Sidor

torsdag 9 juli 2015

Aktier jag gillar inför rapporterna (del 2: köplägen)

Rapporterna är här - hurra! Det är trots allt höjdpunkten. Alla spekulationer möter verkligheten. Så vilka aktier, utanför portföljen, tittar jag särskilt på?

I del 1 (länk) av det här inlägget tittade jag till vår portfölj. Slutsatsen blev att Cellavision och BMW kändes mest spännande just nu. Vad tittar jag då på utanför portföljen?

Det är lite blandat men i första hand tror jag på överraskningar kopplat till Europa och verkstadsindustrin. Det såg svagt ut i kvartal 1 med resultat som mer drevs av lägre kostnader till följd billiga råvaror och valutastöd än av efterfrågan från kunderna. Ett exempel gav jag i "Rapportduell: GE mot SKF" (länk). Nu har signalerna kommit i en strid ström om att det ser bättre ut, exempelvis i form av starka siffror för inköpschefsindex. Samtidigt har många aktier inom verkstad tagit stryk under kvartalet. En nisch där jag tror att det kan finnas något är bland bra underleverantörer. I USA kan det också finnas utrymme för positiva överraskningar. Här är förklaringen att förväntningarna skruvats ned lite väl långt. Bolagens vinster på S&P 500 förväntas sjunka fyra procent jämfört med förra året.

Annars ser allt kopplat till tillväxtmarknader fortsatt otäckt ut. Det har varit ett rejält rörigt kvartal och det kan finnas värdetillfällen, exempelvis i Indien, men det skulle förvåna mig om det här blir de marknadernas kvartal. När det gäller branscher kanske det kan finnas utrymme för en rekyl för de obligationsliknande aktierna och för hög risk. Året har ju annars tillhört marknadens mittskikt med stigande kurser för bolag, gärna cykliska, som har kassaflöden som följer konjunkturen uppåt. Nu skulle framför allt guidningarna framåt kunna ha mer osäkerhet i sig. Dessutom har räntetrycket lättat precis nu på slutet. Då lockar kanske jakten på avkastning till ännu en runda för exempelvis banker, byggbolag och biotech (för att hålla sig till branscher som börjar på b).

Det här är inte det scenario jag agerar utifrån men jag förstår tanken. För min del håller jag fast vid att den långsamt tickande investeringsklockan ändå drar sig framåt. En nisch som är intressant är råvaror. Tecknen finns där på att det bottnat och att nya tillfällen formar sig, som jag skrev om i "Ett investeringscase för den nya oljemarknaden" (länk Nordnetbloggen). Det gäller dock att kliva rätt i de här marknaderna för dels är efterfrågan fortfarande svag, dels finns det strukturella överskott på utbudssidan för nästan alla råvaror.

Mina favoriter finns i industrin just nu

Jag gillar sedan tidigare AQ Group och Bulten. Båda men särskilt den senare ser intressant ut. Bilindustrin går bra och Bulten är inne i en fas där värdet av att fasa in nya stora kunder börjar ge resultat. Minus 20 procent från toppen ger utrymme för ett lyft. En annan underleverantör jag gillar är Elos. Den är den aktie som återstår att analysera i inlägget "Årets småbolagsrea är här – sex köpvärda sommaraktier" (länk Nordnetbloggen) och häromdagen kom som bekant Redeye med en analys som satte fart på aktien.  I råvarugenren skulle Bonheur definitivt kunna vara något. Bolaget värderas bara strax över sin kassa och går med vinst. Visst det är en tuff marknad men billigt är billigt och faktum är att Shell häromdagen inledde en jättesatsning i Arktis, kanske ett tecken på en vändning. Liknande förutsättningar har SSAB, den aktien har som vanligt inför rapporten tagit en hel del stryk. Bolaget brottas med det stora utbudet av stål men frågan är om inte det är inprisat någon gång för mycket till nuvarande nivåer. Slutligen tycker jag lundinbolaget Ngex ser intressant ut. Det har tagit mycket stryk när kopparpriserna fallit men nu verkar den egna verksamheten stabilare och skulle vinden på marknaden vända kan det nog gå fort.

Ja, det var mina ganska ensidigt inriktade gissningar. Det beror delvis på att jag bara letar ett eller två nya bolag till vår portfölj. Hur tänker ni andra?

2 kommentarer:

  1. Alltid lika intressant att dina inlägg!

    Hur ser du på handel med utländska aktier för en småsparare som mig (lägger undan cirka 10 000 i månaden till investeringar), är det värt den extra tid som krävs för att sätta sig in i nya marknader eller är det bästa att till en början hålla sig på den svenska marknaden? Är bland annat inne på att möjligtvis köpa Johnson & Johnson och BMW, såg ditt tidigare inlägg gällande BMW vilket jag håller med om. Har du någon åsikt kring Johnson & Johnson?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack!

      Vi har USA och Tyskland samt Norden som våra marknader. Det känns värt det utifrån att jag får en mer fullständig portfölj att spela med samt kan dela upp risken geografiskt lite enklare. Det är också lätt att bli hemmablind när man koncentrerar sig enkom på den svenska marknaden.

      Det som tycker annorlunda, exempelvis Magnus Hernhag på Privata Affärer, brukar framhålla att svenska bolag är så internationella att det ändå täcker större delen av globen. Ett rimligt argument, så det är nog inget tvång för en bra portfölj att köpa utomlands. Det är heller inget knasigt med att komplettera med någon del i fonder om du landar i att det är för svårt.

      Men som sagt, jag tycker det känns bättre, lärorikare och roligare att hålla ihop hela portföljen själv. En konkret aspekt är hur du tänker följa aktierna. Amerikanska aktier är enkelt, det går exempelvis att kolla in SeekingAlpha - jag vet ofta mer om våra amerikanska än om våra svenska innehav. För att köpa i Tyskland är det bra att kunna lite tyska. I så fall ger exempelvsi finanzen.net bra underlag. BMW är dock ett av de enklaste bolagen att äga, eftersom nyheter om dem når ut lite varstans. Dessutom är det ett varumärkesbolag och då är det lättare att få en egen uppfattning om hur populära deras produkter är.

      Allmänt köper jag hellre större bolag när jag lämnar Sverige. Förutsättningarna för insyn gör att jag är lite försiktig med att gå ned i storlek.

      10.000 fungerar bra om du handlar via någon av lågprismäklarna (Nordnet, Avanza och någon till). Jag har även våra innehav lite längre än en del av de svenska. Det funkar eftersom jag väljer större och stabila utländska bolag.

      När det gäller BMW hittar du en massa av mina tankar via etiketterna här. Jag köpte just en ny post häromdagen, så vi är positiva. Där kan det vara bra att veta att diskussionen just nu handlar om huruvida det kommer en svagare global bilkonjunktur nästa år med början i Kina.Tittar man istället bakåt ser aktierna och särskilt BMW ganska billiga ut.

      J&J gillar jag men mest på avstånd. Det är en uppsjö varumärken i ganska olika genrer men med tyngdpunkt på hälsa. Så i princip är det ett slags investmentbolag man köper. Nu har USA tuffat på rätt länge, så det är inte uppenbart billigt. J&J tillhör också bolagen som kanske störs av den starka dollarn. Men jag skulle inte vara orolig för att ha bolaget i en långsiktig portfölj.

      Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.