Sidor

torsdag 24 mars 2016

Börsen: tjur eller björn? Nej, kanin

Finns det en lokal svensk björnmarknad på börsen? Ja, men bara om kronan är på väg att stärkas.

Flyter utan riktning

Källor: Nasdaq, Riksbanken
Det finns ett antagande om börsen som jag är fundersam på. Det är att marknaden just nu skulle trenda nedåt - att vi är i en björnmarknad. Det här diskuteras mycket i Sverige och en av de främsta förespråkarna är Kavastu på Twitter. Jag har stor respekt för hur han och andra läst Stockholmsbörsens till synes negativa utveckling. För min del är jag, som många andra, orolig för att det kommer en andra sättning i marknaden i år.

Det skulle vara logiskt om ekonomin och bolagsvinsterna vände nedåt. Det skulle också vara ett förväntat utfall om, som i USA, räntorna gick uppåt. Den tes jag arbetat med ett tag är att vi befinner oss i limbo mellan centralbankernas stimulanser, normalisering på börsen och stigande räntor. Se t.ex. "Hela börsen är en swing trade just nu" (Nordnetbloggen) från i höstas.

Jag är tveksam till att titta på en börs mätt i lokala valutor. Stockholmsbörsen är exempelvis starkt styrd av USA och dollarn. Det skrev jag senast om i "Undervärderad krona är övervärderad börs". Faktum är att vår börs rör sig nära S&P500 med en hävstång på hur kronan rör sig mot dollarn. Det är logiskt. Sverige existerar inte i ett vakuum. Normalt när börsnedgångar diskuteras är det globala fenomen eller åtminstone styrda av ett lokalt realekonomiskt fenomen - som en krasch i bostadspriser en industrikris eller liknande. Inget av detta finns som faktor i Stockholmsbörsens nedgång.

Tittar man på OMXSGI för de två senaste åren, ur ett amerikanskt perspektiv, så har utvecklingen i dollar varit sidledes med svaga rörelser upp och ned. Det vi sett som upplever världen i vår lokala valuta är bara att Riksbanken tryckt ned kronan mot dollarn och på slutet fått se den börja stärkas igen. Kronan har all anledning att fortsätta stärkas men det är ändå en svag trend för att betrakta hela börsen som svag.

Kaninen är här

Källa: FT
Om vår börs i det närmaste är att betrakta som en multipel av USA - hur ser det då ut där? "Equities: Shaking off the bears" (FT) går igenom läget på den amerikanska börsen. Precis som i andra artiklar där ämnet diskuteras är utgångspunkten att de amerikanska börser vi speglar fortfarande är i en trend uppåt. Stockholm skulle alltså vara i en björntrend medan New York är i en tjurtrend? 

En slutsats som dras i artikeln är att USA varken är i en bull eller en bear market utan i en bunny market. Det skuttar upp och ned. Ungefär som Stockholmsbörsen, uttryckt i dollar betett sig de två senaste åren. En annan sak som diskuteras i artikeln är vad som vänder en "bull market". Så här säger James Breach från Cougar Global Investment" om USA:
“Bull markets don’t die of old age. It’s always recessions that kill bull markets. And we have zero per cent chance of a recession in the next 12 months.”

Källa: Fact Set
Jag håller inte med honom om sannolikhetsbedömningen, varken för Sverige eller USA men klart är att ingendera ekonomin är i eller uppenbart på väg in i en recession. Det är dock inte heller uppenbart att ekonomierna mår prima. Det är blandade signaler som kommer hela vägen från globala rapporter om ekonomin, som från IMF, till rapportresultaten i det senaste kvartalet. Rensat för energisektorn har inte så mycket hänt i USA, en viss press från den starka dollarn men inte så mycket mer.

Några reflektioner

För mig skulle det behövas signaler från ekonomin för att finansmarknaderna ska ta sig ur det som i mina ögon snarare varit en volatil än fallande period. Om det blir upp eller ned från den punkten bör rimligen bero på vart ekonomin tar vägen. Det kan helt klart bli nedåt men åtminstone i Sverige och USA är som bekant tillväxten hög medan den internationellt är svag men stabil.

Allt annat vore att antingen dra slutsatsen att börskurserna varit i en bubbla eller att börsen även på sikt styrs inte av fundamenta utan av sina egna lokala trender. En bubbla skulle exempelvis kunna vara kopplad till de ymniga tillskottet av kapital som centralbankerna stått för. För att vända det skulle rimligen en neddragning av stimulanserna till ekonomin krävas. Vad som skulle driva en lokal trend för Sverige vet jag inte riktigt.

Så finns det en björn på Stockholmsbörsen eller inte? En knepig fråga. Kanske, i så fall i form av den felvärderade kronan. Är globala börser inne i en nedåtgående trend? Tveksamt. Frågan är om vi inte fortfarande talar om riskerna som borde finnas i en världsekonomi som sedan länge hållits uppe av diverse stimulanser och speciallösningar. Det är för visso riktigt stora risker men de var lika stora igår som det är idag. Den riktiga signalen för en nedgång har inte kommit ännu eller för en uppgång heller, för den delen.

6 kommentarer:

  1. Jag tror att du har fel - jag anar snarare en påskhare än en kanin. :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Groda? Känguru? Lax? Vilka andra djur är kända för att hoppa? :)

      Radera
  2. La en länk till din blogg i mitt senaste inlägg. Kunde inte låta bli när du lyckades tajma påsken med "kanin-börsen" som du så fint namngav det! Tack för en bra blogg Gottodix!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej,
      kul att titta in på din blogg. Den ska bli spännande att följa!
      http://utdelningnissen.blogspot.se/2016/03/paskuppdatering-prisa-gud-har-kommer.html

      Radera
  3. Det är en högst intressant observation, men med det synsättet så kan man ta resonemanget ytterligare ett steg och säga att det faktiskt har varit en rejäl bullmarknad om man mäter börsen i mängd guld eller olja istället för sek eller dollar...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, både guld & olja ses ju från tid till annan som "riktiga" pengar så det finns en poäng i det. Sedan har ju börsen en särskilt nära koppling till de amerikanska börserna och dollarkursen.

      Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.