Sidor

fredag 30 januari 2015

Så funkar utdelning

Får den del rena faktafrågor på Shareville (det går bra att ställa dem här också). Jag prövar att lägga mina svar under ettiketten "Så funkar det". Observera att jag inte kvalitetssäkrar svaren utan bara skriver ned mina egna kunskaper - rätta gärna om något är fel :)

De flesta svenska bolag ger utdelning en gång om året, normalt i nära anslutning till årsstämman där utdelningen beslutas. I exempelvis USA är det vanligt med kvartalsvisa utdelningar. Ibland gör bolag extrautdelningar. Det kan bero på att kassan blivit större än önskat till exempel när en verksamhet sålts. Bolagen använder ibland återköp av aktier istället för utdelning. Det innebär att bolaget använder sin kassa för att över börsen köpa tillbaka den egna aktien. Den första dagen en aktie handlas utan rätt till utdelning kallas för x-dag. Ägde du aktien dagen innan får du utdelning någon vecka senare, även om du sålt aktien däremellan.

Utdelningar och återköp har på kort sikt ingen effekt på ditt resultat. Utdelningarna sänker värdet på aktien lika mycket som du får utbetalt. Återköp ändrar bolagets skuldsättning och vinst per aktie (ett samband som kallas hävstång) men inte kortsiktigt värdet på aktien.

Värdet på ett bolag är nuvärdet av framtida utbetalningar plus restvärdet när bolaget säljs eller avvecklas. Nuvärdet är vad en framtida utbetalning är värd idag när den justeras för den ränta som kan kräva för en investering med en viss risk. En grupp investerare, s.k. utdelningsjägare, lägger stor vikt vid nuvarande och överblickbara framtida utdelningar. Andra lägger större vikt vid bolagets tillväxt och har därmed sin tilltro till att utdelningar längre fram kommer rättfärdiga aktiens värde. Ytterligare andra ser helst att värdetillväxten stannar i bolaget och att investerare kan frigöra sina vinster genom att sälja sin andel av tillgångarna (restvärdet) till någon annan. Ett känt exempel på detta är Berkshire Hathaway.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.