Sidor

fredag 27 februari 2015

Tävlingen: aktier på gång inför Q1

Årets tävling domineras av Rockräven, experten på bottenfiske. Men året är långt, vilka aktier och portföljer ser bäst ut inför rapporterna i april och maj?

1. Rockräven (25 platspoäng, +62 procent i år)


Eventinvesteraren Rockräven har prickat bolag med starka händelser första kvartalet. Imponerande, precis som avkastningen så här långt. Aerocrine och Metallvärden ordnade finansiering när de hängde på gärdsgården. Den förstnämnda kunde därtill visa fin försäljning, Sedan dess har Affärsvärlden skrivit en ifrågasättande artikel, både marknader och ägarstyrning ifrågasattes. Det vajar en varningsflagga över bolaget. Bara för den modige vore en rättvis beskrivning. Karo Bio är ett annat bolag som regelbundet tar in mer pengar från ägarna men än så länge inte gett något tillbaka. Nu har bolaget Anders Lönner, Medas frälsare, vid rodret och är stadda i kassan men det är mycket kvar att bevisa. Det går dock inte att ta miste på den starka trenden i bolaget. Den ljusa starten på börsåret letade sig inte ned till gruvtyngda Sandvik i början av året men det ändrade rapporten på. Lite tveksamt kändes det dock att resultatlyftet mer verkade bero på lägre kostnader för input än ökad försäljning och framtidstro. Ingen självklart vinnare ännu men nu verkar åtminstone överutbudet av råvaror minska långsamt. Frågan är om inte Rockrävens starkaste kort i första kvartalet är RnB. Ett bolag som numera har den underliga kombinationen kläder till barn och på NK nästan ber om att någon köper ut det, strukturerar om och sedan lägger tillbaka Polarn och Pyret på börsen och säljer vidare resten del för del. Det enda som talar emot är att konjunkturen kanske kommit så långt att det är för sent för den vändningen. I så fall får bolaget ändå en fallskärm av att svensk konsumtion är på väg uppåt och kanske stöds av att kronan nu borde ha bottnat. 

2. Solbulle (platspoäng 61, +19 procent i år)


Förra årets vinnare är åter i toppen och precis som ifjol är det sundare en sunt med idel starkt och stabilt presterande aktier. Gunnebo är i billigaste laget givet att bolaget har en stark affärsmodell, som visserligen underpresterat några år. Det finns dock mycket som talar för att säkerhetsprodukter, även med begränsat teknikinnehåll, kan gå bra framöver. Det trodde åtminstone Affärsvärlden i en välskriven rekommendation. Aktien har hur som helst haft en långsam men imponerande stabil resa. Fortsatt köpläge. Trelleborg kanske inte längre kan beskrivas som billigt men, liksom för Gunnebo, utvecklas marknaderna gynnsamt framöver. Trelleborg har redan ordning på marginalerna och kan nog plocka in lite ökande vinster under året. Begränsad nedsida på kort sikt lockar. Dyrare valuta har gynnat Skistar, eftersom svenskarna nu firar sportlovet hemma och de som gör de blundar för att priserna stiger lite. Om inget händer med kronan är det faktiskt lite överraskningsläge i nästa kvartalsrapport. Fundera på om det var fullt i liften under sportlovet. SAAB har också fått lite valuta och möjligen konjunkturstöd. Lite svårt att förstå för sådär värst mycket goda nyheter har inte droppat in. Tvärtom faktiskt, ubåtarna lär som mycket annat i svensk försvarsindustri sluta som undanstoppade reserver hos FMV. Jag har svårt att se lyftet där på kort sikt men vapen om något är en händelsestyrd bransch. Då ser det (på många sätt) sundare ut i Sectra. Digitaliseringen av sjukvården fortsätter och bolaget går, liksom Cellavision från klarhet till klarhet. En liten varning är dock på sin plats. Sectra har surfat fint på dyrare dollar och höga multiplar när räntan varit låg. Ingendera varar för evigt, just bolagets multiplar ser lite vanskliga ut.

3. Örby Industrier (64 platspoäng, +20 procent i år) 


Där satt den, äntligen, var den bästa sammanfattningen av kvartalet för Örby Industrier, som tålmodigt väntat in konjunkturlyftet. Europatunga SKF kan vara årets starkaste makrocase på börsen. Rakt upp vecka efter vecka är trevligt för en investerare. Den raketen har nog mer bränsle. Fortsatt ökad försäljning i Europa ser troligt ut och för den som (till skillnad från mig) tror att kronan kan fortsätta nedåt är det fortsatt köpläge. Stigande värde på växande dollarbuntar gladde Cellavision, Elekta och Volvo. Alla tre fick därtill stöd av konjunkturen och ökad riskvilja. Åtminstone belönades bolag med ökande försäljning. Tittar man framåt så har marknaden valt att tvärblunda för att kartellen faktiskt kommer att stå Volvo dyrt och att det fortfarande är mer produktmix och amerikansk försäljning än synbara effektiviseringar som driver marginalerna. På kort sikt ligger mycket i förhoppningarna till en försäljning av Volvo CE och definitivt av Volvo IT. Kanske är det dags nu när Cevian tagit en starkare position och Indutrivärden är i gungning. Fortsatt stark ser däremot Cellavision ut. Just nu är det inte många moln på den himlen. Aktien är nog på kort sikt rätt prissatt runt 55 kronor men med låg nedsida och möjlig uppsida är det fortfarande ett av de intressanta alternativen på kort sikt. Elekta är däremot notoriskt svängigt och den försiktige ska kanske passa när även marknaden är svår att läsa på kort sikt. Slutligen står SSAB och väger. Å ena sidan är bolaget välskött och samverkan med Rukki verkar gå ganska bra. Redan vid modesta förväntningar borde a-aktien kunna försvara en kurs på 55-60 kronor. Å andra sidan är inte marknadens fundamenta på plats ännu. Det är för mycket stål som skeppas ut från Asien till Europa och USA. En vändning i kinesisk, koreansk eller japansk industriproduktion vore medicinen som doktorn ordinerade. 

Gottodix (80 platspoäng, +12 procent i år)


Trots en start under index kan Gottodix tävlingsportfölj visa sig vara en utmanare i år. Alla fem bolagen ligger rätt fint i konjunkturen och ingen av dem har tyngts av dåliga nyheter. Precis det kriterier som låg bakom bolagsvalen. Bäst ser Beijer Electronics ut. Bolaget håller på att vända lite väl dåliga siffror från 2014. I grunden verkar det vara ett bra bolag och det är något som marknaden verkar ha fått fatt i. Stark trend och aktien kan ha mer att ge. Köpläge kan det även vara i tre av de fyra övriga bolagen. Railcare tappade lite på rapport men det kändes mest som om det var småsparare som ville plocka hem välförtjänta vinstkronor i den här raketen. Det finns fortfarande inget direkt stopp i bolagets framfart och aktien kan därför ha mer att ge. För att vara en kursrusare av rang är även nedsidan (någorlunda) begränsad. Net Insight fick en väl hård recension av sin rapport. Bolaget styrs trots allt av en ojämn orderingång och det har inte hänt så mycket som tyder på att försäljningen tappat fart. Även här finns utrymme för en överraskning uppåt. Det riktigt intressanta bolaget är dock Cybercom. Aktien står helt stilla, trots att värderingen är fortsatt låg i en allt starkare marknad. Om det inte finns någon begraven hund kan konsulter vara något under våren. Orexo är det bolag där det fortsatt inte händer så mycket. Det är inprisat ökad försäljning av Zubsolv och det måste till något mer för att aktien ska lossna, exempelvis att marknadsandelarna börjar öka. Några starka signaler i den riktningen har dock inte nått mig. 

Affärsmodellen (94 platspoäng, + 5 procent i år)

Fem vettiga bolag med bevisat starka affärsmodeller har inte varit melodin i år. ÅF känns dock som ett bolag som ligger rätt i konjunkturen nu. En del är redan inprisat och varken försäljning eller marginaler har några enkla lyft att plocka in. Frågan är dock om inte den samlade konjunkturen hos främst de svenska kunderna inte ger utrymme för en del positiva överraskningar framöver. Begränsad nedsida och intäkter i kronor känns även det rätt för de kommande månaderna. I övrigt ser det inte lika ljust ut men det är åtminstone ingen som skruvat ur lampan. JM kan få en skjuts när temperaturen nu vrids upp på den redan glödheta Stockholmsmarknaden. ICA marscherat på stället ett tag och frågan. En del av det är nog en sektorrotation när kapital lämnar kassaapparaten på ICA och söker sig tillbaka till investeringar och mer klassiska bankböcker. Fast skulle räntan fortsätta nedåt i negativt territorium lär det gynna både ICA:s försäljning och värdering. Meda har kortsiktigt drivits mest av den starka dollarn men det är inga direkta problem på horisonten och inget hindrar en fortsatt resa. Ngex har tyngts både av att prospekteringen inte visat tillräckliga resultat och av att priserna lagt sig på en för låg nivå för den resurskrävande utvinning bolaget är specialist på. Det är ingen dålig chansning men i ärlighetens namn finns det inga särskilda rykten, goda nyheter eller värdedrivare att rapportera. I den typen av bolag är det dåliga nyheter för aktien.

 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.