Sidor

lördag 20 februari 2016

Rapporterna: caset i Norsk Hydro håller

Tecknar ned några snabba anteckningar om Norsk Hydros rapport. Caset håller, är sammanfattningen. Kostnadskontroll, en marknad i hygglig balans och tillväxt framåt får utsikterna att se bra ut.

Stabilare än det såg ut

Vid första anblick var inte sista kvartalet förra året minnesvärt för Norsk Hydro. Fallande rörelseresultat till 725 miljoner norska kronor mot av analytikerna förväntade 1156 miljoner norska kronor. Det innehöll dock en hel del engångskostnader, som är svåra att ta ställning till hur enstaka de egentligen är över tid. Möjligen är det stabila operativa kassaflödet ett bättre mått på nuläget. Det gynnades av att rörelsekapitalet kunde minskas genom olika effektiviseringar och besparingar. Sett till helåret blev var  ett rörelseresultat på 9 656 miljoner norska kronor helt godkänt.

För det är det som är grejen med Norsk Hydro. Bolaget har klarat att hålla lönsamhet och en stark finansiell ställning i riktigt svåra marknadsförhållanden. Det har till och med funnits medel för en del framåtblickande investeringar som det energieffektiva smältverket i Karmøy. Till övriga nyheter hörde att kraftförsörjningsproblem i Årdal verkade kunna lösas relativt smärtfritt under innevarande kvartal och att det inte blir några leveransstörningar till kunder.


Konjunkturen och Kina avgör

Källa: Börsdata & Norsk Hydro 
Det kan ju tyckas vara en aningen lättsinnig rapportkommentar. Poängen för mig är dock att jag utgått från att Norsk Hydro är ett välskött bolag med starka finanser. Det sista har märkts nu när många bolag i branschen får se sina kreditbetyg sänkas. Det bör Norsk Hydro kunna undvika.

Istället har jag lagt tiden åt att titta på marknaden för aluminera. Det ser rätt bra ut. Det finns ett litet överskott under 2016 men det härrör främst från Kina. Där är även produktionskostnaderna högre och över världsmarknadspriset. Det är heller inte gratis att exportera aluminium - särskilt inte när tullar tillkommer. Jämfört med många andra råvarunischer ligger därför aluminium bättre till. Det gäller även på sikt där en tillväxt i efterfrågan finns på 4-5 procent per år väntas fram in en bit på nästa årtionde. Det är efterfrågan på lätta material inom bygg- och bilindustri som driver tillsammans med bra förutsättningar för återvinning.

Låga priser för input, stigande efterfrågan och kanske minska produktion är alltså det som i grunden är caset i Norsk Hydro. Det håller bra, åtminstone så länge konjunkturen inte viker.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.