Sidor

tisdag 17 november 2015

Låter Börsdata testa sju aktuella aktietips

Sju grafer från utmärkta Börsdata får illustrera några reflektioner om aktuella aktierekommendationer och kollegors köp.

Hål i tänderna



"Köp det rätta, köp Cloetta" (Börsveckan) landar redaktionens prognoser i ett p/e 2016 på 15. Högt eller lågt? Svårt att säga men en intressant faktor är att det är kostnadsbesparingar snarare än försäljningstillväxt som drivit kursen i Cloetta de senaste åren. Belåningen är, som Börsveckan konstaterar, hög men inte oroande givet kassaflödet.

Min reflektion är att många dörrar till stark kursutveckling är stängda när försäljningen inte ökar, en väl tilltagen hävstång genom belåning redan är utnyttjad, många rationaliseringar är på plats och möjligheten till ytterligare förvärv ser begränsade ut. Säkert finns en del att hämta när de senaste köpet i Holland ger full utväxling. 

Börsveckan kommer till slutsatsen att Cloetta är väl rustade för ökad efterfrågan. Där hänger jag inte med riktigt. Förutom att julen står för dörren - är det på gång något större lyft i det nationella godissuget? Om något trodde jag andra varugrupper vann mark vart efter hälsotrenden gnetar på. 

Mobilspel i mindre skala


En av nätets stora när det kommer till småbolagsanalyser är Aktieingenjören. För några veckor sedan skrev han en av sina mycket läsvärda djupanalyser - "Analys: G5 Entertainment". Bolaget som producerar enkla mobilspel har haft en något turbulent resa. Den som tittar närmare hittar dock en stadigt stigande försäljning. I ett tillväxtbolag tycker jag det är en bra grund för framtiden. En annan viktig poäng, som Aktieingenjören förtjänstfullt lyfter fram, är att balansräkningen inte är uppblåst med framtida licensintäkter, höga immateriella värden och andra trick för att ta ut vinsten i förväg. 

Det är alltid svårt med kreativa bolag. G5 Entertainment har, tycker jag, styrkan att det mer verkar vara en fabrik för småspel än på jakt efter blockbusters. Det minskar risken och behovet av insyn i bolagets spelutvecklingsportfölj vid en viss tidpunkt. Intäkterna kommer sedan 2013 genom en freemium modell (intäkter inne i spelen). Där är acceptansen en viktig faktor men det syns åtminstone inga problem i försäljningen.  

Jag kan absolut se att Aktieingenjören är något på spåren i det här bolaget. Mitt lilla bidrag är mer spekulativt. Det här ser ut som ett bolag i en fas där aktien oftast styrs av försäljningen. Nu har den länken varit bruten ett tag. Om det vi ser nu är att den har etablerats igen, så skulle uppsidan kunna finnas där. Med ett viktigt tillägg - åtminstone så länge det inte kommer signaler om att försäljningen sviktar.  

Med vinden i ryggen


Aktieräven har en bra näsa för trender i enskilda aktier. Missa inte de tekniska analyserna som skickligt plockar isär nuläget i bolagen. Noterade bland annat det här inlägget "Nybliven ägare till Cellavision & I.A.R. Systems gör en 8-veckors". Cellavision har vi i portföljen och det finns flera inlägg om bolaget här på bloggen. 

Jag tänkte istället ägna några rader åt IAR Systems. Det är ett fint tillväxtbolag specialiserat på mjukvaror för att programmera chip till maskiner inom olika områden. Just den här gången var poängen dock att visa hur snyggt Aktieräven fångade ett momentumögonblick i aktien. När stark tillväxt i omsättning och marginaler la i en växel till stack värderingen ett snäpp till. Själv tycker jag det är svårt att titta på bolag när aktien är inne i en omvärdering och blir riktigt het. Det vanligaste, som också är Aktierävens slutsats, är dock att medvind hänger i ett tag.

Vad har Kavastu på gång?

En spännande bekantskap är trendkänsliga Kavastu, som går att följa via Twitter. Känslan för börsläget är ingen dålig egenskap när den kombineras med kloka bolagsval. Det är jag inte ensam om att ha upptäckt, vilket syns på antalet följare. De senaste köpen var Nibe, Nolato, Skistar och Elanders. Fyra bolag jag gillar. Vi tar en titt på vad Börsdata visar och jag använder ett av mina favoritdiagram för jämförelsen.


Om vi börjar med NIBE. En reflektion, helt utan att ha fördjupat mig i aktien är att mönstret med stabilt stigande lönsam försäljning kännetecknar riktiga kvalitetsbolag. Frågan är dock vilket pris som är rätt tillfälle att gån in. Nuvarande p/s-tal på 2,5 har bolaget bara försvarat precis innan finanskrisen. Tittade jag vidare skulle jag vilja se något tecken på att lönsamheten tagit flera hack uppåt.  


Skistar har också en fin försäljningstrend bakom sig även om den inte är lika stark som Nibes. Värderingen på p/s 2,7 har dock överträffats vid några tillfällen tidigare. Här skulle jag mycket väl kunna tänka mig att det finns en del uppsida kvar. Sett till bolaget kanske den svaga kronan kan stödja, eftersom en och annan utlandssemester hamnar på hemmaplan istället.



Gummipluppar är en av mina favoritprodukter och sett till bolagen är Nolato, Trelleborg och Hexpol tre favoriter. Efterfrågan är dock rätt konjunkturstyrd och även om Trelleborg prickat det mesta ett tag är jag inte helt säker på att den medvinden är mer än byig än så länge. Särskilt den orderingången i lokala valutor tyckte jag genomgående såg svag ut i senaste rapporterna från köparna av de här bolagens produkter. Så trots att jag gillar bolagen är det med lite skepsis jag kliver in i jämförelsen. 

Möjligen färgad av det är min bild att Nolato är lite dyrt. Något riktigt tryck i försäljningen har det inte varit, även om det tickar på. Frågan är vad som försvarar att p/s-talet stiget till 1,4.

Elanders hade jag bland annat med i min lista med sommaraktier på Nordnetbloggen. Synd att jag inte köpte hela den listan då, det hade blivit en bra affär. Ironin grinade mig till och med i ansiktet när den aktie jag ändå valde, Bufab, levt en stilla tillvaro.

Nåja, Elanders är en intressant illustration av tajming när bolaget tänker rätt i en turn around. I början av 2014 köpte Elanders ett bolag som är experter på suppy chain (effektiva leveranskedjor). Det tyckte marknaden var en toppen idé för ett tryckeri som hade svårt att hitta sin nisch i digitaliseringen. Jag gillade det också. Men hur ska man agera när det bra bolaget med problem börjar en omstrukturering. 

Självklart är drömmen att köpa innan nyheten, men om du inte har tillgång till mer information än de flesta så är det svårt. Nästa möjlighet ges när det hårda arbetet sätter in och marknaden ledsnat lite på händelsen. I Elanders fall nästan ett år senare. Det här tycker jag är ett intressant läge att leta efter. Informationen är ju känd. Det är bara en allmän tvivel på om det blir något med den som avspeglas i kursen. Här kan den intresserade tjäna pengar på sin analys.

Hur ser det ut nu då? Ja, det är möjligt att Elanders får fart på affärerna framöver men riktigt har det inte synts i försäljningen (utöver den förvärvade). Jag skulle nog vilja borra mer innan jag slog till.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.