Sidor

fredag 1 maj 2015

Börsen gick inte alls ned i veckan

Det dras underliga slutsatser om veckans börsutveckling. Det är kronan som spelar investerarna ett spratt. Galet blir det när det börjar påverka slutsatser om utvecklingen framöver

Källa: FT (länk)
Det känns kanske som om Bagdad Bob (länk) tagit över bloggen när jag påstår att det inte alls var någon nedgång på börsen den här veckan. Det kan ju också verka lite korkat att såga sina slutsatser, särskilt när de till synes gått in. I måndags skrev jag, ju närmast profetiskt, inlägget "Smäller det nu?". Det kan tyckas vara mitt i prick med tanke på hur indexen i Stockholm gick resten av veckan. Problemet är att det small inte alls. Tvärtom var det en ganska bra vecka i ekonomin och för världens börser. En mindre korrektion är väl så långt man kan sträcka sig. Det framgår av utvecklingen på FTSE World Index. Skalan förleder ögat att tro att det är en större förändring är det faktiskt är. Höjer man blicken lite ligger världens börser fortfarande i en stigande trend.


Det här var ännu tydligare i Stockholm. En amerikan kunde nöjt konstatera att en investering i Stockholmsindex förra veckan steg i värde. Förklaringen är att dollarn föll mer mot kronan än index i vår lokala valuta backade.

Det gäller att hålla isär det där. Risken är annars stor att dras med i den nervösa attityden att nu smäller det. Det kan det ju alltid göra men  det hände inget den här veckan som pekade i den riktningen.

Jonas Olavi kommenterade börsnedgången rätt bra i onsdags i artikeln "Räntebesked gav årets sämsta börsdag" (länk). Starkare valuta och bolagsspecifika frågor var det han lyfte fram. När bankerna inte går bättre på de resultat de nu visar får det nog ses som ett tecken på den sektorrotation som var temat i USA förra året. Det krävs mycket för att försvara deras värderingar när andra säkra placeringsalternativ stärks. Det är precis det som hänt i veckan med försiktigt stigande globala långräntor.

Faktum är att nyhetsflödet är ganska exakt som det var för en vecka sedan. FT kommenterar räntebeskedet med en gäspning i artikeln "Fed damps rate expectations as economy loses momentum" (länk). Det går långsammare än väntat men fortfarande åt rätt håll. Grekland oroade förra veckan men skrapade ihop även till den aktuella betalningen, vilket fick tyska långräntor att återhämta sig. "Spansk tillväxt den största på sju år" (länk) skriver di.se. Apples rapport var fantastisk medan Twitter och LinkdIn var stora besvikelser. Caterpillar hade överraskande bra resultat i försäljningen till gruvnäringen medan Atlas Copco var en besvikelse och Sandvik steg i veckan. Med andra ord, det är som vilken vecka som helst på börsen.

Åtminstone om man inte som vi gjorde i början av april bestämde oss för att ligga kvar med en övervikt i dollar i portföljen. Det blev ett tapp mot index i april. Tja, man är proffs när det går bra och resten av tiden är det otur :)




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.