Sidor

lördag 23 januari 2016

Börjar fundera på ABB

Vi är på väg ur GE. Där såg kraftdelen starkast ut. Kan det vara dags för ABB? Bolaget kan ju vara på gång att delas.

Ett kinderägg av olika case

Källa: Börsdata respektive ABB (med mina anteckningar)

Jag har bara börjat titta på ABB. Det går dock inte att komma ifrån att bolaget är i ett intressant läge. En artikel jag läste i veckan var "ABB måste ta krafttag" (Di). Det verkar som om planerna på att stycka ABB och antingen dela ut eller sälja kraftdelen förstärks alltmer vart efter svenskarnas grepp stärks i bolaget. Det är antagligen en industriellt bra affär och helt säkert en som åtminstone kortsiktigt skapar värde för aktieägarna. Den här renodlingen har alla förutsättningar att driva priset.

På ett sätt är det ett ok skäl att gå in i aktien bara på den grunden att Cevian är inne och försöker driva på en förändring. Jag har tidigare ok erfarenheter av att ta rygg på dem, först i Danske Bank och sedan i Volvo (där jag klev ur vid en rätt ok tidpunkt men nu åter klivit in).

Sunda verksamhetsdelar

Ett annat intressant skäl att titta på aktien är att, trots allt, är automatisering en av de stora framtidsbranscherna. Det är lite bortglömt nu men i Tyskland var länge det stora samtalsämnet industri 4.0. Ingenstans är sakernas och tjänsternas internet så närvarande som på verkstadsgolven. Kraftsidan, särskilt från alternativa energikällor, var därtill den ljusaste punkten GE:s rapport häromdagen.

Återstår transporter och infrastruktur - här ser det väl inte lika självklart ut men mycket beror på konjunkturen. Håller den takten kan det bli riktigt bra, där är det nog Europa som står för uppsidan medan förhoppningarna om överraskningar nu ligger på tillväxtländerna. Med det sagt framgår förstås risken i caset. Det här är ett bolag som helt tydligt berörs av det som nu skakar på börsen. Å andra sidan kan man då även säga att uppsidan följer med.

Inte uppenbart pressade värderingar

Nästa fråga är förstås om ABB är dyrt. P/E (ttm) på 14 och en direktavkastning på 4,5 procent, enligt Börsdata, skrämmer inte. Tvärtom. Det blir förstås en avvägning mot riskerna att det är räknat på vinster som skulle kan falla. Med andra ord en gissning på konjunkturen. Den är upp till var och en att ta ställning till, för min del tycker jag fortfarande att neutralt är den bästa gissningen. Det vill säga att det tuggar på ett tag till.

En viktig utgångspunkt i det sammanhanget tycker jag är att aktien inte pressats allt för mycket i den uppgång som redan varit. Så vitt jag kan se verkar så inte vara fallet. Tittar man på ABB i börsdata framträder ett mönster som är typiskt för många verkstadsbolag. 2011 framstår som året då allt skulle normaliseras (dvs. gå tillbaka till tiden för finanskrisen). Det gör det inte och efter 2012 börjar en frikoppling av värderingen från tidigare värderingslogik träda fram.


Mina första tankar

I ABB:s fall är det en övergång till stabila, lägre, marginaler men en ok försäljningsutveckling som driver lönsamheten. Det verkar inte heller varit en ökad belåning (och återköp) som hållit uppe kursen. Sett både till aktiekurs och avkastning på eget kapital verkar det också varit en stabil period. Precis som för många andra bolag gick det lite för snabbt uppåt i början på förra året när alla trodde på en snabbt förbättrad europeisk konjunktur. Rensa för den toppen och det är mycket som ser ganska stabilt ut i bolag och aktie.

Kvar är då en investering med bra direktavkastning, ett möjligt värdedrivande case och sunda verksamhetsdelar. Utan att ha fördjupat mig så mycket tycker jag det ser rätt bra ut.

9 kommentarer:

  1. Ett tryggt innehav i min väska =)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tänker också att det borde kunna ha defensiva kvaliteter trots att det är industri.

      Radera
  2. Svar
    1. En analytiker i DI menade att det fortfarande fanns fallhöjd kvar - vi får väl se. Själv var jag inne och doppade tån redan förra våren, det var för tidigt :)

      Radera
  3. Jag initierade ett litet innehav i veckan. ABB känns väl dock som aktien som aldrig tar fart utan alltid står och stampar. Gillar direktavkastningen nu dock.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, men så är det ju med dryga 4 procent i direktavkastning är det väl bara ett riktigt vinstfall och sänkt utdelning som kan ställa till det?

      Radera
  4. Hur ser du på att vinsttillväxten de senaste fem åren varit ganska dålig? Vad gör att man kan förvänta sig mer framöver? Egentligen skulle man kanske titta på tillväxten för varje division för sig själv, kan det vara så att någon bra del hålls tillbaka av någon mindre bra?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Precis som du skriver behöver man nog titta del för del, vilket jag inte gjort. Mer allmänt går mina funderingar i riktningen att ABB inte riktigt lyckats få ned kostnaderna så mycket som borde ha varit möjligt. Det borde ha gått att pressa upp marginalerna en del när nästan alla insatsvaror blivit billigare men jag gissar att pressen på deras priser varit ännu större. En del av den allmänna överkapaciteten kanske, men även det är ännu så länge en gissning.

      Sedan vet jag från lastbilsindustrin att det finns ett begrepp som kallas flatlining - det är svårt att sälja högre kvantiteter numera (antalet lastbilar växer inte längre i väst). Då krävs högre värde genom utvecklade produkter, det är här automation och smartare robotar borde vara grejen. Så egentligen hade jag kanske väntat mig att marginalerna tickade uppåt men försäljningen låg mer stilla.

      Så är det inte i ABB, ska bli intressant att sätta sig in i varför. Kan vara pressen från riktigt låga energipriser.

      Radera
    2. Ska förresten lägga till att det är förväntat vinstfall i år (2015) och bara svagt uppåt 2016.

      Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.