Sidor

söndag 26 april 2015

Tävlingen: svenskt har haft ett tufft år

Industrialisten Örby Industrier vaknade till tävlingen när Volvo rullade igång. Svårare då för Affärsmodellens svenskrotade bolag. Det säger något om konjunkturen just nu.

Export är livsnerven för ett land som Sverige, så tänker Örby Industrier. Han har varit aktiv på börsen sedan sjuttiotalet och brukar glatt konstatera att "vi är rika i högkonjunktur". För med en tung exponering mot industri och annan export blir det effekten. I tävlingen ställer Örby Industrier upp med Volvo, SKF och SSAB samt Cellavision och Elekta. Ingen dålig uppsättning när konjunkturen hämtat sig och dollarn stärkts.

SKF presterade visserligen sämre än väntat i sin rapport... vilket var väntat :) Det har jag skrivit mer om i inlägget - "Rapportduell GE mot SKF". Sett till hela våren var det dock ett bra beslut att satsa på ett industribolag med exponering mot verkstad och Europa. Av samma skäl rusade Volvo på den senaste rapporten, även om jag inte är odelat positiv till den reaktionen, som jag skrev om här "Vad hade jag gjort om jag inte sålt Volvo för tidigt". SSAB har en del kvar att bevisa och jag är lite skeptisk till om inre effektiviseringar och bättre efterfrågan i Europa räcker för att möta ökad export från Kina. Cellavision och Elekta lever båda högt på den starka dollarn. Även om bolagsspecifika faktorer just nu talar för det förstnämnda och emot det sistnämnda bolaget. Sådant där jämnar dock ut sig och nu ligger Örby Industrier stabilt över ett index som rusat, som sagt "rika i högkonjunktur" var det.

Jämför det här med Affärsmodellens svenska inriktning. Vi kan räkna bort Meda, som tillhör dollar- och konjunkturvinnare. Det senare inte minst genom att en affärsdriven läkemedelssektor håller liv i ryktena om ett uppköp. NGEX vara lottsedeln i Affärsmodellens portfölj. Den har gått dåligt av sina helt egna skäl. Kvar är ICA, JM och ÅF. ICA och JM har varit vinnare på lägre räntor. ICA genom att marknaden ständigt varit beredd att höja multiplarna när alternativa "säkra" investeringar avkastat allt sämre. JM genom att finansieringen blivit nästan gratis och bopriserna rusat. När trenderna vänder flyter pengarna ur bolagen. Det här ett bra exempel på det som brukar benämnas sektorrotation. ÅF och andra konsultbolag har sina egna problem i låfinflationsmiljön. Det är svårt att hålla nere löneökningar och utmanande att övertyga kunderna om att acceptera högre priser.

Tillsammans visar Affärsmodellen och Örby Industrier hur stor effekt det har att ligga rätt i konjunkturen för den som placerar aktivt. Vår egen portfölj då? Tja, vi har aktivt lyckats lika bra som apan så här långt i år :) Bryter man ned det syns det att rapporterna från kvartal 4 var en fullträff. Därefter följde ett dyrt misstag. Tajmingen att i slutet av mars sänka risken i portföljen och därtill med udden riktad mot effekterna på räntan av en starkare konjunktur var inte så lyckad.  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.