Sidor

onsdag 16 december 2015

Risk on när Fed lugnade börsen

Fed försökte säga att den starka ekonomin kan få fart på inflationen. Marknaden hörde bara stark ekonomi och långsamma räntehöjningar. Nu är det risk on igen.

Det FED kommunicerade


Fed höjde som väntat räntan till 0,25-0,5 procent. Det var för övrigt få nyheter i hela den publicerade kommunikationen från FED. Bilden ovan är från WSJ:s livefeed (och saknar därför länk). Siffrorna är från tabellen Fed publicerade - den ligger längst ned i det här inlägget. Det här är en annan bra sammanfattning av fakta - "Fed raises rates in historic move" (FT)

Här kommer lite snabbfakta från pressmeddelandet och Janet Yellens presskonferens:
  • Beslutet var enigt.
  • Ledamöternas genomsnittliga räntebana sjönk marginellt. 
  • Det finns inga planer på när, hur eller hur mycket FED:s balansräkning ska minska. Men det är på lång sikt och till en nivå över där den legat historiskt.
  • Arbetslösheten ligger nu på jämviktsnivån för USA (5%) och faller under den nivån nästa år
  • Det finns dock fortfarande lediga resurser i form av lågt arbetskraftsdeltagande och hög andel ofrivilligt deltidsanställda
  • BNP växer marginellt snabbare än tidigare kommunicerat både 2015 och 2016. Särskilt nästa år ligger den över jämviktsnivån.
  • Fed ser att inflationen gradvis når 2 procent när tillfälliga effekter, som olja och dollar, lättar och ser inte några tecken på strukturellt lägre inflation
  • Riskerna både i USA:s och världens ekonomi är nu balanserade - det är lika troligt att det går bättre som sämre än huvudprognosen.
  • Fed ser inga starka tecken på en konjunkturnedgång i USA eller annorstädes.
  • Priset på olja bör stabiliseras och vända svagt uppåt så småningom, risken för en skuldkris i företagsobligationer med högre risk är inte alarmerande och det ser bättre ut för tillväxtländer.

Börsen tog ett glädjeskutt

Källa: Nasdaq
Marknaden gladdes åt beskedet att räntan höjdes men att inga signaler kom om accelererat tempo i höjningarna. Det verkliga lyftet kom dock först när Janet Yellen började tala och sedan ett ryck till när hon svarade på frågor. Bilden av en lugn höjning i en stark ekonomi accepterades av marknaden. Det var förstås en stor framgång för Fed. "Stocks Climb as Fed Unanimously Votes to Boost Interest Rates" (Wsj)

Även räntemarknaden reagerade lugnt, även om räntorna steg en aning. De kortare, som väntat, mer än de längre. "Bond market takes rate rise in its stride Two-year Treasury yield climbs above 1% for first time since 2010" (FT).


Källa: FT
Så hur bedömde egentligen marknaden informationen från Fed. Ett bra svar ges i "The Fed’s new forecasts: hawkish or dovish?" (FT). Marknaden ändrade inte sin förväntade räntebana alls. I den meningen var beslutet och räntebanan som kommunicerades helt inprisad. 

Konstigt då att börsen steg, kan man ju tycka. Det finns dock en förklaring.

Inflationstakten kom i centrum

Väntat, positivt och försiktig var tre ord som kunde sammanfatta Fed:s kommunikation. En detalj i pressmeddelandet fick dock direkt stor uppmärksamhet. Det var den gulmarkerade passagen nedan. Jag återger hela stycket för att ge sammanhanget (och för att det bra beskriver hur Fed tänker).
In determining the timing and size of future adjustments to the target range for the federal funds rate, the Committee will assess realized and expected economic conditions relative to its objectives of maximum employment and 2 percent inflation. This assessment will take into account a wide range of information, including measures of labor market conditions, indicators of inflation pressures and inflation expectations, and readings on financial and international developments. In light of the current shortfall of inflation from 2 percent, the Committee will carefully monitor actual and expected progress toward its inflation goal. The Committee expects that economic conditions will evolve in a manner that will warrant only gradual increases in the federal funds rate; the federal funds rate is likely to remain, for some time, below levels that are expected to prevail in the longer run. However, the actual path of the federal funds rate will depend on the economic outlook as informed by incoming data.
Bland många som hakade på det här var en av de främsta ekonomijournalisterna när det kommer till centralbanker - John Hilsenrath på Wall Street Journal. Han frågade på presskonferensen Janet Yellen om det här var en guidning om att nu är det inflationen som kommer att styra takten framöver. 

Svaret kommer forma diskussionerna under en lång tid framöver. Fed anser att amerikansk inflation hålls tillbaka av två tillfälliga faktorer. Den ena är det låga oljepriset. Här ser banken en stabilisering och långsam vändning uppåt men även om den inte kommer nu, så blir det ändå bara en tillfällig nedgång för någon gång tar det stopp. Det andra är den starka dollarn. För den gäller samma resonemang. 

Däremot ser Yellen att det starka trycket på arbetsmarknaden, att konsumenter har gott om pengar och att det ser ok ut i världsekonomin leder till att den underliggande inflationen är på väg att ta fart. Då vill Fed agera i rätt takt för att slippa snabba höjningar sent i konjunkturcykeln. Faktum är att Fed - utanför olje- och gruvindustrin - redan bedömer att investeringarna i USA tagit fart. 

Flera frågor från journalisterna återkom till om det verkligen inte fanns något tryck nedåt på inflationen. Andra ville få bekräftat att det här alltså är en signal som nu kliver fram som den viktigaste för Fed. I det inlindade språk centralbanker använder bekräftade Janet Yellen att nej hon såg inte ett strukturellt tryck nedåt på inflationen och ja det blir en faktor som nu blir viktigare att följa.

Förstod marknaden budskapet?

Min egen reflektion är att det känns som om Fed står och skakar en ketchupflaska just nu. Är den tom så är den. Får däremot Fed rätt i att vissa effekter är övergående och andra trycker på, så kan inflationen komma snabbare än marknaden räknat med. En av tungviktarna bland världens ekonomijournalister John Authers kommenterade i "Yellen discipline avoids market tantrums" (FT) marknadens reaktion på beslutet så här:
Firm Fed chair passes parenting test but there could still be tears before bedtime
Det Authers menar, med mina ord, är att marknaden inte bara accepterade räntehöjningen utan till och med var lättad att centralbanken tog kommandot. Samtidigt finns inte trovärdigheten i hur det egentligen ska gå till när ekonomins obalanser ska föras tillbaka till det normala. Hur ska pressen på företagsobligationer med högre risk lätta? När ska oljepriset vända? Hur ska USA förhålla sig till interna obalanser mellan industri och service respektive mellan den egna starka ekonomin och den utländska svaga? Och inte minst vad ska Fed göra för att skruva ned sin gigantiska balansräkning i en någorlunda ordnad form. Det var en fråga om det på presskonferensen men det svaret var det nog ingen som förstod. På något sätt ska balansräkningen ned någon gång men oklart hur mycket. 

Allt det här var frågor marknaden lyssnade på signaler kring men svaret var genomgående att riskerna i ekonomin nu är under kontroll och balanserade mellan uppsida och nedsida. Det kan mycket väl vara som Authers konstaterar:
And it is not at all clear that the markets and the Fed understand each other, even now. Ms Yellen’s message was in fact a little firmer than markets had implicitly expected. That has yet to sink in

Min bedömning

Vad är det som händer här? Jag har tidigare skrivit om det positiva för börsen när aktier och räntor stiger samtidigt, eftersom det är ett tecken på optimism i ekonomin. "Vad händer med börsen när FED höjer räntan" Molekylär Ekonomi

Det finns också stöd för att långsamma räntecykler brukar gynna börsen. Där får man väl vara lite försiktig med orsakssambanden för det är väl egentligen så att det är bra för börsen när ekonomin mår bra och när det är så har centralbankerna inte anledning att skynda på med räntehöjningarna. Problemen uppstår, som i Sverige 2007, när centralbanken agerar försent och därför för kraftigt. 


Den här bilden har jag använt några gånger. Den visar det jag tror pågår. Marknaden har oroat sig för högre räntor, så när besked kommer att att det blir en räntehöjning och det blir något klarare vad räntan kommer att vara framöver, händer flera saker. För det första börjar marknaden faktiskt använda de räntor de tror på, snarare än högre mer försiktiga räntor - riskpremien sjunker. Dessutom ökar riskviljan kopplad till optimism i ekonomin. 

Plötsligt lever marknaden i den bästa av alla världar. Ekonomin går bra och räntan är ändå inte så hög. Problemet är att mycket tyder på att det Fed ville få sagt var att det går bra för ekonomin just nu och att det mycket väl kan ge inflation snabbare än väntat. Det i sin tur kan ge snabbare räntestegringar. 

Det bekymrar dock inte marknaden. Många har hållit kontanter i väntan på det här beskedet. Nu är det risk on igen. Kul för börsen. Det blir julklappar i år också.

Källa: Fed

4 kommentarer:

  1. Det kommer säkerligen bli ett julrally men som jag skrev till dig igår. Sen då? Att FED skulle höja var ju snarare ett tvång från deras egna intressen och att de inte höjt tidigare är väl inte alltför svårt att förstå. Dollarn kommer nu säkerligen krångla till det för många länders statsskulder. Nästa år tror jag det börjar skaka till när allt sjunkit in hos börsen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det tycker jag också är en rimlig tankebana. Intressant nog var Fed mycket mer optimistiska kring inflation och konjunkturen än de flesta trodde. De ser en bra utveckling både i Usa och världen nästa år. Yellen tror inte heller på att nuvarande konjunktur skulle vara utmattad eller att tillgångspriser ligger för högt.

      En ganska rosenröd bild således. En risk är att de ger argument för räntehöjningar marknaden inte räknat med.

      Själv blev jag ändå mer positiv till 2016 efter gårdagens olika data. Men visst finns en oro för att festen snart är slut.

      Radera
  2. För min del har jag alltid svårt att se sambanden. Sveriges Bnp växer med hissnande 4% och det sammanfaller med starka uppgångar i USA och Europa.Ändå tvekar ni som följer utvecklingen kontinuerligt och professionellt vartåt det går långsiktigt (12-18 månader): Mönstret med cykler på 5-7 år för konjunkturen är också tydligt och pekar på uppgång. Det som oroar är storko flikt internationellt och olja runt 100-nivån. på svenska marknaden idiotingrepp på bostadsmarknaden. Annars ser vi svdnska börsen på +40 procent f4ån nu och 2016.


    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är väl (minst) två helt olika krafter som drar i börsen just nu. Det ena är att främst USA börjar närma sig en topp i reala ekonomin. Bilförsäljningen väntas toppa 2016 exempelvis. Allt inom service och IT ser också ordentligt hett ut - även om aktierna kanske har mer att ge.

      Den andra sidan av myntet har varit svaga globala investeringar och risken för en ny skuldkris. Ibland dras de där två ihop till en konstig smet där både risken för ökande och minskade eftefrågan blandas rätt friskt.

      För min del kan jag i och för sig se endera (men inte båda) trilla in och leda till en börsnedgång. Vårt huvudscenario som vi investerat utifrån är dock trots allt normalisering och fortsatt stigande aktiekurser. Men vem vet. Det går att försöka följa och hänga med i utvecklingen (eller strunta i det). Det är betydligt svårare att i förväg säga något begåvat om utvecklingen så exakt tajmat som om ett år.

      För övrigt tror jag definitivt du kan få rätt om ett börsrally till. Det blir lätt så när konjunkturen vänder upp utan att kostnader för räntor, olja, arbetskraft m.m. hänger med. Skillnaden den här gången är att aktiekurser hållits igång med billiga pengar de senaste åren. Så vi börjar inte lika lågt som vi brukar.

      Spännande är det i alla fall :)

      Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.