Sidor

söndag 21 februari 2016

Nätets bästa om björnar och utdelningar

Bloggosfären tog börsoron i början av året med ro. Björntrender var en trend i sig själv, liksom att fokusera på bra utdelningsaktier.


Björntrenden alla pratar om

Källa: CMJ, Kavastu och Fed St Louis
Det råder en lite ödesmättad stämning på börsen. Den där känslan av att det är sista beställningen eller till och med att bandet fortsätter spela fast isberget träffat Titanic. Björntrenden är ämnet alla talar om och det alla tassar runt är om det leder fram till den stora kraschen. Till att börja med kanske förväntningarna på ett eventuellt ras behöver justeras. Vi uppfattade nog inte det i Sverige men finanskrisen var en exceptionell smäll för världsekonomin och börserna.

Det som följer marknadens mönster ser dock likheter i själva nedgången. Två som pekat på att vi nu är på platån före den större nedgången är CMJ och Kavastu på Twitter. Jag tror deras läsning av vad marknaden ser är helt korrekt. Kommer det en stark negativ trigger nu, så blir det en större nedgång. Det här är det många på marknaden som uppfattar. Det märks på att andelen kontanter förvaltare håller ökat, att guldpriserna stigit och att yieldkurvorna pressats när många sökt tillflykt till statsobliagioner från säkra länder. För min del tror jag dock inte raset kommer med mindre än att ekonomin svarar. Marknaden ser och reagerar på en möjlig risk men det är först om den faller ut som den riktiga effekten kommer. Det var det jag talade om på Nordnet Live och utvecklade i det här inlägget

Bloggarnas tankar om osäkerheten

Alla förhåller sig förstås till den här björntrenden. En riktigt bra blogg som blandar fundamenta och tekniska signaler är Aktieräven. Det är ingen dålig kombination just nu. Det här var en kul reflektion "Vi baissar: en kavalkad i negativa signaler". Det är en lista med brus, tror jag Kenny och Martin på Aktiefokus skulle tycka. Det är kanske lite off topic för det här inlägget men ni har väl inte missat att de har synlig Aktiefokus-portföljShareville numera. 

Spartacus Invest tror i "Då vaknar björnen på riktigt" att det riktiga raset inleds när utdelningarna getts. En tanke även Kavastu varit inne på. April eller maj är det med andra ord dags för björnen att vakna på riktigt, konstaterar, alltid fyndiga Spartacus, och lägger till "I alla fall den skogslevande." En sund inställning har en av bloggosfärens mer inflytelserika profiler, Ägamintid i "Lite tankar om börsläge och några nya affärer". Han påminner om att inte titta för mycket på priset eller nuvarande vinster. Nu mer än någonsin är det dags att försöka hålla huvudet kallt och värdera bolagens stabila lönsamhet.

En "Plan under nedgången" har Daniel Investerar. Tanken är att sänka förväntningarna och ha en ankringspunkt att portföljen kan gå ned 40 procent. En sorts mental förberedelse för den långsiktige således. Han följer också rådet att öka i obligationer och räntor istället för i aktier till dess läget klarnat (ungefär som megaförvaltarna med andra ord).

Liknande tankar har Investerarfysikern i "Beredd för björnattack". Han gör en iakttagelse jag känner igen mig i - portföljen har gått bra bland annat för att den varit överviktad i småbolag. Nu kan det bli tvärtom om man inte är försiktig.

Ser köpläge

Mer positiv är inställningen i "Lite koll på läget…" (6mille.mot6miljoner). Efter att ha tittat igenom riskerna blir Drömmarens slutsats att ekonomin håller emot osäkerheten på marknaden. En ganska vanliga uppfattning även bland proffsen. Positiv får man väl även anse att Våra Placeringar var, som vältajmat valde att plocka fram "Det torra krutet..." häromveckan. Den riktiga lärdomen där kanske är just att det är bra att ha handlingsutrymme i en volatil marknad. Något vi satsade på inför året men möjligen släppte lite för snabbt. I "När börsen går upp" (AttVäljaLycka) behandlas frågan om att tajma botten. Slutsatsen blir att vändningen de senaste dagarna varit chansen att haka på ett köpläge snarare än en tillfällig studs.

Utdelning som räcker länge

Börsoron och fallande, tillsynes aldrig bottnande, räntor har styrt över mycket kapital till säker avkastning. Samtidigt har det allmänna börsfallet slagit brett och även drabbat många fina utdelningsbolag. Den här möjligheten har många både proffs och privata investerare noterat. Vissa tror, som nämnts ovan, till och med att den riktiga nedgången kommer när utdelningarna lämnats i vår. 

Själv läser jag alltid hur Stefan Thelenius tänker kring sina utdelningsinvesteringar. Honom har fler än jag upptäckt och häromdagen var det dags för en läsvärd intervju i DN, kommenterad av Stefan och länkad här. Den som vill komma igång med utdelningsinvesteringar kan kolla in "Global Dividend - första halvåret" (z2036).

När du läst det kan det här var en spännande fortsättning - "Hitta rätt utdelningsaktier" (Börstankar). Det är en spännande lista med förslag till bolag att plocka in i utdelningsportföljen. Vi tycker lika om Handelsbanken. Däremot vet jag inte om jag skulle se Volkswagen som ett utdelningsalternativ just nu. Snarare ett ganska riskabelt men möjligen ok case byggt på att bolaget rider ut stormen. A propos Handelsbanken kanske ett tecken på björntrenden är att många backar hem till det här trygga alternativet nu. Ett exempel är Utdelningsseglaren.

En annan av mina (och mångas) favoriter är Petrusko. Här tipsar han om en utdelningsfond jag fick en fråga om häromdagen. Värd att kolla in "iShares International Dividend". Ett ambitiöst utdelningsprojekt kommer från västkusten. Där ett inlägg för den som gillar REIT:s kan vara "Dividend all stars: WP Carey".

Den som vill se en fullödig utdelningsportfölj in action bör annars kolla in "Utdelningar och prognos" (Chansar Mest). Läsare av den här bloggen vet att jag har ett särskilt gott öga till de läsvärda inläggen på Chansar Mest. Det blir en lite annan vinkel när investeringarna kommit så långt från startpunkten. 10 procents utdelningstillväxt imponerar i det rådande börsklimatet. För övrigt noterar jag att veckospararen Aktienovisen även han har viktat över allt mer till utdelningsaktier.

Varning för utdelarna?

En viktig aspekt för den som letar direktavkastning tas upp i "Har börsen blivit billig nu?" (Utdelningsinvesteraren). I den börsfas vi är nu är det rimligt att utdelningarna ligger högt, eftersom de baseras på föregående års vinster. Ska ekonomin ned nu, så följer vinsterna med och utdelningarna lär sjunka. Ett intressant alternativ till att fiska utdelningar tycker jag är att hålla ett öga på de bästa investmentbolagen. Nu stiger rabatterna samtidigt som innehaven också varit på väg ned. Läget kan komma när det faktiskt är ett billigare sätt att köpa in sig i börsen. Det skriver alltid intressanta Riskminimeraren om i "Om Investor: låg substansrabatt - men ändå intressant".


Strategin och dina lärdomar

Några bloggare betraktar istället turbulensen med en mer reflekterande blick. En modern klassiker som redan spritts i bloggosfären och via Twitter är "Mina brister som investerare" (GustavsAktieblogg). Gustav reflekterar kring de här möjliga bristerna hos sig själv:
  • Krånglar till det lite då och då
  • Köppanik - jag bara måste ha det där bolaget
  • Längtan efter det exotiska
  • Mod, eller snarare övermod?
  • Confirmation bias
Hur ser din egen lista ut? Troligen är det så att det är lättare att identifiera utvecklingsområden när det gungar till än en solig dag när börsen tickat upp några procent. Allra bäst är nog strax efter en nedgång, så det inte krockar med känslomässiga reaktioner. Med andra ord kan tajmingen för att läsa Gustavs inlägg knappast bli bättre. 

Det konstaterade även, här ofta citerade, Aktieingenjören i inlägget "Tankar som startat på Gustavs aktieblogg och hur de påverkat mig"I en intressant tankegång tittar han på något som skulle kunna ses som Värdeinvesteringar 2.0. Titta särskilt på kvadraten för tillväxt och konkurrensfördelar. Ett ramverk för att undvika värdefällor är ingen dum tanke. Värd en länk är även "Vad som är fel på börsen, tankar och investeringar". Där tittar Aktieingenjören på börsen just nu och konstaterar att det enda som egentligen hänt är att den gått från dyr till en mer normal värdering. 

Konkreta tips för att inte gå bort sig i en svår marknad ges i "Hur ska jag agera nu när börsen faller? (Långsiktig Investering). Den skrevs mitt när det blåste som värst i januari. Kanske just därför är det nog ett inlägg många har glädje av. Tuffa på men håll dig till det säkra och långsiktiga är en sammanfattning. Lite samma tanke finns i rappa, nästan twitterformade bloggen Life is my goal - som bland annat listar 10 aktier att behålla för evigt. "Until death do us part.".

Fast vad är bättre än att förkovra sig? Kanske kan ett alternativ till att oroa sig för börsen vara att ansluta sig till den här bokcirkeln "The Intelligent Investor - kapitel 1" (Aktiedepån). Den läser även DanielWikström, som för övrigt har en egen sammanfattning av vad som är läsvärt i bloggosfären just nu.

5 kommentarer:

  1. Bra beskrivning, länksamling och tack för omnämnandet!

    SvaraRadera
  2. Snygg sammanfattning där du fick med det mesta! Kul och se att de bloggar(e) du refererar till är i princip dom jag läser för inspiration & lärdom för att bli en bättre utdelningsinvesterare!

    SvaraRadera
  3. Fin sammanställning och tack för omnämnandet!

    SvaraRadera
  4. Tackar ödmjukast för omnämnandet...

    Riktigt bra genomgång med mängder av kul tips

    SvaraRadera
  5. Trevligt att du skriver om min blogg! Jag får jobba på längre inlägg, man vill ju inte bli kallad för twittrare! =)

    Grymt imponerad av alla dina inlägg! Hur hinner du med? Måste ju ta flera timmar att skriva varje vecka?

    Keep on the good!

    /LIMG

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.