Sidor

måndag 23 november 2015

Inleder återtåget på tillväxtmarknaderna med Millicom

Köper Millicom och går därmed från orden i "Därför går jag tillbaka in på tillväxtmarknader nu" till handling. 

Tiden för tillväxtmarknader närmar sig

Tajming är svårt men jag har fattat beslutet att in både i råvaror och på tillväxtmarknader. Det rör sig om mindre delar av portföljen och med många om och men. För råvarorna valde jag aluminium och Norsk Hydro. Motiven bakom det köpet är beskrivna här "Aluminium och Norsk Hydro är värdecaset som oljan inte ger".

Urvalskriterier

När det gäller tillväxtmarknader vill jag ha bolag med organisk tillväxt kopplad till ländernas strukturella tillväxt men helst med begränsad koppling till riskerna Fed och Kinaoron ger. Min prioriteringsordning för ett köp som följer:
1. Ett bolag som säljer exporterar konsumentvaror till USA eller Europa.
2. Västerländska varumärken som är starka på tillväxtmarknader
3. Inhemska konsumtionsvaror, tjänster och IT-produkter

Det känns tillsvidare som väl riskfyllt om exponeringen i tillväxtländerna går mot industri, råvaror eller kräver stor inhemsk finansiering. En viss uthållighet mot fortsatt svajiga valutor kändes också viktigt.

När det gäller den första gruppen har jag inte hittat något bolag som riktigt uppfyller min kravprofil. Jag har inte riktigt djupet i kunskapen kring de här marknaderna som exempelvis Gustavsaktieblogg och Aktieingenjören har (båda har kommenterat i tidigare inlägg). Två bolag jag gillar är Tata Motors och Hyundai. Problemet är att vi redan har BMW och den globala bilmarknaden är på god väg att överhettas. Svårt helt enkelt men förslag mottags gärna.

I den andra gruppen är vi rätt välförsedda med HM, Apple och BMW i portföljen - tre bolag som går nästan orimligt bra på olika tillväxtmarknader.

Det för oss till den tredje gruppen - inhemska bolag med rätt verksamhet och risk. Ett alternativ jag gillade här, åtminstone i teorin för jag har inte sett villkoren, var en etf som investerar i indiska obligationer. Annars har tankarna kretsat kring telekom, som jag skrev om här.

Två problem var finansieringen (inklusive skuldsättning) av den höga utbyggnadstakten och att all telekom har problem med positioneringen av bolagen på sikt som jag skrivit om här.

Alternativet Millicom

Källa: Börsdata
Millicom har några egenskaper som passar bra in på mina tankar. Vi har ägt bolaget tidigare och jag litar på ledningen - särskilt viktigt nu när det blåser en korruptionsskandal kring verksamheten i Guatemala. En annan kvalitet i det här sammanhanget är att skuldsättningen är stabil och finansierad utanför tillväxtländerna. När det kommer till aktien har den gått segt länge och föll därtill ordentligt när Kinaoron bröt ut i somras.

Viktigast är dock att Millicom är den typ av agil aktör som jag tror kan lyckas inom telekom just nu. Millicom växer organiskt bland annat genom en gradvis utbyggnad av fiberuppkopplingar för kabelteve och bredband. I q3 växte försäljningen 7 procent och rörelsemarginalen före avskrivningar (EBITDA) 8 procent - båda organiskt. Sedan har det här dolts av stark valutamotvind. Det framgår av den här bilden från senaste rapporten.

Källa: Millicom

Investeringarna, capex, utvecklas inte heller så trappstegsvis som hos en del andra bolag utan ligger på en rimlig nivå. Det svårare caset att investera tungt i fasta kostnader för att sedan skörda framgångar med rörliga intäkter är inte riktigt Millicoms läge. Drygt hälften av investeringarna i fiber är direkt kopplad till nya affärer - resterande är basinvesteringar-

Källa: Millicom

Ovanstående bild är också från Millicoms kvartalspresentation. Räckvidden för hur många kunder som kan nås steg med fem procent, andelen anslutna hem lika mycket och intäkten per hem betydligt mer. En bra bild av en affärsmodell som fungerar.

Fortsatta funderingar

Nu tog vi en första position i Millicom, vi får se om det blir en uppföljning. Ett annat, möjligen överraskande alternativ, är Telia. Det kan vara så att en del av den utveckling som nu kanske rullar igång löser bolagets problem i österled. Kanske kan en upptinad tillväxtmarknad ge den efterlängtade exitmöjligheten. Men tillsvidare är det ett bolag med en redan fungerande affärsmodell som är mitt fokus i telekombranschen.

11 kommentarer:

  1. Intressant, jag har också sneglat mot Millicom på sistone. Man riskerar ju att gå lite på samma nitar som i Telias Megaturk-del men mina förutfattade meningar säger ändå att Afrika/Latinamerika är bättre än gamla Sovjetstater. På lång sikt lär det inte vara så dumt att ha en stark ställning på dessa marknader som teleoperatör.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kenny,

      Jag har försökt posta en längre kommentar på Aktiefokus (i ditt senaste inlägg) flera gånger nu. Anger "Carolus" som namn samt en fiktiv e-postadress. De försvinner i cyberrymden... Skrev då en kortare testkommentar; den gick fram...

      Vidare: när jag prövade skicka in samma (längre) kommentar igen, fick jag ett meddelande av Wordpress att jag redan postat samma innehåll (men det syns ju inte någonstans?). Skrev då ännu en kort testkommentar som inte heller gick fram. Detta har jag gjort med såväl Internet Explorer som Firefox; ingen skillnad...

      Har du en aning vad detta kan bero på? Frustrerande...

      Jag kopierar den längre texten från ett Worddokument. Sparade den där igår innan jag skickade in första gången; kände på mig att det inte skulle fungera (texten skrevs dock in direkt i kommentarsfältet). Även de kortare testkommentarerna har jag skrivit direkt i kommentarsfältet (ej inkopierade från Word).

      Gottodix: Ursäkta trådkapningen...

      Med vänlig hälsning

      Carolus

      Radera
    2. Hej Carolus!

      Kul att höra att du har försökt kommentera i alla fall. Lite dumt att det inte fungerade. Den bistra sanningen är att det du skrev tolkades som spam och hamnade i spamfiltret. De flesta kommentarer som klassa som spam brukar bli klassade som "troligen spam" vilket betyder att jag blir uppmärksammad och får godkänna eller slänga kommentaren, men din gick raka vägen igenom ned i papperskorgen utan att jag vet varför =)

      Jag har lyft upp kommentaren från papperskorgen och ska svara dig senare!

      Radera
    3. Ha, ha! Det är det ju faktiskt också (spamkvalitet på kommentaren menar jag)... Nu vet du i alla fall att filtret fungerar som det ska! ;-)

      (Beror förmodligen på den fiktiva e-postadressen? Fast det är klart, använde samma adress även för den korta testkommentaren...)

      Vore bra om det är den senaste kommentaren (som skrevs idag; ej gårdagens) som du gör publik. Tack!

      Med vänlig hälsning

      Carolus

      Radera
    4. Förresten: Har du möjlighet att markera att kommentarer från samma avsändare (samma e-postadress?) inte (på förhand i alla fall) klassas som spam? :-)

      Carolus

      Radera
    5. Kenny: Det är rätt kommentar; ingen förändring behövs.

      Gottodix: Tack för ditt överseende (slut på trådkapningen)!

      Carolus

      Radera
  2. Jag har ägt Millicom ganska länge:

    http://aktieingenjoren.blogspot.se/2013/01/analys-av-svenska-telekombolag-telia.html
    http://aktieingenjoren.blogspot.se/2013/02/analys-millicom.html
    http://aktieingenjoren.blogspot.se/2013/01/korrigering-av-mina-utrakningar-kring.html

    I princip gjorde jag samma misstag med den investeringen som med Formpipe Software då jag tittade mycket på kassaflöden och undervärderade hur negativ marknaden är till långsiktiga omställningar. Men det finns onekligen en hel del potential i Millicom och jag ska försöka titta på dem igen under hösten.

    SvaraRadera
  3. Jag har "upptäckt" din blogg under 2015 och följer den med intresse. Tack för att du delar med dig av dina tankar.

    Eftersom du skriver så positivt om Millicom så tänkte jag själv titta lite på det bolaget. Har jag förstått rätt att bolaget är ett förlustbolag men ändå värderas till 50 miljarder och att det är att anse som billigt?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Förlustbolag är det ju inte. Affärerna i de flesta länder går bra. Avkastningen på eget kapital låg senast enligt Börsdata på 9,5%. P/e ligger på 21.Däremot har Millicom som andra teleoperatörer stora investeringsbehov och binder kapital länge. Valutan är också en risk för bolaget.

      Radera
  4. Hej, tolka mig rätt, jag är inte ute efter att "få rätt", mer för att förstå hur jag tolkar detta bolag så olikt. Jag har använt mig av 9-månaders-sammanställningen på http://www.millicom.com/media/3664461/millicom-q3-2015-ias-34-21-october-final.pdf, främst på sidan 1. Jag tolkar att bolaget hittills under 2015 omsatt 5 miljarder USD men gör 50 miljoner USD i förlust för de första 9 månaderna. Jag ser även att de gjorde en stor engångsvinst 2014 genom att uppvärdera sina innehav som påverkade resultatet högst väsentligt det året men annars ser jag inga vinster som håller för en värdering av 50 miljarder.

    Vad är det jag missar?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej,
      det var en intressant fråga. Ska först flika in att diskussioner bara är kul och lärorikt. Jag är lyckligt lottad med genomgående trevliga läsare. Det är faktiskt aldrig några troll här på sidan, så det blir nästan alltid som när du väckte frågan - man lär sig något nytt.

      I inlägget ovan har jag mest fördjupat mig i det fylliga q3-materialet och som sagt tittat i Börsdata. Din siffra var därför ny för mig. Jag fick gräva lite för att förstå skillnaden.

      I rapporten till SEC och svenska börsen som följer GAAP, allmänna redovisningsregler blir de Millicom benämner "basic earnings" respektive "basic eps" negativt för nio månader. Huvudmåttet till investerare är dock "adjusted earnings" respektive "adjusted eps". Där har rörelsefrämmande poster exkluderats. Så här gör nästan alla amerikanska bolag. Rätt eller fel? Det går att diskutera, se t.ex. länken till Business Insider längst ned. En positiv tolkning är att det, som i Millicoms fall, är ett försök att rensa bort tillfälliga vinster och förluster på valutaaffärer och andra derivat som krävs för att handla mellan olika länder. Jag försökte kolla bakåt och det är inte så att det alltid slår åt samman håll utan det får nog sägas vara ett rimligt försök till brusreducering i rapporten. Det sagt, det är lite knepigt med mått som "döljer" delar av redovisningen. Det är lätt att vi som inte gräver i alla dokument går bort oss om det skulle finnas något olämpligt i justeringen till "adjusted eps". För min del tänker jag att man får försöka hålla ett öga på vad som skrivs om bolaget och se om någon pekar på något oegentligt.

      Vad är då den exakta skillnaden i Millicoms fall? En någorlunda begriplig förklaring finns på sidan 14 i q2-rapporten
      http://www.millicom.com/media/2940894/good-performance-focus-on-profitable-growth.pdf

      Där framgår att:

      "Adjusted for non-operating items including changes in carrying value of put and call options, revaluation of previously held interests and similar items classified under ‘other non-operating income (expenses)’"

      Som sagt, jag ska inte påstå att jag ser igenom rimligheten i den justeringen men jag har inte hittat någon som ifrågasätter Millicoms redovisning så jag går på det.

      Här två allmänna länkar om GAAP jfr non-GAAP
      http://www.investopedia.com/terms/n/non-gaap-earnings.asp
      http://uk.businessinsider.com/gaap-vs-non-gaap-earnings-eps-2013-12?r=US&IR=T

      Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.