Sidor

måndag 4 april 2016

Börsdatavecka - måndag B&B Tools

Pausar denna vecka med att kolla in ett antal intressanta analyser med Börsdata. Först ut - ett bolag Gordon Gekko skulle älska.

Annat på gång

Jag håller på med ett större specialprojekt i veckan. Mer om det kommer så småningom. Därför tänkte jag att inläggen får blir lite kortare några dagar. Vad passar då bättre än att använda fantastiska Börsdata för att ta en titt på andras analyser.


Börjar med Värdepappret

Källa: Börsdata
I senaste numret av Värdepappret tittar Tom Mäkelin, som även har läsvärda bloggen Irvings Investeringar, på B&B Tools. Rekommendationen i artikeln med rubriken "Turnaround i förvärvsmaskinen" blir köp upp till 150 kronor.

B&B Tools är återförsäljare av diverse som behövs inom industri och bygg. Tanken var att bygga upp något liknande konglemorat som Indutrade eller Lifco. Läser man artikeln i Värdepappret slåss man dock av att det som i de båda senare är självständiga bolag samlade under ett paraply här mer framstår som rörigt. Här kommer lite information från bolagets hemsida för att visa vad jag menar:
Våra Produktbolag – Luna (Verktyg & Maskin), Skydda (Personlig skyddsutrustning), ESSVE (Fästteknik), Grunda (Förnödenheter) samt Gigant (Arbetsplatsutrustning) – utvecklar konkurrenskraftiga lösningar med produkter och tjänster inom olika behovsområden. Industrikunderna nås i första hand via koncernens egen marknadskanal TOOLS. Andra delmarknader, t.ex. byggkunder, nås via andra specialiserade återförsäljarkedjor eller fristående återförsäljare. Av Produktbolagens totala försäljning står vår egen marknadskanal TOOLS (inklusive partnerföretag) för cirka 50 procent.
B&B TOOLS har ingen egen industriell produktion utan produkterna som marknadsförs under koncernens egna produktvarumärken tillverkas av underleverantörer i framförallt Asien, med vilka våra Produktbolag har långvariga relationer. Våra egna produktvarumärken svarar för cirka 50 procent av Produktbolagens samlade försäljning idag. Huvuddelen av övriga inköp sker i Europa, men en ökande andel kommer från Asien.
Det finns alltså dels industrikunder med egna underleverantörer och egen distributionskanal, dels byggkunder med andra distributionskanaler.  Hälften är egna varumärken. Några andra viktiga data är att 70 procent av försäljningen går till industrin och 20 procent till byggmarknaden. Sverige står för hälften av omsättningen på åtta miljader, Norge för en tredjedel och Finland för en tiondel. Lönsamheten skiljer sig mycket mellan produktbolagen och de olika distributionskanalerna. Tillverkningen sker både i Europa och Asien.

Ett bolag för Gordon Gekko

Marginalerna imponerar inte, utan ligger stilla runt 6 procent medan konkurrenterna Ahlsell som legat mellan 8-10 procent. Försäljningen har också legat i stort sett stilla. Värderingen var ner och vände, som för så många andra industribolag men nuvarande nivåer runt p/s på 0,5 är på intet sätt historiskt billiga.

Det här helt enkelt ett bolag som kunde vara taget ur filmen Wall Street. Det snabba pengarna skulle komma om delar styckades av och såldes, produktionen koncentrerades eller någon geografisk marknad övergavs. För säkert finns det orealiserade värden under ytan som kan tas fram med en annan strategi. Det är också slutsatsen i Värdepapprets analys. Problemet är att inget av detta så här långt synts i siffrorna. För min del tycker jag det här är en välskriven analys, som man kan ha i bakhuvudet till dess man läser något om bolaget i skvallerspalten på Affärsvärlden. Skulle det börja röra på sig, så lär det finnas ett case men utan en trigger lär inte så mycket hända.

Ett spel på konjunkturen

Det mer alldagliga scenariot är att bolaget fortsätter följa konjunkturen. Det är en av mina favoritaffärer att köpa, helst högkvalitativa, bolag med stark koppling till enskilda händelser. Det kan vara starkare krona, som många handelsbolag gynnas av, starkare byggkonjunktur eller att industrin kommer igång. Bolagen som framstår som bortglömda och där det går att förvänta sig ett lyft vid vissa yttre händelser är bland det bästa jag vet.

B&B Tools har en del poänger. Det finns en byggtrend, som absolut kan lyfta bolaget. Sverige är den starkaste marknaden, även om Finland och industri inte är en kombo som övertygar just nu. Industritrenden är jag inte heller helt övertygad om. Kronan har redan stärkts en del även om euron fortfarande är dyr. Här blir den röriga strukturen ett tydligt problem - det går inte riktigt att se vilka händelser som starkt gynnar bolaget.

Så visst kan B&B Tools dyka upp som en spekulation i vår portfölj men det är i så fall mer om jag snappar upp att något kan vara på gång i bolaget.



2 kommentarer:

  1. B&B tools är ett kvalitetsbolag, men lönsamheten är inte så bra att den förtjänar ett genomsnitts 3 års P/E på ~14 och P/tB 7. P/EBIT ligger ungefär på 9 vid 150kr

    De har säkert gjort bra förvärv hittils men det är inget garanti på fortsatta lika bra förvärv.

    De får bra skattefördelar med att ha nästan hälften av balansomslutningen i goodwill när de kommer skriva av dom kraftigt, men direkt de har ett kvartal/år som ses som en besvikelse kan den sjunka som en sten.

    Värdepappret gav en köpkurs på 150kr för att dom har en positiv tro för framtiden men har tydligen inte alls räknat med riskerna i prissättningen. Jag köper fortfarande B&B tools när de närmar sig 100kr. 150kr är en allt för stor risk för att nå ett avkastningskrav på över 10%.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi landade på 150 kr till slut. Själv köper jag B&B omkring 100 kr som du. Jag började bygga upp en position och tänkte ta en stor position men såklart stack bolaget iväg snabbt från 110 kr till 150 kr och då sålde jag av och letade vidare. Om kursen sjunker igen köper jag gärna tillbaks. Den skuldsanering som bolaget har genomgått de senaste ~10 åren tilltalar mig mycket.

      Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.