Hur ska man förhålla sig till den sektorrotation mot defensiva aktier som exempelvis IG tog upp i sitt nyhetsbrev i morse? För min del är jag är skeptisk. En bättre gissning är att det blir bolag som tjänar på konjunkturen och den starka dollarn som är vinnare.
Förskjutningen IG föreslår bygger på tanken att konjunkturen skulle gå bakåt just nu och att långräntorna sjunker. Argument för det är oljepris under $50 och amerikanska 10-åringen nere på, 1,7 procent. Tanken skulle då vara att ännu en gång lägga pengarna i defensiva tillgångsvärderade bolag, dvs bolag med stabila, helst konjunkturoberoende, kassaflöden. Gärna med hög utdelning men inte nödvändigtvis med någon tillväxt. Telia, Handelsbanken, ICA och Wallenstam tillhör mina svenska favoriter i genren. Alla utom möjligen Telia ser dock lite dyra ut just nu.
Jag tycker dock det är tveksamt att tolka oljeraset som en alltför stark indikation på svag efterfrågan. Det är i första hand styrt av för stort utbud. Det är lätt att dela slutsatsen Annika Winsth (länk) drar i DI att oljepriset snarare är en jätteboost för ekonomin. Upp till 1 procent på global BNP är hennes bedömning. Det känns också tveksamt att tolka in alltför mycket i sjunkande amerikanska långräntor. Det tror jag mer beror på att kapital, tillfälligt, har flyttats bort från risk och inte minst för att mycket pengar ska omplacerar när råvarurelaterade tillgångar sjunker. Det finns få fundamentala faktorer som talar för fortsatt låga amerikanska räntor. Slutligen känns det tveksamt att översätta detta amerikanska fenomen till Sverige. I USA är börsen högt värderad och en allt starkare dollarn gör tillvaron tuff för cykliska bolag. Där är det logiskt att leta efter bolag som genererar inhemska kassaflöden. Gärna knutna till den växande konsumtionssektorn. I Europa är konjunkturen visserligen låg men snarare på väg upp än ned och många exporterande bolag kommer att gynnas av svagare dollar. Här känns det rimligare att satsa på bolag med växande kassaflöden, dvs. precis det som var förra årets trend i USA.
Ett annat lockande alternativ är exporterande men defensiva bolag. Var återfinns dessa? Rätt svar i hälsosektorn, som framgår här.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.