Sidor

tisdag 17 februari 2015

Starkare krona?

En fråga jag tycker får för lite uppmärksamhet är att kronan inte gått som väntat de senaste månaderna. Ett av flera exempel från i höstas var att Nordea för tre månader sedan räknade med att kronan nu skulle ha stärkts till 8,90 mot euron (länk). Rätt svar var att den istället försvagades 26 öre (2,7 procent) till 9,49 mot euron. Mot dollarn har kronan på tre månader försvagats 12,2 procent. Faktum är att en amerikan som investerade i omxs30 har fått 3 procents avkastning mot exempelvis 4,7 procent för samma slant på Nasdaq Composite. Det behöver inte vara fel, eftersom den amerikanska ekonomin går mycket starkt. En tysk som investerade på Stockholmsbörsen skulle dock tjänat åtta procentenheter på att istället investera i DAX. 

Vår makrobedömning från årsskiftet att köpa amerikanska aktier som tjänar pengar i dollar och tyska bolag (länk) har således stämt bra så här långt i år.  Nu börjar jag dock bli skeptisk. Ser inte euron för stark ut både mot kronan och dollarn? Det är ett massivt tryck från ECB för att få ned växelkursen och problem med Grexit borde trycka på nedåt. Andra starka ekonomier som Schweiz och Danmark har redan fått se effekten av dessa kapitalflöden. Amerikanska långräntor lär inte gå att hålla nere länge till, så det lär driva dollarn vidare norrut. Jag har dock svårt att se att en ekonomi, som den svenska, med tryck på löner, bostadsmarknad och någorlunda inom industrin i längden kan hålla emot en kontinent med där det nu flödar ut pengar på marknaden. Min gissning är att det är en återhållsam tysk inställning som hållit emot men frågan är verkligen om det räcker i längden. 

Det leder mig till en fundering - kanske är det värt att vikta ned verkstad och annat valutakänsligt något. Särskilt mot euron. En annan fundering är att den svenska börsen faktiskt inte gått så starkt i en internationell valutajusterad jämförelse. Om kronan inte stärks bör det till och med elda på börsen ett tag till. Så, utan att ha landat i något, kanske något svenskt med exponering mot Sverige och möjligen till och med import från Europa skulle kunna vara något. Vad kostar Clas Ohlson nuförtiden?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.