Sidor

måndag 27 juli 2015

Tar rapportpulsen på vår egen portfölj

Vår portfölj tappade medvinden i juli. Frågan är om det tillfälligt. Dags att titta till hur våra innehav klarat rapporterna.

Gillarknappen i portföljen

Ett bolag jag gillar allt bättre är GE. För mig är det en klassisk vitalisering av ett alldeles för spretigt investmentbolag. Industridelen, den blivande kärnan, går utmärkt. Det är starkt att växa organiskt med stigande marginaler i valutamotvind och en stor verksamhet inom olja. Försäljningen av GE Capital går bra medan några andra delar av omställningen segar. Med ett rimligt p/e på runt 16 för den kvarvarande delen kan der finnas uppsida på flera sätt.

En stjärna i portföljen är Markel sedan ett tag tillbaka. Kombinationen av lönsamt försäkringsbolag och investeringar i mindre amerikanska bolag har legar helt rätt den här våren. Vi får se om det står sig när bolaget i början av augusti rapporterar. Det är hur som helst det starkaste kortet i vår portfölj just nu.

Vitrolife levererade svar på alla frågor som det första kvartalet väckte. Det var ett hack i marknaden första kvartalet snarare än tappade marknadsandelar och bolaget marginaler är fortsatt fantastiska. Nu är förstås mycket inprisat i det här fina bolaget men det är ändå en aktie med uppsida.

Starka kort med osäkerheter

Bmw är ett verkligt kvalitetsbolag och ett av världens starkaste varimärken. Sådana handlas sällan till p/e 10. Det ett år när bilförsäljningen går toppen i Usa och det ser allt bättre ut i Europa. Förklaringen är två inte obetydliga problem på horisonten. 

Det ena, och allvarliga, är att Kinas bilmarknad börjar se ut som oljemarknaden för något år sedan. Alla har investerat i produktion och så plötsligt viker efterfrågan i ett fall som verkar vara långsiktigt. Det andra är att hela bilindustrin antas börja backa från och med nästa år. Det är med andra ord ett känsligt läge och vi ligger rätt tungt i bolaget. Jag väntar med spänning på rapporten. Möjligen skulle vi kunna minska något av portföljskäl till rätt pris.

Cellavision har lovat ordentligt andra halvåret. Resultaten har snarare varit lite tunna de första två kvartalen. Försäljningen svajar lite och det är en del engångskostnader men inget som sticker ut. Bolaget är rejält uppbackat av marknaden med många tunga rekommendationer och köpare. Så det är många som litar på att ledningen levererar. Jag tillhör tills vidare den kretsen.

Disney har haft medvind så der swischar om det ett tag. Konsumtionen i Usa lyfte nöjesparkerna och alla blev förvånade när tv-delen gick bra i våras. Fast det är förstås de starka filmerna med Star Wars i täten som drar. Nu har aktien gått utmärkt länge. Det gör den känsligare för dåliga nyheter om filmerna eller lanseringen av nöjesparken i Shanghai. 

Tillväxt mot marginaler har länge varit armbrytningen i HM. Den kampen rullar på. För HM fortsätter växa fantastiskt bra och har bevisat affärsmodellen även på nätet. Å andra sidan börjar det bli svårt att blunda för att det finns en priskonkurrens från nätet och ultrabilliga alternativ. Det som oroar lite nu är att ledningen, som brukar vara pålitlig, guidat om att andra halvåret blir tufft om inte kronan stärks.

Defensiva innehav

Våra etf med blankade amerikanska statspapper (Barclays) stiger i värde med stigande räntor. Det är ett defensivt innehav. Syftet är främst att kunna ligga tungt i aktier även om Fed börjar röra sig. Jag tror räntorna stiger men det är alltså inte huvudskälet till det innehavet. Hur som helst inget jag överväger att sälja de närmaste månaderna.

Oljan är ett kapitel för sig. Vi köpte Lundin Petroleum av defensiva skäl när det började bli mycket verkstad i portföljen. Nu behövs kanske inget skydd för råvarupriser för det lär ligga still ett tag. Snarare kan det finnas ett värdecase i olika delar av oljeindustrin. Just LUPE tillhör en grupp bolag med verksamhet i Nordsjön där det sedan länge går att köpa tillgångar billigt. Det finns skäl till det men även en uppsida.

Möjliga säljkandidater

I fallet Basf tyckte jag egentligen att det var en högst rimlig rapport i den nuvarande konjunkturen. Men visst det imponerar inte att, som många europeiska industrier, luta sig mot valutavinster och tappa organisk försäljning. Beslutet kommer mycket att hänga på vad jag tror om Europa det kommande kvartalet.

Bufab hade en sådan där halvdan rapport som varit så typisk det här kvartalet. Handelsbolag har valutamotvind när dollarn är stark, vilket ledde till sämre resultat än förra året. Däremot ökade försäljningen. Aktien sov sig igenom rapporten och visar inga tecken på att ta fart. Jag känner mig ändå lugn med aktien och mer så när jag noterade att Didner&Gerge ökade. Sett till hela portföljen skulle det ändå kunna vara en aktie där jag får tänka om.

Ratos har en del emot sig -  dels några år med sämre avkastning som sänkt förtroendet för ledningen, dels några knepiga innehav som Aibel inom olja. Samtidigt var det just de här förutsättningarna tillsammans med bolagets i mitt tycke underskattade ledning och exponering mot Norden som gjorde att vi köpte. Nyhetsflödet den här rapportperioden har dock sått tvivel. Jag håller tummarna inför rapporten och får bestämma mig därefter.

Trelleborg halkade vi in i på ett bananskal. Jag tyckte bolaget borde kunna leverera i den senaste rapporten, vilket också i rimlig utsträckning skedde. Det fick aktien att öppna uppåt när  rapporten kom men sedan har det här kvartalets rapportkoma lagt sig även över den här aktien. Nu är jag lite osäker på vad vi gör här näst.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.