Sidor

fredag 13 november 2015

Utan mer stöd sjunker börsen nu

Börsen och oljan har sin speciella pardans. Just nu finns tecken på att båda är på väg nedåt.



Gunga med i en swing trade på börsen

"Hela börsen är en swing trade just nu" (Nordnetbloggen) skrev jag häromdagen. Tanken är att det finns tre krafter som spelar mot varandra på marknaden just nu. Förhoppningar om starkare konjunktur, tillgång till billiga pengar om den tron sviktar och oro för krasch om efterfrågan viker. Så länge börsen är fast i det här kraftfältet är det möjligt att hitta fina bolag på rea.

Frågan är förstås hur man kan veta vilket kraftfält som dominerar vid en viss tidpunkt. En av de bästa sambanden för att förstå konjunkturen är att titta på sambandet mellan börsen och oljepriset. Det finns tre sätt börsen reagerar på utbud och eftefrågan på olja, som påfallande ofta stämmer som konjunkturindikator.

Om ekonomin styrs av förväntningar på efterfrågan så följs oljepris och börs åt. Det här är tydligt från det att finanskrisen slog igenom till mitten på 2012 då eurokrisen slog till.

Perioden är sambandet det motsatta. Oljepriset faller och börsen stiger. När sedan oljepriset börjar stiga så planar först börsen ut och kraschar sedan (om än av andra orsaker). Det här är en typiskt utbudsstyrd konjunktur. En liknande situation men i större format slog igenom 2014 och accelererade på förra hösten. En stor ökning av utbudet sänker oljepriset och pressar inflationen med effekten att börsen går uppåt.

Däremellan finns en period när oljepriset ligger still men börsen stiger. I den här fasen styrs börsen av något annat än utbud och efterfrågan. Denna gång var det kvantitativa lättnader, med andra ord billigt kapital, som drev upp värderingar i perioden som brukar beskrivas som en multipelexpansion.

Stark efterfrågekoppling just nu

På slutet av grafen ovan händer något intressant. Kopplingen mellan börs och oljepris återetableras. Nedan är de senaste månaderna för samma samband presenterade.



Här framgår tydligt att Kinaoron var en efterfrågestyrd kris. Lägre förväntningar på investeringar och industriproduktion ledde till nedreviderad global bnp - börsen föll. När sedan signaler kom om att amerikansk oljeproduktion kanske skulle minska i slutet av augusti höll ändå sambandet och börsen steg. En gissning, som jag kommenterat tidigare är att marknaden la större vikt vid att samma rapporter från IEA även visade att efterfrågan på råvaror trots allt växte och att det fanns ett stort utbudsefterskott att ta av.

Intressantare är att sedan fortsätter olja och börs att följas åt fram till FED:s septembermöte och IMF:s World Outlook (just i den här länken kopplat just till oljans effekt), både kommenterade tidigare här på bloggen. Först föll börsen på signaler om en betydligt svagare världsekonomi. För mig visar dock grafen ovan att det här mycket handlade om att tillväxtmarknaderna drog undan kapital från världens börser i snabb takt - hade det varit styrt av ett verkligt efterfrågefall här med, så hade oljepriset gått ned. Ett exempel på kopplingen ges av det här twitterinlägget:
Without cheap oil, #Germany's #GDP would probably stagnate. +0.3% q/q in Q3, driven by consumers (Nordea Markets)
Därefter kom löften om mer pengar från ECB (senaste kommenterat häromdagen i FT), Kina sänkte sina räntor och tankarna på att FED inte skulle höja räntan sjönk in. Oktober blev den mest kapitaldopade månaden på börsen på flera år. Det är lite bortglömt men det som stod i rapporterna var i princip att konsumenter spenderar pengar medan producenter ser svagare orderingång. Tilläggas ska också att utbudssidan åter slog mot oljepriset när signalerna i oktober var att det kommer dröja längre än väntat innan oljemarknaden är i balans. Flera år är numera den vanligaste gissningen.

Det som hände i veckan

Jag är inte säker på att det riktigt sjunkit in hur dålig den här börsveckan var. Index ned några procent är möjligen inte hela världen. Värre är att USA är inne i en urstark period, särskilt i vissa sektorer, som gör det svårt för Fed att inte åtminstone signalera en räntehöjning. Sedan kom som ett pärlband rubriker som de här
I den sistnämnda konstateras för övrigt att Indien är relativt oberörda av gungningarna i världsekonomin just nu. A propos inlägget i går. Noterade förstås också särskilt sämre utsikter för aluminium, eftersom vi just kommit till slutsatsen att "Aluminium och Norsk Hydro är värdecaset oljan inte ger"

Slutligen i faktagenomgången måste de här två inspelen nämnas. "Riding the greenback: the Fed and the ECB" (Economist) - valutarörelser styr det mesta just nu och USA och Europa är på väg isär, även om ingen riktigt vet vad som är inprisat. Dollarn och oljepriset är i sin tur nära sammankopplade som framgår i den här tweeten från Nordea Markets.

Vad händer nu?

Går vi tillbaka till bilden ovan och tittar på nyhetsflödet i veckan är det tydligt att nedgången beror på signaler om svagare efterfrågan kombinerat med en allt större acceptans för högre amerikanska räntor (även om de vek nedåt under slutet av veckan). 

Min gissning är att med mindre än att det kommer ett utspel om lägre räntor eller ökade kvantitativa lättnader så är vi på väg in i orosfasen igen. 

Fast vi får väl se, det svänger ju om ekonomin just nu :)








8 kommentarer:

  1. Tjena Gottodix! Vill först tacka för ditt råd angående riskspridning i en mindre portfölj. Jag tog verkligen till mig det du skrev men har ändå kört väldigt vågat och helt på magkänslan sedan dess. Har ständigt haft insikten att det inte är en hållbar strategi men det du rekommenderade kändes för tråkigt att följa utveckligen dagligen. Jag har nu kommit till en nivå då jag kan lugna mig lite och undrar därför, står du fast vid ditt råd eller har det hänt något sådana senast? Tänker mig 3 bolag. Ett investmentbolag eller hm och två tillväxt bolag. Vilka bolag hade du kikat på? Målet är att verkligen sätta mig in i bolagen och lära mig allt jag kan om dom så det behöver vara något jag intresseras av, något du självklart inte vet vad det skulle vara men förhoppningsvis prickar du rätt!

    Kika gärna in på portföljen:
    https://www.shareville.se/profiles/stroong/portfolios/84445/yield

    SvaraRadera
  2. Mycket intressant inlägg, framför allt imponerad av bredden bland dina källor. Det blir spännande att se om räntehöjningen triggar en nedgång eller om den starka konjunkturen ska ge nytt bränsle till uppgången något år tilll. Till alla värdeinvesterares fasa kan man anta.

    Tror det är än viktigare nu att leta noga innan man köper nått, Tror inte Apan skulle göra så bra ifrån sig framöver. på gott och / eller ont..

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det känns som en helt öppen fråga vart vi ska nästa år. Kanske uppåt, trots allt. En tolkning är att vi nu tar oss igenom något liknande perioden 1997-1998 när några tillväxtländer också krisade. I så fall får vi fira millenieskifte en gång till :) Det rusade ju rätt bra innan det rasade. Men, verkligen, vem vet den här gången.

      Nej, apan har det kanske lite jobbigt just nu. Det är lurigt nästan överallt, å andra sidan brukar ju apan hamna någonstans i mitten - sämre kan ha det :)

      Radera
  3. Hej,

    Börsen (aktiekurserna) styrs alltid av utbud och efterfrågan. Den relevanta frågan är vad som i sin tur styr dessa (utbud och efterfrågan).

    Nu har jag inte hunnit läsa alla dina länkar ännu, men jag är konfunderad över varför börser skulle deppa över låga oljepriser? Uppenbart är att alla oljeproducenter drabbas, men för en majoritet av bolag borde det väl vara av godo?

    Observera att jag endast är en okunnig amatör, men...

    - Alla företag som producerar varor som använder olja eller oljebaserade produkter som insatsvaror i produktionen gynnas av ett lågt oljepris. Deras produktionsfaktorer blir ju billigare allt annat lika. Lägre produktionskostnader brukar ses som något positivt...

    - Transporter blir billigare när oljan är billig. Det tjänar såväl företag som konsumenter på...

    - Konsumenter får mer kvar i plånboken

    - Det bidrar till ett lågt inflationstryck

    Det (ett lågt oljepris) borde inte vara en "krisfaktor", eller? Vad missar jag?

    Hälsningar

    Carolus

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ett lågt oljepris stöttar alltid konsumenterna, så i den meningen är det bra för den reala ekonomin. Precis som du skriver.

      Däremot är svag efterfrågan på olja en indikator på låg efterfrågan i ekonomin. Så där går sambandet åt andra hållet. Aktier faller inte för att oljan är billig. Däremot faller oljan för att ekonomin (och därmed aktiemarknaden) går dåligt. Som vanligt på marknaden är det en gissningstävling - så ofta hinner den känsliga oljemarknaden reagera snabbare än aktiemarknaden.

      Så paradoxalt nog kan en effekt (lägre efterfrågan på olja) synas före orsaken (lägre efterfrågan på varor -> lägre bolagsvinster).

      Radera
    2. Hm... Som du skriver i inlägget har ju ett ökat utbud bidragit till det låga oljepriset.

      När oljepriset var högt blev annars olönsamma metoder att utvinna olja ekonomiskt försvarbara. I främst USA och Kanada ökade oljeproduktionen drastiskt och dessa länder vann andelar på världsmarknaden för olja.

      I början av året (ur minnet, kan ha varit för ca ett år sedan) beslutade därför OPEC att öppna kranarna i syfte att hålla oljepriset lågt och minska lönsamheten för de nya producenterna. Detta i kombination med allt större oljelager ledde till den kollaps av oljepriset vi upplevt.

      Som jag förstår det är detta huvudanledningen till dagens "kris" för oljesektorn, inte en låg efterfrågan globalt. Tycker också det känns lite märkligt när Financial Times och andra beskriver den globala tillväxten som svag (eller liknande termer) när den uppskattas till "endast" tre procent i stället för förväntade 3,6 (i det häradet).

      Jag tycker inte tre procents tillväxt är klent. Minnet är kort hos dessa skribenter. Det är inte så länge sedan världsekonomin befann sig i en djup recession. Då hade det jublats över tre procents tillväxt...

      Hur som helst, du har en imponerande inläggsfrekvens på hög nivå. Hur hinner du med? :-)

      Hälsningar

      Carolus

      Radera
    3. Precis som du skriver har oljepriset styrts av två faktorer på utbudssidan. Det ena var skifferoljans intåg, det andra var att detta länge doldes av lägre produktion i några politiska oroshärdar. När de senare släppte blev det ju en riktig ketchupflaska förra hösten.

      Sedan är det spännande att efterfrågan på olja (och annat) faktiskt stiger inte faller som det kan låta. Delvis är det en lång anpassning till en sänkt och sedan långsammare tillväxt. Problemet för börsen är att det här har delvis dolts av billigt kapital. Så där finns det en risk. För den verkliga ekonomin är problemet att det här lätt till växande globala skulder och uppblåsta balansräkningar hos centralbankerna. Det kan svida när det ska backas. En del tror ju att vi är i slutet av en ovanligt svag högkonjunktur. Jag är mer optimistisk men det är en ovanligt svår ekonomi att begripa.

      Spännande är det hur som helst.

      Jag är ju lite nördigt intresserad så du hittar en hel del tidigare inlägg i ämnet.

      Min hemlighet bakom att skriva mycket är att jag spenderar mycket tid med min 4- och 6-åring - det blir en hel del smusslande med dator och telefon när de leker.

      Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.