Sidor

lördag 7 februari 2015

Börsen och portföljen på kort sikt

En bit in i rapportsäsongen är det dags att samla upp tankarna. Vi positionerar oss för att det fortsatt ska flyttas kapital mellan sektorer och vid den osäkerhet som ofrånkomligen kommer in och ut från börsen. Så här tänker jag kring vår portfölj den närmaste tiden.

Kortsiktigt är börsoptimismen väl stor
Jag noterar att eurforin på börsen verkar ha glömt ECB:s bedömning av Europas ekonomi (länk). Lägg därtill att spelteori nästan måste pressa Grekland till en situation där euromedlemskapet testas. Visst, samma rationalitet gör säkert att det löser sig. Det lär bli så att lånen omvandlas till annuitetslån där andelen avbetalning kopplas till BNP, vilket i realiteten är en nedskrivning. Men korten måste spelas ut. Läs tyska tidningar och jämför med tonen där med den i exempelvis engelska. Europa är inte överens om en nedskrivning av Greklands lån. Det kommer bli tydligt och det kommer göra investerare, som just nu simmar runt i floden Denial, nervösa. Till det här kommer en åter eskalerande konflikt i Ukraina. Även det något som lär lösa sig men gunga till på vägen. Mer fundamentalt oroande är tecknen på problem i det kinesiska finanssystemet. Inte bra, men allt sammanvägt väljer jag ändå att chansa på volatilitet snarare än sättning. Min plan är att efter rapporterna åter öka andelen kontanter i portföljen. Jag är inte helt främmande för att tillfälligt bromsa exponeringen med en bearfond om signaler i ovanstående riktning blippar till på radarn. Sammantaget är jag dock fortsatt exponerad mot en uppgång på börsen.

Industriproduktionen vänder upp men börsen tar ut det i förskott
Temat i rapportfloden har varit att verkstad går bättre än väntat. Många rapporter pekar också, tvärtemot ECB:s oro, peka på en förbättring i Europa. Det är dock värt att notera att bolagen hellre delar ut än investerar just nu. Det tyder på att resultatförbättringarna kanske snarare bygger på lägre kostnader när insatsvaror blivit billigare än starkare efterfrågan. Netto tror jag dock att svensk industriproduktion nu normaliseras. Det är det som ligger bakom investeringar i AQ (länk) och Bulten (länk). Jag gillar båda bolagen men för oss är det alltså i första hand ett sätt att få exponering mot rätt bransch i vad jag tror är ett pågående skifte mellan olika sektorer på börsen (länk). Samtidigt är det precis i den här genren jag tror att det gått lite fort nu. Det visade Volvos rapport som inte nådde optimistiska analytikers krav, där minskade vi något men ökar igen om aktien faller under 90. Stigande förväntningar i rapportfloden låg också bakom veckans köp i SSAB. Det är dock inte helt självklart vad bolaget faktiskt levererar i q4-rapporten. Möjligen tar vi hem en del av vinsten i förväg. 

Kanske har råvaror, energi och Norge bottnat
Oljan har trillat något pinnhål på nyhetslistan men det är snarast ett tecken på att det snart bottnat. Uppgången i veckan beror dock mer på minskade investeringar från klassiska oljebolag än att skifferoljan stängt kranarna. Det ligger nära till hands att starka producenter börjar köpa svagare. Däremot har nog oljeservice fortfarande en resa framför sig. Norska kronan är på en hygglig nivå och lär stärkas oproportionerligt om oljepriset fortsätter stabiliseras. Någonstans ska ju pengarna ta vägen min gissning är att när väl Danmark har gett upp peggen mot euron blir Norge en intressant nästa anhalt. Det här tycker jag talar för att lägga in Statoil i portföljen. Det passar i mitt långsiktiga case att oljan i Nordsjön just nu värderas för lågt. 

Hela energisektorns försök att få fotfäste mot vad som borde vara en långsiktigt intressant marknad är en spännande pendang till oljan. Affärsvärlden rekommenderar Eolus. Det jag plockar upp i analysen är att bolaget har en välfungerande affärsmodell fungerat även när energi varit på rea ett bra tag nu. Stabila och växande kassaflöden med utdelningstillväxt i en bransch som på sikt växer till en låg värdering. Det luktar värdeinvestering. Jag sätter upp bolaget på bevakningslistan.

Starkare USA köper mer till en allt dyrare dollar
Amerikansk arbetslöshet fortsätter falla. Det lär fortsätta stärka den redan växande konsumtionen och via stigande räntor dollarn. Det här syntes i den starka rapporten från Disney och bolaget har nog mer att ge, även om en allmän dipp kanske skulle ge ett bättre köptillfälle. Rapporten visade för övrigt ett annat samtida fenomen. Vinnare i trenden internet of services är starka varumärken med som är ledande på innehåll snarare än produkt - det som kallas content. Tankarna går onekligen till vinstmaskinen Apple, som än en gång visat att innehåll säljer bättre än innovation. Snart tittar vi på Star Wars i en AppleTV utan koppling till något TV-bolag. Uppkoppling lär vi dock behöva och jag vidhåller att telekombolag i flera länder nu ser billigare ut än de är riskfyllda. Telia står kvar på min lista (även om jag gärna såg att de slutade krångla i Centralasien). 

Det är lite intressant läge på amerikanska börsen just nu. Pressade av stark dollar och höga värderingar fortsätter bolagen att utvecklas lite olika beroende på vad det levererar. Chipotle ser visserligen smaskigt ut men kanske är det intressantare att fundera på vad som krävs för att McDonalds ska bli intressant igen. Bolaget har faktiskt vänt problemperioder några gånger tidigare. Det skulle kunna bli ett exempel på ett tillfälle att köpa ett bra bolag lite billigare än normalt. Fast det kanske är bättre att flyta med strömmen och ta en kopp Starbucks istället.

Ett annat bolag som fortsatt är intressant är Goodyear. Rapporten var svag, bland annat tyngd av den starka dollarn. Nu går dock bilförsäljningen mycket starkt i USA (både Ford och GM ser för övrigt billiga ut). Det finns utrymme för en vändning där. Annars är det förstås inte fel att åka med BMW just nu eller för den delen allt annat med koppling till bilar. Exempelvis går det ju riktigt bra för Nokian Tyres - hyvvä Suomi!

I hälsosektorn är det verkliga resultat som räknas
Vitrolifes rapport var en påminnelse om att investeringar i hälsa kräver ständig omvårdnad. Aktien steg på det imponerande arbetet med att höja marginalerna. Numera är det rätt tydligt att bolaget har marknadsmakt att påverka priserna i flera delar av värden och tillväxten i Kina fortsätter se bra ut. Lite under radarn har det dock gått att time-lapse-tekniken inte är accepterad på alla marknader. Jag har tidigare skrivit om detta (länk). Nu bekräftade (den utmärkta) ledningen på Vitrolife problemen. Räkna med att det här blir en fråga som kommer att fortsätta påverka värdet på bolaget. Min bedömning är att tekniken slår igenom men väsentligt långsammare än beräknat. Ett annat problem är att Vitrolife faktiskt inte lyckas växa organiskt i USA. Det är dags att bolaget slutar ducka för det här problemet. Ett förvärv vore ingen dålig idé. Det går inte att komma ifrån att bilden är att risken i bolaget stigit lite. Det borde avspeglas i värderingen av aktien och jag ligger kvar på att med känd information är aktien rimligt prissatt i nivåer på 160-180. Det är dock ett så fint bolag med långsiktig potential att jag inte har några problem att ligga kvar med vår investering. 

För övrigt noterar jag utvecklingen för två andra bolag inom hälsa. Fresenius, specialister bland annat inom dialys, har jag skrivit om tidigare (länk). Bolaget ligger bra till i digitaliseringen av vården. Nu verkar bolaget ha medvind, bland annat med uppgraderingar i av kreditvärderingsbolag och det poppar upp i en hel del rekommendationer. Jag tar en ny titt på bolaget men skulle gärna köpa den till en lägre eurokurs. Däremot kan jag bara hålla med när både FT och DanskeBank i veckan sågat AstraZeneca. Bolagets satsning på cancer ligger helt rätt men det krävs resultat. Dessutom är det dags att låta tankarna om att bolaget säljs pysa ur aktiekursen. Det är helt enkelt lite förhoppningsbolag över värderingen just nu. Det i sin tur lär påverkar storägaren Investor, som dock skyddas av en stor substansrabatt men jag har svårt att se köpläge i vårt största innehav just nu.  


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.