Marknaden höll andan
Dagens jobbsiffror var så heta att volatiliteten på världens börser sjönk redan tidigare under veckan."Lowest Volatility of Volatility Since May Is Warning Sign: Chart" (Bloomberg). Det var som att alla höll andan - skulle återhämtningen efter årets chocköppning på världens börser brytas eller hämta ny kraft.
Två av de tyngsta trendläsarna på Twitter - Kavastu och C.M.J - har varit ute och varnat för att blåsa faran över för tidigt. Enligt CMJ är det vi sett en studs upp i en björnmarknad. Börsen är upp 13 procent från botten i år. En nivå som CMJ tror är svår att ta sig vidare uppåt från när trenden är vikande. Det har inte saknats stöd i data för den här dystra inställningen. Några exempel skrev jag om häromveckan i "En dag fylld med dåliga nyheter för börsen" - förväntningarna i amerikansk servicesektor var på väg ned och nya hot som Brexit började tona upp sig. Å andra sidan har många både ekonomer och aktiestrateger pekat på att det inte är självklart att riskerna är så stora som marknaden oroat sig för. Det var ämnet i "Vi ser björnar - tyskarna ser köplägen".
Det har med andra ord varit en motsägelsefull och nervös inledning på året. För att få någon ordning på detta tror jag det är bra att förstå att det är minst tre olika kraftfält som står mot varandra. Det här skrev jag om redan i november och det har varit en bra ledstång att hålla sig i sedan dess. "Hela börsen är en swing trade just nu" (Nordnetbloggen). En annan titel hade kunnat vara Guldlock och de två björnarna för det börsen slitits mellan är:
- risk för konjunkturnedgång (USA överhettat, Kina skuldtyngt, Europa/Japan deflationsfällor)
- risk för ett räntetryck börsen inte klarar om inflationen återvänder (FED höjer räntan utan att bolagsvinsterna hänger med)
- fortsatt börsuppgång när ekonomin växer i lagom takt
Guldlockssiffror
Källa: TradingEconomics |
Det är alltså mot den bakgrunden dagens jobbsiffror ska läsas. För den som vill få mer inblick i rapporten rekommenderas "The February Jobs Report in 14 Charts" (wsj) eller i en samlingsbild (som inte kräver prenumeration) här från Reuters.
Om vi börjar med vad siffrorna visade. "Hiring in U.S. Rebounds, but Wage Growth Slips - Payrolls grew more than expected; pay and hours worked edge lower" (wsj). 242 tusen nya jobb var över förväntade 190 tusen men framför allt ett stabilt tecken på att USA inte tappat farten. Arbetslösheten låg kvar på 4,9 procent medan arbetskraftsdeltagandet ökade något. Viktigare var att trycket på högre löner avtog något, tillväxten i timlöner jämfört med ett år tidigare stannade därmed vid 2,2 procent. Nu ska inte den siffran överdrivas, eftersom det bland annat finns månadseffekter att ta hänsyn till.
Lättad marknad höjde börsen
Källa: Twitter, Nordea |
Min reflektion
Till det här ska läggas att råvarupriser snabbt stabiliserats de senaste veckorna. Nu börjar det till och med komma diskussioner om råvaror slutar bromsa inflationen, det Janet Yellen talade om i december. "Commodity prices signal market bottom - Higher oil and metals suggest turning point in a vicious downturn" (FT). Nu verkar en hel del av det ha varit tradingdrivet, så en viss försiktighet är på sin plats. Möjligen har det också påverkats att dollarn varit billig och alternativen få med negativa räntor. Icke desto mindre ser det stabilare ut. Det samma gäller, kortsiktigt Kina. Nog är fortsatt snabbt stigande skulder i den privata sektorn en allvarlig varningssignal men så här långt håller slutsatserna jag utgick från i "Broken China blir ingen Chinastrophe". Stimulanser höjer aktiviteten i ekonomin och håller uppe konsumtion.Det här är sammantaget ett bra läge för börsen. Problemen försvann ju inte med ett trollspö och många obalanser är fortfarande otäcka, som t.ex. framgår här "Jim Rogers Sees 100% Chance of US Recession Within a Year" (Bloomberg). Vi är alltså långt ifrån att kunna skriva av den nedsida som björnarna ser. Det oavsett om det är det inflationsdrivna eller den recessionsdrivna scenariot som oroar.
Poängen för mig är dock den jag försökt kommunicera vid några tillfällen. I och med att det är tydligt att det är otydligt vart ekonomin är på väg, är den rimliga strategin att ligga försöka ligga nära nyhetsflödet och agera därefter. Göra sitt bästa kan man sammanfatta det. Med den utgångspunkten var det rätt tydligt att dagens siffror signalerade risk on. Det verkar som om Guldlock håller sina björnar i schack ett tag till.
Hej Gottodix!
SvaraRaderaJag kommer inte ihåg riktigt när men jag tror att det var i början av 2015? som ECB började stödköpa Obligationer, stora mängder obligationer, för att stimulera marknaden. Jag kan inte riktigt det där men jag kommer ihåg att att flera oroade sig för att detta var det sista stimulansåtgärd som ECB hade att komma med. Man varnade för att om detta inte hjälpte så skulle de enda medel i framtiden vara att fortsätta stödköpa ännu fler obligationer...
Hursomhelst såg jag nu att ECB planerar att höja stödköpen av obligationer och då kom jag ihåg varningarna som jag hade hört tidigare om detta. Jag undrar vad du tänker om detta? Är detta ECB sista möjlighet att pusha inflationen och vad tror du kommer att hända nästa år om detta inte lyckas?
Jag vet att frågan är svår men har du någon tanke kring detta?
Ecb hade laddat upp under hösten 2014 efter att Mario Draghi lovat göra "what ever it takes". I början av förra året hade Grexit börjat oroa ordentligt inför grekiska valet. Den stora frågan var hur mycket Ecb skulle stimulera. Banken lyckades överträffa höga förväntningarna och förtroendet för ekonomin steg faktiskt under början av våren.
RaderaDen massiva uppladdningen syns inte nu. Det vi talar om är en justering. Möjligen kan det beskrivas som ett försök att behålla den effekt som nåtts snarare än något nytt.
Det som diskuteras nu under rubriken "out of ammo" är att det börjar anas ett stopp för hur låga negativa räntor kan bli. Till slut blir exempelvis guld intressant som en form av kontanter.Så där är det nog halvt om halvt stopp
Sedan när det gäller hur mycket pengar man kan pumpa ut via QE, så är det inte lika uppenbart. Det finns en del tekniska problem med vilka obligationer som ska köpas men det är nog inte där det tar stopp. I ett längre perspektiv finns förstås frågan om hur stora balansräkningar centralbanker kan ha. Kommer vi tappa förtroendet för deras betalningsförmåga? De som ser riktigt dystra scenarier tror ju det. Frågan är väl om det leder till så mycket mer än inflation och/eller lägre tillväxt. Sett från samhällets perspektiv är det inte säkert att det blir så mycket mer än en omfördelning av resurser från långivare till låntagare i någon form.
Problemet är snarare att det redan finns mer tillgängligt kapital än vad som efterfrågas. Det här ledde i Japan och leder just nu i Kina till gigantiska improduktiva investeringar. Det har också lett till uppblåsta tillgångspriser (som huspriser här hemma). Där börjar tilltron snabbt avta. Är det någon poäng med mer QE om det ändå bara slutar i börskurserna?
Många, t.ex. IMF, förespråkar nu istället att politikerna ska kliva in och helt enkelt göra av med pengarna direkt. Antingen genom ökade offentliga investeringar, bidrag eller sänkta skatter. Det höjer skulderna ännu mer men räntorna är ju ändå negativa :)