Sidor

söndag 14 juni 2015

Tävlingen visar poängen med The Intelligent Investor

Tanken med tävlingen (länk) är att spela ut fem skickliga men sinsemellan mycket olika investerarlynnen mot varandra. Resultatet snart halvvägs in på andra året är lärorikt.

Benjamin Graham definierar två typer av framgångsrika investerare i sin klassiska bok "The Intelligent Investor" - citatat nedan är taget härifrån (länk).

"In the past we have made a basic distinction between two kinds of investors to whom this book was addressed – the “defensive” and the “enterprising.”  The defensive (or passive) investor will place his chief emphasis on the avoidance of serious mistakes or losses.  His second aim will be freedom from effort, annoyance, and the need for making frequent decisions.  The determining trait of the enterprising (or active, or aggressive) investor is his willingness to devote time and care to the selection of securities that are both sound and more attractive than the average.  Over many decades an enterprising investor of this sort could expect a worthwhile reward for his extra skill and effort, in the form of a better average return than that realized by the passive investor"


Vår portfölj uppfyller kriterierna för "the enterprising investor". Jag driver den, som läsarna av den här sidan vet, utifrån en omfattande insamling, bearbetning och diskussion av fakta. Det har så här långt fungerat bra, vilket framgår av bilden eller för hela perioden på sidan Avkastning (länk). Jag har tidigare konstaterat att det är svårt att veta vad som egentligen är tur i investeringar. Vår portfölj kan lika lite som den genomsnittliga fonden hävda att den har en bevisad edge mot marknaden. I det här sammanhanget är portföljen dock ett bra exempel på att aktiva beslut kan fungera på aktiemarknaden.

Antag nu att du istället vill agera som the defensive investor. Tävlingen är ett lite extremt exempel på passiv investering. Deltagarna får bara välja aktier en gång om året. Helt väntat går det sämst för årets dominant Rockräven sett över en längre period. I en tävling med många deltagare, som aktie-SM, behövs det volatilitet för att vinna. Där kan det vara optimalt med en händelsebaserad (eventbaserad) strategi. I verkliga livet skulle dock inte en investerare som Rockräven acceptera ett fast datum för investeringar och att sedan ligga stilla i portföljen. Hela idéen med eventbaserade investeringar är ju att hoppa på och av vid rätt tillfällen. Mycket riktigt slår förlusterna för tungt i den strategin när den inte justeras löpande. Svårt är bara förnamnet. 

Gottodix ställer i tävlingen upp med de fem bästa alternativ som inte platsar i den ordinarie portföljen. Det är väl egentligen en light-variant av Rockrävens upplägg men i sundare bolag. Det samma kan sägas om verkstadsspecialisten Örby Industrier. Det går förstås inte att utifrån ett datum någon annan bestämt köpa cykliska aktier. Affärsmodellen har haft lite otur men i stort sett är hennes investeringar i bolag med smarta affärsidéer och bra modeller för genomförandet sunt men också beroende av rätt tajming vid köpet.

Så vem återstår när krutröken lagt sig? Gruppens värdeinvesterare! Nu har avkastningen i och för sig bara blivit runt index, vilket visar att det inte finns några gratis luncher. Strategin framstår trots det som det uppenbara alternativet för den intresserade men inte överdrivet aktive investeraren. Solbulles värdeinvesteringar har därtill haft den överlägset mest stabila utvecklingen med volatilitet både under sixrx och vår portfölj (som har lägre volatilitet än sixrx). Tala om att kunna sova gott om nätterna. 

Vår tävling blir därmed ett litet men tydligt inspel om investerarstrategier. Det kommer alltid gå helt ok för apan som köper en slumpmässig uppsättning aktier och behåller dem (vilket är vad ett index som sixrx är). Det kan även fungera att vara oerhört intresserad, helt i enlighet med tanken att informationsinhämtning kan betala sig. Slutligen är det möjligt att, som Solbulle, en gång om året välja ut fem bra bolag som även är billiga. 

Det som däremot fungerar dåligt är att gå mitt i vägen med halvhjärtade omplaceringsstrategier. Lite som Karate Kid (länk), om någon minns den filmen. Läraren Miyagi förklarar valet med att lära sig karate för eleven Daniel med att du kan antingen gå på ena sidan gatan och inte kunna något eller på den andra sidan och behärska karatekonsten. Men du kan inte gå mitt i vägen, för då blir du överkörd.    

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.