Sidor

torsdag 10 mars 2016

Tufft för börsen när Draghi missade öppet mål

Mario Draghi klev in på presskonferensen med en marknad som inte kunde vara nöjdare. När han klev ut var euron uppåt och mungiporna nedåt. Nu väntar mer volatilitet.

Vilken hjärtstartare


Källa: TradingEconomics
Det har bubblat centralbanksnyheter hela veckan. Mest har det varit spelteoretiska resonemang om hur mycket ECB måste sänka för att få en tillräcklig effekt på marknaden. En annan växande och för ECB säkert störande diskussion har varit om centralbankerna fortfarande kan påverka ekonomin. Idag exploderade formligen exploderade Twitter av spekulationer. WSJ önskade sina läsare god morgon med tweeten "Happy ECB day".

Guld, olja, och all världens börser precis alla tillgångslag har rört sig inför beskedet. Särskilt intensiva dagar har det varit på obligationsmarknaden - inte minst har företagsobligationer rört sig på förhoppningar att ECB ska inkludera en del företagsobligationer i sina stödköp.

Det enda som varit obegripligt stillsamt både i år och under den här intensiva dagen är växelkursen mellan euro och dollar. Ett smalt band på någon procent har rörelserna begränsat sig till. Det trots att det starkaste ekonomiska temat vi gick in i året med var det s.k. central bank divergence. FED på väg mot räntehöjningar och ECB inställda på att lätta mer på penningpolitiken. Precis det här är på väg att hända men växelkursen har inte reagerat.

En orsak har den tungrullande förkortningen RoRo - risk on, risk off. Förra året var logiken att när marknaden sökte risk steg dollarn, för då ville handlarna utnyttja ränteskillnaden mellan USA och Europa. När det sedan blev osäkrare i ekonomin så ville handlarna komma ur sina trades och dollarn sjönk. I år har det inte varit så, bland annat eftersom osäkerheten vuxit om FED:s planer för året.

Desto intressantare att det var just växelkursen euro mot dollar som reagerade starkast på dagens besked från ECB. Möjligen tryckte Mario Draghi oavsiktligt igång valutaspelet än en gång.  

Marknaden gläds åt beskeden

Kvart i två var det äntligen dags. När pressmeddelandet kom var både reaktionerna i pressen och på börsen positiva. Ett lättnadsrally med de nordiska börserna upp över 2 procent vid en tidpunkt. Precis som ECB rimligen hade hoppats syntes det också i eurons växelkurs.

ECB sänkte som väntat räntan med 0,1 procentenhet till -0,4 procent. Samtidigt höjdes stödköpen av obligationer höjdes med 20 miljarder euro till 80 miljarder euro i månaden. Det var mer än väntat. I paket ingick också en hel rad andra åtgärder för att stimulera ekonomin och säkra att åtgärderna ska En var att även företagsobligationer inkluderas i stödköpen. Två andra riktade sig mot bankernas möjligheter till billig finansiering. Bland annat kommer bankerna kunna låna extra billigt under förutsättning att de i sin tur lånar vidare till företag.

Beslut som gladde marknaden

Den här gången hade ECB ändrat upplägget på informationen, så alla beslut låg i pressmeddelandet. I och med att reaktionerna så långt var precis de önskade borde därför varit en trevlig stund för Mario Draghi när presskonferensen började halv tre. Så blev det inte.

Det var en underligt disträ Draghi som mötte pressen. Flera gånger svarade han inte på ställda frågor och personer i hans omgivning fick viska att han glömt eller missuppfattat frågan. Dålig dag på jobbet kan man minst sagt säga. Trots det var innehållet i svaren det önskade.

ECB guidade om att räntan kommer ligga på den här nivån eller lägre minst under den utpekade perioden för QE-programmen och troligen långt efter det. I ett av de bättre ögonblicken förklarade Draghi att penningpolitiken långsamt drivit ekonomin i rätt riktning. Utan insatser hade deflationen varit svår att möta. Nu växer eurozonens BNP, om än med blygsamma 0,3 procent. Det är stöttat av konsumtionen men tyngt av svag export. Med andra ord delvis styrt av faktorer utanför det Europa kan styra, som oron i Kina.

Nu är det sämre momentum i återhämtningen och då ökar ECB takten något till. Det i sin tur dämpar effekter av tillfälligt tryck nedåt på inflationen från bland annat ett lågt oljepris. Samtidigt har trots allt både företagens och hushållens upplåning ökat. Dessutom är finanspolitiken svagt stimulerande, om än i för låg omfattning. Det här gör att ECB fortsatt ser en amerikansk utveckling framför sig med så småningom stigande löner och priser. På vägen behövs stimulanser och åtgärder för att minska osäkerheten kring finansiering, exemplifierad av den senaste bankoron.

Draghi pratade bort sig

Jag följde presskonferensen i ett fönster och marknadsreaktioner i ett annat. Så här långt fortsatte trenden med svagare euro och starkare börs. Sedan trasslade Mario Draghi till det ordentligt. Flera av journalisternas frågor cirkulerade kring banksystemet och de negativa räntorna. Draghi försvarade politiken så här långt och försökte återge hur de nya programmen var tänkta att säkra finansieringen.

En del i resonemanget var att lägre räntor visst var möjligt. Det behövde i så fall bara kombineras med nya åtgärder för att hålla bankerna flytande. En smart journalist ställde då frågan vilka resonemang om sådana åtgärder som redan diskuterats. Finns det en plan på plats. Då svarade Mario Draghi att nej det gör det inte, för vi har inte nu några planer på att vidta ytterligare åtgärder. Ridå.

Från den punkten vände euron uppåt och börsen nedåt.

Snabbt justerades alla positiva rubriker till sådant som "ECB cuts rates to new low and expands QE - Euro strengthens as Draghi plays down prospects of further rate reductions" (FT) och "European Stocks Turn Lower, Euro Rebounds on Draghi Comments - Many investors are concerned central banks’ powers to influence markets and the economy are waning" (wsj).

Med andra ord - Mario Draghi förlorade, precis som i december, förtroendespelet mot marknaden. Runt fyratiden var bilden åter ett Europa som tyngs av dålig konjunktur och deflationsrisker och som förgäves kämpar med en milt stimulerande finanspolitik och en penningpolitik som är out of ammo. Ett uttryck Mario Draghi själv tog upp men då i ett försök att säga att det inte är så.

Min reflektion

Idag var det verkligen öppet mål för Mario Draghi. Nästan vad som helst hade gett den effekt han ville - besluten var ju redan väl mottagna. Vid presskonferensen var det därför nästan obegripligt att han gick bort sig. För det verkade som om det var ett misstag. Alla andra svar han gav gick nämligen i riktningen "vi gör det som krävs, när det krävs och det fungerar".

Så hur ska man tolka den här reaktionen? För det första ska jag säga att jag blev förvånad. Vi hann till och med öka vår aktieexponering innan kurserna föll tillbaka. Jag drar två slutsatser. Den ena är var en nyhetsvariant på traderbegreppet omvänd hammer. En hammer är när en trend är så stark att börsdagen trots att den öppnar nedåt återhämtar sig (eller vice versa vid nedgång). En negativt tolkning av Draghis miss är att marknaden letade efter den. Det behövdes bara en svag blipp av att allt inte var som det borde för att nyheten skulle tolkas negativt.

Den andra reflektionen är att nu kommer alla tal som ledamöterna håller komma slag i slag. I botten finns trots allt beslut marknaden gillar. Frågan är om det inte kommer nya utspel för att förtydliga att ECB visst är beredda att sänka mer.

Så tittar jag framåt undrar jag ändå om inte det här kommer visa sig vara en positiv blipp för ekonomin och börsen. Det som oroar är att marknaden inte håller med mig.

4 kommentarer:

  1. "Jag följde presskonferensen i ett fönster och marknadsreaktioner i ett annat."

    Det vore intressant att se ett inlägg som behandlar hur du synar marknaden, vilka verktyg har du, vilka nyhetskanaler ger dig snabbast information, hur gör du efterforskningar i olika företag osv?

    Förstår om du har begränsat med tid men som relativt ny på aktiemarknaden så hade det varit kul att höra vad som finns tillgängligt för oss småsparare?

    Tack för en trevlig blogg!

    SvaraRadera
  2. Det skriver jag gärna mer om vid tillfälle. Några tidigare inlägg som kanske kan vara av intresse är nedanstående.

    Vägen från nyfiken till kunnig aktieinvesterare
    http://gottodix.blogspot.se/2015/09/vagen-fran-nyfiken-till-kunnig.html

    En enkel modell för att hitta fina småbolag
    http://gottodix.blogspot.se/2016/02/en-enkel-modell-for-hitta-fina-smabolag.html

    Så tänker jag kring strategi för investeringar
    http://gottodix.blogspot.se/2015/02/sa-tanker-jag-kring-strategi-for.html

    Hur överleva en börskrasch?
    http://gottodix.blogspot.se/2015/01/hur-overleva-en-borskrasch.html

    Är du en bra chef för dina pengar?
    http://gottodix.blogspot.se/2015/12/ar-du-en-bra-chef-for-dina-pengar.html

    Gästinlägg: tre regler för bra investeringar
    http://gottodix.blogspot.se/2015/01/gastinlagg-tre-regler-for-bra.html

    SvaraRadera
  3. Helt otroligt. Nu tror jag faktiskt att vi toppade på 1422 och ska ner till 1270 innan mars månad är slut. Kommer bli skakigt då vi ligger i slår i toppen i trendkanalen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Trevligt med en ny blogg. Länkar till ditt inlägg om Leo Vegas. Du hittar en inlägg om notering här på bloggen också.
      http://finansmannen.bloggplatsen.se/2016/03/10/11280425-leo-vegas-aktie/

      Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.