Sidor

tisdag 25 augusti 2015

Vilka 20 aktier ska jag bevaka framöver?

Fortsätter städningen med att titta på våra bevakningslistorna. Jag ska vrida och vända lite på det men det här är de tjugo bolag jag börjar med. 




Min investeringsmodell

Mitt sätt att tänka investeringar har jag skrivit om på Nordnetbloggen i inlägget "Fyra steg till rätt investering" och här på bloggen bland annat i inlägget "Så tänker jag kring strategi för investeringar". Starkt förenklat försöker jag få grönt ljus i boxarna - makro, case, bolag/aktie och i någon utsträckning tajming.

Alla affärer börjar med ett bra bolag med en bra idé. Det måste alltid vara kärnan. Det hindrar inte att jag tycker att även annat spelar roll. För övrigt är det en trevlig aspekt av börsen att var och en kan bli salig på sin fason utan att något nödvändigtvis är galet, som jag beskriver bl.a. i det citerade inlägget från Nordnetbloggen ovan.

Dags att spola igenom hela modellen för att hitta nya investeringar

Turbulensen de senaste veckorna gav chansen att se över portföljen ordentligt. Den har 15 platser och just nu har vi bara 11 innehav, så få var det länge sedan det var. Det ligger å andra sidan ovanligt mycket i investmentbolag, så det kan rent riskmässigt vara ok. På sikt ska det dock till några nya innehav. Fast jag vill låta den ny strukturen ta lite tid. Makro har fått en hel del utrymme ett tag och får nog en del till under hösten men jag tänkte även ägna lite mer tid åt att fundera på vilka case jag vill att vi ska sikta på och vilka fina bolag jag vill hålla på med.

Som sagt, det ska få ta lite tid. Här börjar jag. Vilka bolag gillar jag egentligen?

Två utländska bolag jag tidigare ägt och fortfarande gillar

Disney är ett givet långsiktigt alternativ. Bolaget fick dock plats på avbytarbänken när börsen fick kabelteve-noja i somras. Det skrev jag om först i "Disneys dilemma" och "Disney ut, Apple in". Strax under 100 dollar ligger p/e bakåt på dryga 20. Det är inte så farligt för ett bolag med ett av världens starkaste varumärken. Kabelteven är fortsatt en stor osäkerhet, nya nöjesparken i Shanghai är både risk och möjlighet medan Star Wars tillsammans med varumärken som Marvel ger potenial på sikt. Här och nu är dock förväntningarna nära bristningsgränsen. En självklar plats på bevakningslistan.

Det är tuffa tider för Deere, Traktorförsäljningen i USA peakade för något år sedan och nu ska marknaden ned en bit innan den eventuellt vänder uppåt igen. Under hela innehavstiden har jag dock slagits av hur välskött bolaget är. Värt att hålla ett öga på.

Några industriaktier jag släppt

Bilindustrin har gasat på ett bra tag nu. Det senaste raset spelar ut framtida oro mot höga vinster här och nu. Bulten säljer huvudsakligen till Europa, varav en mindre del till Ryssland. För 75 kronor ser aktien billig ut för den som tror bilbranschen klarar ett hett år till. Jag är inte övertygad men en plats i diskussionen känns självklar. Industribolag har vi ägt en hel rad jag gillar. AQ Group är ett riktigt fint litet investmentbolag, specialiserat på att äga verkstadsbolag som behöver kunna garantera kvaliteten för att kunna sälja till större bolag. Det är dock inte så värst mycket till rea när aktien kostar 117 kronor. Men visst kvalitet kostar. Alimek, som rekommenderas av Börsveckan i senaste numret, och Trelleborg är två aktuella bolag jag också gillar. När det kommer till råvaror var både Lundin Petroleum och Boliden lätta bolag att äga.

Ett case jag tappat 

Intrum Justitia är inte bara bra på indrivning. De köper och förädlar hela kreditportföljer. Det är en långsiktigt mycket intressant marknad, eftersom gradvis ökade regleringar krymper och kräver allt högre kvalitet i bankernas balansräkningar. Då behövs det en välfungerande sophämtare som tar hand om de sämre lånen. Det här är ett bolag jag ångrar att jag lämnade. Nu är aktien lite dyr men kanske kommer tillfället igen.

Enkla aktier som ger exponering mot svensk konsumtion

När det kommer till konsumtion gillade jag ICA när vi ägde den aktien. Annars är Sveriges småspararbolag nummer 1 Clas Ohlson. Det insåg jag inte när vi sålde aktien.

Trevliga investmentbolag och deras innehav

Köp i fastighetssektorn känns långt borta. Möjligen skulle Lundbergs kunna vara något med åtminstone en del i den genren. Lite trist att äga men för den riktigt långsiktige kan det vara något. Nu närmast väntar - ja vad? - när Industrivärden ska inkorporeras. Ett annat bolag som var enkelt att äga var Kinnevik. Tiden kan komma när påhittig teknikexponering och vilja att röra sig över hela världen åter är en fördel. Det gäller även Millicom, där vi steg av i tid. Kanske skulle en urblåst tillväxtmarknad så småningom kunna ge något där. En fallande kniv dock. Bland de mindre investmentbolagen har jag mestadels goda erfarenheter av Bure. 

Några andra justeringar

Utöver ovanstående gör jag några småsjusteringar i bevakningslistorna. i den utländska listan är den största nyheten Gjensidig. Lite dyr men det har varit en positiv erfarenhet att för ett år sedan köpa Markel när den amerikanska marknaden var där de nordiska är nu. På den svenska lägger jag till stabila Duni och kvalitetsbolaget Sectra. Slotarna för hälsa är ju tagna av Vitrolife och Cellavision men kvalitet är kvalitet, så vem vet.

Nästa steg

Nu ska det här, som sagt, få sjunka in lite. Jag tänkte läsa och diskutera så mycket som möjligt. Målet är att anstränga mig lite mer än jag brukar med att verkligen få till en lista med bra bolag att plocka ifrån.

Synpunkter och förslag mottags tacksamt :)

Ps

Ett tillägg efter första publicering - såg när jag lagt ut detta att Aktieingenjören precis är ute och funderar i samma ämne - det måste jag ju länka till :) "Bruttolista över intressanta bolag och nuvarande agerande"

2 kommentarer:

  1. Millicom är en surdeg som jag haft i portföljen länge. Men samtidigt har P/S talet sjunkit från 1,8 till 0,9 vilket innebär att marknaden prissätter Millicom som att bolaget även i framtiden kommer att ha ungefär halva vinstmarginalen jämfört med telekombolag i Europa och Nordamerika. Avkastningen på satsningen är hittills långt ifrån den nivå jag skulle önska men ett bra telekombolag ill ett bra pris är svårt att tacka nej till.

    I övrigt kan jag inte säga så mycket då jag försöker sikta in mig mer på växande och lönsamma småbolag vilket gör att jag fokuserar på en helt annan del av marknaden.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jodå, jag vet. Jag hade ett längre svar färdigt men telefonen kajkade ur. Det jag skulle skriva är att jag i och för sig inte vågar mig in i riktigt alla de bolag du tittar på. I en del fall tycker jag det (för mig) är för svårt att göra någon vettig due dilligence i en del andra är det helt enkelt inte så enkla att begripa sig på. Genomgående gillar jag dock din lista. Flera överlappningar finns och jag tänkte nog ta mig en ytterligare titt på vilka jag vill dammsuga in till min lista. Återkommer :)

      Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.