Sidor

torsdag 5 februari 2015

Höjer min riktkurs för Bulten

Bultens rapport var stark på alla punkter (länk). Kul när det går bra för ambitiösa och, som det verkar, pålitliga småbolag. Extra roligt är det att äga aktien. Baserat på rapporten höjer jag min riktkurs baserat på kända fakta från 80-85 till 95-100. Försöka man sedan gissa kring det som inte är känt känns möjligheterna på uppsidan just nu större än riskerna på nedsidan. Det är inte uteslutet att vi ökar (igen) i Bulten. De, som det verkade på telefonkonferensen, duktiga analytikerna från Handelsbanken och Swedbank var inne på samma linje. Höjda riktkurser ligger nog i i korten.

Det som varit på gång i Bulten är infasningen av två fullservicekunder (fsp). Det har gått bra och förutom ökad försäljning finns nu förutsättningar att få ned rörelsekapitalet till normala nivåer. Bolagets guidning om framtida capex och rörelsekapital indikerade detta. Guidningen låg nära de siffror jag använde när vi räknade på Bulten (länk). När det gäller rörelsemarginalerna utvecklas de ganska precis i linje med de antaganden som vi använde senast. Netto är bolagets produktion och inre liv stabilt, möjligen att det finns lite uppsida till när det gäller minskningen av rörelsekapitalet. Det är dock inget jag tar hänsyn till i beräkningarna.

Bland övriga nyheter fanns att bolaget köper tillbaka aktier för 150 miljoner, dvs. drygt 7 kronor per aktie. Tanken är att använda dem i framtida förvärv. Viktigare känns dock att det här förbättrar kapitalstrukturen i bolaget, vilket ger en högre avkastning på eget kapital. Med den billiga finansieringen just nu tror jag att en stor del av återköpen kommer påverka värdet uppåt. Det samma gäller för den höjda utdelningen från 2 till 3 kronor. Jag gissar att summan av förbättringarna i finansieringen är värda åtminstone 5 kronor per aktie.

Den stora värdedrivaren är dock ökad försäljning. Det stämmer bra med caset vi haft i den här investeringen och mycket bra med den makrobedömning som låg bakom hela det block med investeringar Bulten ingår i (länk). Bulten överträffade dock mina förväntningar rejält. För 2014 låg försäljningen 150 miljoner över den nivån jag använde - delvis pga. nya order bolaget guidat för under 2014. Därtill flyter de in nya order och framför allt utökade köp från befintliga kunder. Till 2016 lät 150 miljoner till rimligt att lägga på kalkylerna. I och med att marginalerna ser ut att utvecklas ungefär som förväntat kan en enkel matematik vara att titta på p/s. Jag tror runt 0.7 är rätt nivå för Bulten. Ökningen i försäljning ger då ungefär en värdestegring på 10 kronor per aktie.

Tittar man framåt finns det en större uppsida en jag tagit till mig. Främst i Europa och bland de tillverkare som inte använder fullservicekoncept för Bultens del av produktionskedjan. Ryssland är en lottsedel men verkar strategiskt rätt tänkt från det renodlade perspektivet att tillverka bilar och det kan väl vara bra att Bulten specialiserar sig på det och inte politisk analys. En udda detalj är att Bulten har väldigt låga prognoser för tillväxt i bildindustrin men någorlunda optimistiska för lastbilar. Det tror jag det får revidera. Valutaeffekter och liknande är inte riktigt överblickbara men visst har den billiga kronan hjälpt bolaget. Slutligen nämns det ibland i samband med Bulten att de ska växa i Nordamerika eller Kina. Kanske det men det finns inget som tyder på det just nu eller att det finns någon trovärdig plan för hur det ska gå till. Bulten ska nog ses som ett lokalt europeiskt bolag. Inget fel i det men om konjunkturen i Europa utvecklas som ECB uppenbarligen tror i sina prognoser är det läge att tänka om. Alla andra signaler just nu pekar dock snarare mot ett starkare Europa, så frågan är om inte möjligheten fortfarande ligger på uppsidan.

2 kommentarer:

  1. Jag tycker rapporten var ganska väntad. Sedan tycker jag P/E 17 på normal vinst är högt för ett cykliskt bolag, men visst, det är fyndpris emot mycket annat i verkstaden. Jag höjer köp till P/E 13 (för mig blir det vid 62) :-)

    SvaraRadera
  2. Intressant! En bra känslighetsanalys tycker jag är att titta på pris per aktie = (försäljning per aktie)*(vinstmarginal)*(p/e)

    I Bultens fall är försäljningstillväxten hyggligt känd några år framåt (med lite uppsida). Det kan förstås vara så att vi i konjunkturen nu ligger över normaliserad försäljning. Det tror inte jag, utan jag tror exempelvis att industriproduktion i Europa ska upp en del till.
    Marginalerna är nog ungefär där de ska vara. Lite upp, som är inprisat, känns inte orimligt. Då återstår multipeln. Visst den kan man tycka är hög. Det beror dock också lite på var i konjunkturcykeln vi är. Vad är normaliserad vinst i det här fallet? Kanske är det där vi landar lite olika? Det finns dock definitivt inslag av multipelexpansion i aktien. För att ta en annan multipel. Nu är p/s uppe på det som den holländska konkurrentens såldes för i våras. Både marginaler och multiplar får därmed svårt att driva kursen uppåt. Så på det sättet förstår jag dig.

    Min inställning kan väl sammanfattas i att jag tror att försäljningen ökar :)

    En annan reflektion. I din modell kanske ännu mer fokus skulle ligga på den normaliserade och inte den aktuella nivån på försäljning och marginaler? Då blir det ju en äkta värdeinvestering tänker jag.

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.