För ett tag sedan skrev jag "Orangea kuvertet: minusräntorna i pensionsekvationen". Igår kom det en artikel i Wall Street Journal som fångar det jag tänkte på där. "Pension Funds Pile on Risk Just to Get a Reasonable Return - An investor used to get a 7.5% return by holding safe bonds. To earn that now, research finds, takes a more volatile mix" (Wsj).
Reklam: läs mer här
I dagens tre snabba plockade jag upp en bild ur den artikeln. Det är slående hur mycket högre risk livbolag och andra långsiktiga förvaltare tagit för att kompensera för den allt sämre avkastningen. I klippet säger jag lite slarvigt att omfördelningen blivit exakt enligt den presenterade grafen. Ska man vara mer precis visar den vad som krävts för att nå en viss avkastning. I realiteten har förvaltarna blandat lägre avkastning med högre risk. Inte så kul det heller, eftersom det innebär sänkt pension - exempelvis.
Nu är situationen lite prekär. Om inget händer får både banker och livbolag svårt att få den avkastning de behöver på sina pengar. Om däremot räntorna stiger, så ska kapital flyttas tillbaka till säkrare tillgångar igen. Då kan det bli tufft för aktiemarknaden och därmed för förvaltarna som placerat sparandet där.
Det är väl det amerikaner kallar att vara fast mellan a rock and hard place.
|
Och centralbankerna hävdar att minusräntorna har effekt.. ? Effekt på vad? De blivande pensionärerna lär få sig en överaskning.
SvaraRaderaJa minusräntan har ju visat sig ha omvänd effekt, bland annat därför att folk måste spara mer till pensionen.
SvaraRadera