

Det ser mörkt ut för banksektorn men det syns priset. Dags för en dead cat bounce?


Bankerna går fortsatt bra

Källa: Börsdata
Jag har länge varit skeptisk till bankaktier. Miljön med redan höga marginaler, lån till hushållen som rimligen toppat samt en ekonomi med låg aktivitet och låga investeringar verkar ha begränsad uppsida. Lägg till det den allt större utmaningen med minusräntor och det har funnits ett tryck nedåt.

Nu har dock bankaktierna gått ned ett bra tag, bara i år är Handelsbanken ned nästan en fjärdedel och SEB och Nordea har tappat mer än en tredjedel. Finn det mer nedsida?


Källa: TradingEconomics

Om vi börjar med varför det skulle kunna vara så är det bara att titta utanför norden. Där är det en fullskalig kris i Deutsche Bank, nu värderat till p/b 0,2, i flera Italienska banker och i den brittiska fastighetssektorn - där det nu är flera fonder där det inte längre går att att ta ut pengar.

Även i den sunda amerikanska ekonomin har faktiskt bankvärderingarna kommit ned och ligger nu på p/b 0,9, det vill säga det är billigare att köpa eget kapital via börsen än tillföra det direkt till banken. En knepig situation om det skulle krävas nyemissioner. För vem investerar en krona som omedelbart devalveras till 90 öre?


Bästa portföljerna på Shareville? Kolla in mina förslag på Sparskolan.se


Bakom det här ligger i Italiens fall dåliga lån som aldrig städades efter finanskrisen. Nu är den redan skuldsatta regeringen beredd att ingripa men EU har skärpt reglerna och ser numera det som övriga länder gjorde efter finanskrisen som statsstöd. Den som kan sin EU-politik inser att det kommer Italien att strunta i och Bryssel få finna sig i. Jag sticker därför ut hakan och gissar att oron i Italien åtminstone kortsiktigt har förutsättningar att lätta. Ett liknande resonemang går att föra i britternas fall. Ja det saknas likviditet men det finns ett finanssystem som står förberett att ingripa.

I fallet Deutsche Bank är de strukturella problemen gigantiska för verksamheten ger inte tillräcklig avkastning och den låter sig inte enkelt skalas ned. Schweiziska UBS hanterade sina liknande problem genom att göra sig av med allt utom förmögenhetsförvaltningen. I Deutsche Bank är den olönsamma investmentbanken kärnverksamheten - så att lägga ned den vore som att säga åt SSAB att sluta med stål för att få upp lönsamheten. Det här ser faktiskt ut som ett genuint konkursbo men senast det begav sig i vintras löstes ändå problemen med några statliga utspel om tillgång på finansiering. Det går inte att vara säker men kortsiktigt ser det väl drastiskt ut att banken går omkull.

Det går förstås inte att veta men för en utomstående ser bankkrisen i Europa nu ut ungefär som den gjort ett tag. Det värsta problemet är nog att räntorna fortsätter falla, till synes utan stopp. Fast då ska man komma ihåg att i USA finns utrymmet för högre räntor och även på andra ställen så finns trots allt en del underliggande inflation.

Svenska banker har lönsamheten

Det ser sammantaget inte självklart ut att oron i världsekonomin ska ligga kvar eller att vi inom kort får en fullskalig finanskris. I den situationen ser ändå svenska banker överlag inte så farligt prissatta ut. Den svaga svenska bankkonkurrensen ger trots allt utrymme för en helt annan lönsamhet. De högre värderingarna av eget kapital kan försvaras med bättre avkastning än i andra länder. Det syns i P/E-tal som inte avskräcker och direktavkastning som lockar.

Helt säkert ska siffrorna justeras en del när vinsterna kommer ner ytterligare och det kanske kommer nya utspel om förändringar i kapitaltäckningsgraden bankerna behöver. Det handlar både som i Nordeas fall om att de kan vara väl optimistiska egna beräkningar i riskmodellerna eller för samtliga men mest Handelsbanken att kraven på bruttosoliditet (dvs utan hänsyn till egna riskmodeller) ökar.

Frågan är dock om vi inte närmar oss en punkt där de berättigade nedjusteringarna är inprisade i aktiekursen. Kvar är då oron för det som händer på andra marknader. Den skulle kunna vara övergående. Möjligen står alltså svenska banker inför det som kallas en dead cat bounce. En uppgång  i en starkt nedåtgående trend. För sett till verksamheten har bankerna fortsatt motvind.

Jacob Henriksson, alias Gottodix, som du kan följa på Facebook, Shareville här eller på Twitter @gottodix om du vill följa det jag läser

Åsikterna som presenteras i denna blogg ska inte ses som investeringsrådgivning. Alla mina egna aktieinnehav redovisas i portföljen på Shareville. Vill du veta mer om mig hittar du det här

Missa inte att följa mina dagliga inlägg på Youtube och Facebook!

2 kommentarer:

  1. Hej, tack för analysen. Det känns som om bankernas marknad till viss del är en helt egen marknad, med egna spelregler. Det är en oligopolisk marknad, som i grunden är stark, men där faktorer de senaste åren inneburit stora förändringar. Tänker på aktörer som naggar lite i kanterna (Nordnet, Länsförsäkringar bank och många andra) samt staters (USA?)nya regler som tvingar europeiska bankers insynsskydd att bli mindre skyddade mm. De låga räntorna verkar däremot inte haft någon betydelse för lönsamheten, utan det är som du beskriver andra faktorer som påverkar värderingarna nu.
    Tack för ordet,
    Dan

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, så är det nog. En fundering om sista punkten. Bankerna förlorar en del på inlåningen men hittills har de kunnat dryga ut marginalerna på bolånen desto mer. Kanske att de slagit i taket där.

      Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.